Van’da açılan İçmimarlar Odası Temsilcisi Nazdar Demiz Demirhan, gazetemize konuştu. Demirhan içmimarlığın önemli bir meslek olduğunu ve Van gibi deprem bölgesinde olan iller için büyük bir önem taşıdığını söyledi.

 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) bünyesinde hizmet veren İçmimarlar Odası Van’da açıldı. Van için görünüşte çok da önemli olarak görülmeyen İçmimarlar Odası deprem yaşayan Van için büyük bir öneme sahip. Hem estetiği ile hem de yapı sağlamlığı ile önemli bir yapılaşma sektörü olan İç Mimarlık Van’da artık kurumsal bir yapı altında sürdürülecek. Bu kuruluşun hemen ardından Şehirvan Gazetesi olarak İçmimarlar Odası Van Şube Temsilcisi ile yaptığımız görüşmede İçmimarın ne denli önemli olduğunu sizler için derledik. Van Şube Temsilcisi Nazdar Deniz Demirhan, deprem bölgesi olan Van’da içmimarlığın önemli olduğunu söyledi. Van depreminde kesilen kolon ve perde duvarlardan dolayı çok sayıda insan hayatını kaybetmişti. Demirhan bu kolon ve perde duvarlarının kesinlikle kesilmemesi gerektiğini ifade etti. Demirhan ayrıca son 2 yılda içmimar ve mimarlara büyük bir rağbetin olduğunu söyledi.

 

 

“NEDEN VAN’DA YOK DEDİK VE GELDİK”

İçmimarlık fikrine Antalya’da okuduğu sırada vardığını ifade eden Demirhan, “İçmimarlık fikri bende en fazla Antalya’da patlak verdi. Daha önce İstanbul’da da çalıştım ve çalışmaları gördüm. İstanbul’da İçmimarlar Odası’nın çalışmalarını yerinde inceleme imkanım oldu. Daha sonra Ankara’da böyle bir fırsatım oldu. Bu alanda meslektaşların bir birlerinin üzerindeki etkileşimini gördükten sonra Antalya’da bende bu fikir doğdu. Neden Van’da böyle bir çalışma yok. Biz neden gidip kendi memleketimizde çalışmayalım diye bir süreç oluştu. Daha sonra bir baktık ki Van’da da içmimar arkadaşlarımız var. Ancak birçoğunun odadan haberi bile yok. Bizde kendi meslektaşlarımız ile birlikte bunu gösterebilmek adına bunu yaptık. En azından kendi mesleğimize olan saygımızdan dolayı, daha sağlık ve estetik çalışmalar ortaya çıkarmak, insanları bilinçlendirmek adına böyle bir fikir oluştu bizde. Bizde kendi memleketimizde bunu yapabilir dedik ve başladık.” Dedi.

 

 

DEMİRHAN: GELİŞİM ANLAMINDA ÖNEMLİDİR

Van’ın deprem bölgesinde yer aldığını ifade eden Demirhan şöyle devam etti: “Biz deprem bölgesiyiz. Deprem bölgesi olduğumuz içinde burada yapılan çalışmalar özellikle de dekorasyon anlamında ya da dekorasyon adı altında kolonların ve perde duvarların kesilmesi gibi durumlarla karşılaştığımız anda kesinlikle bunun önüne geçeceğiz. Daha sağlıklı binalar oluşturabilmek en azından yol göstermek en büyük hedefimiz. İnsanların yaşamlarını daha sağlıklı bir hale getirmek hedeflerimiz arasında en önemli yere sahip. İkinci büyük hedefimiz ise biz bunu sadece Vanlı olarak değil, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde meslektaşlarımız ile bir araya gelmek, kendi şubemizi burada açıp, burada sağlam bir şekilde örgütlenmek. Memleketimizi geliştirmek açısından da bu çok önemlidir.”

