Tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’da 1 Kasım seçimleri için sandığa gitti. Başta siyasi parti liderleri, milletvekili adayları, belediye başkanları ve 600 bin seçmenin 450 bin aşkın vatandaşı sandığa gitti. İşte Van’ın 1 Kasım seçimi:

 

OY KULLANIMI SAAT 7’DE BAŞLADI

Van'da, sabah saat 07.00 itibariyle 2 bin 19 sandıkta 600 bini aşkın seçmen ile oy kullanmak için sandık başına gitti. 1 Kasım 2015 günü vatandaşlar yoğun güvenlik önlemlerinin altında oylarını kullandı. Vestel Kız Meslek ve Teknik Anadolu Lisesinde kurulan sandık başında yoğun güvenlik önlemi altında oylarını kullandı. Burhanettin Sofuoğlu adlı bir vatandaş, seçimlerin tüm Türkiye’ye hayırlı olmasını diledi. Saat 07:00’de başlayan oy kullanma işlemi akşam 16:00'ya kadar devam edecek.

 

SEÇİM MANZARALARI

Van’daki yaşlı ve engelli seçmenler, vatandaşlık görevlerini yerine getirmek için sandık başına gitti. Yaşlı ve engelliler, ailelerinin yardımıyla geldikleri okullarda oy kullandı. Ahmet Uzunca isimli vatandaş, tek başına oyunu kullanmaya geldiği okulun girişindeki merdivenleri çıkamayınca, görevli polis memuru yardım etti. Ahmet Uzunca, “Vatani görevimi yerine getirdim. Oyumu gönül rahatlığıyla kullandım. Türkiye için en hayırlısı neyse o olsun” dedi.

 

ATALAY OYUNU VAN'DA KULLANDI

Eski Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, oyunu Van Merkez İmam Hatip Lisesinde kullandı.

 

Sabahın erken saatlerinde oy kullanacağı okula gelen Beşir Atalay, sandık görevlilerine başarılar dileyerek oyunu kullandı. Atalay, 2012 numaralı sandıkta oyunu kullanmasının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Van milletvekili olduğu için milletvekili adaylarının istedikleri yerde oylarını kullanabildiklerini ifade eden Atalay, seçim bölgesinin şart olmadığını söyledi. Atalay, “Benim aslında seçmen yerim Ankara ama buradan aday olduğum için burada kullandım. Hayırlı olsun. Sabahın erken saatlerinde oldukça yoğun bir katılım var. Bu seçimin sonuçlarının çok önemli olduğunu biliyoruz. İnşallah Türkiye için milletimiz için hem de Van için hayırlı olur dileğimiz budur. Gördüğümüz kadarıyla çok sakin ve huzurlu bir seçim ortamı var vatandaşlarımız gelip rahatça oyunu kullanıyor. Her yerde görevliler var, partilerin temsilcileri var, bina sorumluları var sandık görevlileri var iyi bir seçim ortamı gördüm burada. Günün bundan sonrası değişik binaları gezerek, seçimin yürümesi yönünde elimizden gelen çabayı göstereceğiz” dedi.

 

Atalay, bir gazetecinin olumsuz bir durum olup olmadığı sorusuna şöyle yanıt verdi: “Şuana kadar bir şey olmadı. İl merkezimizde SKM çalışıyor ilin neresinde bir şey olursa oraya haber ulaşıyor. Sadece Saray ilçesinin bir köyü ile ilgili bir durum geldi. Onunla arkadaşlar ilgileniyor. Orada avukatlar var, arkadaşlar var gayet ciddi şekilde takip ediyorlar.”

 

YÜKSEKDAĞ OYUNU TOPAKTAŞ’TA KULLANDI

HDP Eş Genel Başkanı ve Van HDP 1'inci sıra milletvekili adayı Figen Yüksekdağ oyunu, merkeze 20 kilometre uzaklıkta bulunan Topaktaş İlkokulu'nda kullandı. Figen Yüksekdağ, sabah saatlerinde Van'ın Tuşba İlçesi'ndeki Topaktaş İlkokuluna gelerek oyunu kullandı. 1248 nolu sandıkta oyunu kullanan Yüksekdağ şöyle dedi: "Bize zorlanan ve dayatılmış bu seçimden de galip bir şekilde çıkmayı hedefliyoruz. Çok ağır zor günler, ölümler yaşadık. Umarım bundan önceki gibi bundan sonraki seçimler de yok sayılmasın. Van halkının barış umutlarını sandığa yansıtacağını inanıyorum. Yolumuz açık olsun."

 

EŞ BAŞKANLAR OY KULLANDI

Van Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, oylarını kullandı. İlk olarak Hacı Ömer Sabancı İlköğretim Okulu'nda oyunu kullanan Eş Başkan Çoban, seçimlerin halkların barışına vesile olmasını diledi. Çoban, ardından tüm sandıkları gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya ise, İpekyolu ilçesine bağlı TeliaSonera Anadolu Lisesi’nde oyunu eşi Aslı Kaya ile birlikte 1096 Nolu sandıkta kullandı. Oy pusulasını oğlu Rojar ile birlikte oy kabininde zarfa koyduktan sonra sandığa atan Kaya, daha sonra seçmenler ile selamlaştı. Çıkışta gazetecilere açıklamada bulunan Kaya, 1 Kasım seçimlerinin Türkiye demokrasisi için hayırlı olması temennisinde bulundu.

 

SEÇİM GÜVENLİĞİ ÜST DÜZEY TUTULDU

Van’da, seçim dolayısıyla yoğun güvenlik önlemi alınırken, özel harekatçılar ve TOMA’lar hazır bekletildi. Türkiye genelinde 7 Haziran seçimlerinin ardından yeniden sandık başına gidilirken, 1 Kasım seçimleri için okul önlerinde güvenlik tedbirleri üst seviyeye çıkarıldı. Her okul önünde polisler hazır bulundurulurken, sıkıntıların yaşanabileceği birçok okulda özel harekatçılar ve TOMA’lar hazır bulundu. Okul önlerinde kalabalığın toplanmasına izin verilmezken, özel harekatçılar çevrede olumsuz bir olay yaşanmaması için adeta kuş uçurtmadı.

 

ÖNCE OY, SONRA FUTBOL

Gevaş ilçesinde 26. Dönem Milletvekillerini belirlemek üzere sandık başına giden vatandaşlar, oylarını kullandıktan sonra hep beraber futbol oynadı. Yurdun bazı bölgelerinde seçimler gergin gergin geçerken, Gevaş ilçesinde oyunu kullanan vatandaşlar okulun yanındaki alanda futbol maçı yaparak stres attı. Sandıkların açılmasını bekleyen vatandaşlar, zamanı futbol maçı yaparak değerlendirdi. Birlik ve beraberlik içinde seçimin sonuçlarını beklediklerini belirten Nevzat Genceri isimli vatandaş, seçimlerin hayırlı olmasını diledi.

 

16’DA OY SAYIMI BAŞLADI

Van’da, milletvekili seçimleri için oy kullanma süresi sona ererken, sayım işlemlerinin ardından sayım başladı. Oy verme süresinin bitmesiyle sandıklar tek tek açıldı. Oy kullanma işleminin bitimine son 5 dakika kala okul çevresinde bulunanlara çağrı yapılırken, sürenin sona ermesi ile birlikte oy kullanma işlemi de sona ermiş oldu. Kapıların kapanması ile birlikte parti müşahitlerinin gözü önünde Vestel Kız Meslek Lisesi’nde mühürlü sandıklar açılarak oylar tek tek sayılmaya başlandı.

Editör: TE Bilisim