 

 

“VAN’A DIŞARDAN İÇMİMAR GELİYOR”

Van’da insanların dışardan içmimar getirdiğine işaret eden Demirhan, “İnsanlarımız bazen çekiniyorlar. Mimar ve içmimar denildiği zaman biraz korkuyorlar. Ancak asıl olarak bakıldığı zaman bir mimara güvenerek hem daha sağlıklı, hem daha estetik hem de daha ekonomik bir ortama kavuşabileceklerini göstermek istiyoruz. O mekanı onlara nasıl ulaştıracağımız göstermek istiyoruz. Buda bizim için çok önemlidir. Dışardan gidip baktığımız zaman insanlar bir şeyler yapmak istiyorlar ancak dışardan içmimarları dışardan çok yüksek meblağlara getiriyorlar. Bizim burada çok iyi işlerini yapan arkadaşlarımızda var. Ekonomik açıdan dışarıya göre çok daha iyi arkadaşlarımız var. Bunun önüne de geçmek istiyoruz. Memleketimizde oluşumu biraz daha değiştirmek ve geliştirmek istiyoruz. Özellikle şu dönemde insanların kendilerini daha rahat ve mutlu hissedecekleri mekanlar yapmak istiyoruz. Buna herkesin ihtiyacı var.” Şeklinde konuştu.

 

 

NEDEN VAN’DA DAHA ÖNCE AÇILMADI?

“Van’da neden daha önce içmimar açılmadı?” sorusuna da cevap veren Demirhan şunları söyledi: “İçmimarlar odası daha öncede açılabilirdi. Keşke 10 yıl öncesinden ya da kuruluşundan itibaren keşke Van’da kurulmuş olsaydı. Bunun Van’da olmasının çok büyük katkıları olacaktır. Van dışında Doğu ve Güneydoğu’da da olmasını çok istiyoruz. Ancak sürekli bir göç verilmesi bana göre buna engel olmuştur. Nasıl ki biz Türkiye’den Avrupa’ya göç veriyorsak, Güney ve Doğu Anadolu’dan da batıya çok fazla göç veriyoruz. Buda insanların burayı çok benimsemediği anlamına geliyor. Bizde insanlara burayı benimsetmek için çalışmamız gerekiyor ve biz bu adımı da attık. Hem mesleğimiz hem de meslektaşlarımız adına atmış olduğumuz adım büyük bir adımdır. Bunu duyurmak ve örgütlemek adına bu önemli bir başlangıçtı.”

 

 

DEMİRHAN: ASIL HEDEFİMİZ BÖLGE

Toplamda 19 üyelerinin olduğunu ifade eden Demirhan asıl hedeflerinin bölge adına hizmet vermek olduğunu söyledi. Demirhan, “Bu benim 6 yıldır aklımda olan bir konuydu. Bunu yapmak biraz da zaman aldı. Öğrencilik durumumdan dolayı bugüne kadar bir adım atamadım. Ancak iş hayatına atıldıktan sonra bunun artık olması gerektiği inancına vardım. Ben ve yol arkadaşlarım bu konuda çok büyük destekleri oldu. Şu anda 13 üyemiz Van’da, 6 tanede dışarda olup Van’a bağlı olan üyemizle birlikte toplam 19 üyemiz var. Biz ulaşabildiğimiz kadar meslektaşlarımıza ulaşmak ve üye sayımızı artırmak istiyoruz. Bunun en büyük meyvesi de Doğu ve Güneydoğu adına açacağımız şube anlamına geliyor. Bunun için büyük bir çaba içerisindeyiz. Bizim diğer illere gezi ve ziyaretlerimiz olacak. Özellikle mimarlar odasının bulunduğu illerimize gidecek ve ziyaretlerde bulunacağız. Bununla birlikte gücümüzün yettiği kadar mücadelemize devam edeceğiz.” İfadelerini kullandı.

 

 

“İÇMİMARLIĞA RAĞBET SON YILLARDA ARTTI”

Daha önce Van’da mimarlık ve içmimarlığa çok fazla rağbet olmadığını dile getiren Demirhan şöyle devam etti: “Bundan öncesi için çok parlak bir içmimarlık yoktu. Son 2 yıl içerisinde inanılmaz derece bir istek başladı. Sürekli yeni mekânların açılması insanların Van’da daha fazla değişime itiyor. Mekânların yanı sıra bu değişimler evlere, binalara sıçramaya başladı. İnsanlar bu dekorları gördükçe, yeni dekorlar olmaya başladı. Şu anda insanlar yeni ev aldıklarına kabasıyla birlikte bize başvuruyorlar. Biz ev yaptırıyoruz ve evimizin içini tasarlamak istiyoruz diyorlar. Biz bu sene ciddi anlamda bunlar ile karşılaştık. Şunun da inancındayım. Son günlerde daha güzel işler olacağı inancındayım. Van’da daha güzel çalışmalar olacaktır.”

 

‘KOLON VE PERDE DUVAR’A DİKKAT ÇEKTİ

Deprem bölgesi olan yerlerde kesinlikle kolon ve perde duvarının kesilmemesi gerektiğini söyleyen Demirhan, “Biz deprem bölgesinde yaşıyoruz. 2011 yılında da 2 büyük deprem yaşadık. Depremlerde yıkılan binalarda en çok rastlanan sorun kolon ve perde kesilmesidir. Hiçbir mimarın ya da içmimarın kolon ya, perde duvarı kesme gibi bir durumu söz konusu olamaz. Şunu söyleyebilirim. İnsanlar bir mimara gittiklerinde sağlık bir binada yaşayacaklarını düşünmeleri gerekiyor. Ben deprem bölgesindeyim. Eğer ki bir mimar bir evin içinde kolon kesiyorsa o mimardan şüphe duyulacaktır. Bu mimar hakkında sorgulama yapılmalıdır. Bunun için günümüzde yapılan Yap-Sat binalarına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Binalar altındaki dükkânlar için kesilen kolonlara dikkat edilmesi gerekiyor. Ve olurda böyle bir şey yapılacaksa bile kesinlikle bir mimar denetiminde yapılması gerekiyor. İlk olarak bunda dikkat edilmesi gerekiyor.” Dedi.

 

“KESİMLER ÇÖKMEYE NEDEN OLUR”

Yapılan kolon ve perde duvar kesimlerine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Demirhan şunları ifade etti: “Deprem bölgesi olmayan yerlerde kolon kesimler söz konusudur. Ancak burada bodrum ve zemin katları için kesinlikle geçerli değildir. Deprem bölgesi olmadığı halde bunu yapmıyoruz. Fakat üst katlarda biz bunu belli standartlara göre yapılıyor. Olurda kolon kesildiğinde yine bina desteklenmelidir. Bu kiriş veya diğer yöntemlerle yapılıyor. Bu da sadece ne üst katlar için geçerlidir. Ancak bizim gibi deprem bölgesinde olan iller için bu kesinlikle geçerli değil. Van’da birkaç yerde perde duvar kesimiyle ilgili bir bilgi aldık. Gidip bunları denetleyeceğiz. Özellikle bodrumlarda perde duvar kesilmesi söz konusu olmaz. Ki Van’daysanız bunu kesinlikle yapamazsınız. Çünkü bu binanın çökmesine neden olur. Kimse buna dikkat etmiyor ancak, bizim buna dikkat etmemiz gerekiyor. Biz çok kesilmeyi önemsemiyoruz ancak bu kesinlikle kabul edilir değil. Bu yüzden bu konu çok önemlidir.”

 

DEMİRHAN: MİMARLARDAN KORKMAYIN

Mimar ve içmimar denildiği zaman ciddi giderlerin düşünüldüğünü aslında böyle olmadığını söyleyen Demirhan, “Bizde mimar ve içmimar denildiği zaman çok fazla miktarların göze battığını bizde görüyor ve karşılaşıyoruz. İçmimar ya da mimar denildiği zaman bir korku başlıyor insanlarda. Ben mimara gitsem batarım düşüncesiyle bakıldığı zaman genelde dekorasyoncular tercih ediliyor. Nasıl olsa işimi bitirecek deniliyor. Fakat şunu bilmek ve görmek gerekiyor. Malzemeyi insanlar çok tanımadıkları için doğal olarak bunu düşünebiliyorlar. Ancak hal bu ki ödedikleri bir miktar onları kat kat daha fazla kara sokuyor. Biz kendilerini ekonomik açıdan daha çok rahatlatıyoruz. Gereken malzeme nedir nasıl olacak biz bunu hesapladıktan sonra işe başlıyoruz. Bu da bizim için çok önemlidir. Bazı mekanlarda insanları kara götürebilecek orandadır. Bir mağazacı dekorasyonda işi 200 bine tasarlıyorsa, biz bunu 120 bin liraya kadar tasarlayabiliyoruz. 80 bin lira kadar kendilerini kara ulaştırıyoruz. Bunu belki biz daha gösteremedik. İnsan bunu gördükçe biz daha çok iyi işler yapacağız onlarda daha çok rahatlayacaklar. İnsanların bu anlamada mimarlardan korkmaması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.


ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim