ŞEHRİVAN HABER - TÜİK’in açıkladığı, Şehrivan’ın gündeme taşıdığı Van’ın nüfus artış oranları, göç ve benzeri noktalardaki durumu TBMM’ye taşındı.

 

Van’daki gelişmeleri yakından takip eden sık sık soru önergeleri ile bakanlara sunan HDP milletvekili Lezgin Botan bu Van’ın verdiği bu göçle ilgili soruları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya iletti. Öte yandan Botan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın Çevre Yolu ile ilgili son duruma dair cevabını de Vanlılar ile paylaştı.

 

BOTAN’TAN GÖÇ VE ÇEVERE YOLU AÇIKLAMASI!

TBMM’nin Bütçe Görüşmeleri maratonunda sık sık Van’la ilgili sorunları gündeme taşıması ile gündeme gelen HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, bir taraftan da kentle ilgili önergeler sunmaya devam ediyor. Daha önce kentin bir çok konusunu meclis gündemine taşıyan ve ilgili bakanlara soran Botan, iki önemli konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bunlardan en önemlisi Van Çevre Yolu’nun durumu olurken, Botan sorduğu önergeye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın verdiği cevabı Van kamuoyu ile paylaştı. Çevre Yolu’nun yatırım programında yer aldığını belirten Arslan’ın: “Birinci kısım 23 kilometre olup 3 kilometrelik kesim alt temel seviyesinde tamamlanmıştır.” Cevabını paylaşan Botan, öte yandan Van’ın göç rakamlarını da işledi. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre nüfus artış oranları düşen, verdiği göç oranı hergün daha da artan Van’ın durumunu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soran Botan, Soylu’ya bu göçün nedenleri, tedbir alınıp alınmadığı ve benzeri bir çok konuda sorular yöneltti.

 

ŞEHRİVAN GÜNDEME TAŞIMIŞTI BAKANA SORDU

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan, son olarak gazeteniz Şehrivan olarak gündeme getirdiğimiz nüfus ve göçü sordu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya cevaplaması için soru önergesi sunan Botan, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2016 yılına ilişkin göç istatistiklerinin iller bazında sosyo-ekonomik analizleri yapılmış mıdır? Hazırlanan herhangi bir eylem planı veya alınan tedbirler var mıdır?” diye sordu.

 

ŞEHRİVAN'IN HABERİ! TIKLAYIN:

Van’ın nüfus artışı düşüşte göç yükselişte!

 

BOTAN: DAHA İYİ GELECEK İSTİYORLAR

Botan’ın soru önergesinde ilk olarak şu ifadelere yer verildi: “Jeo-stratejik konumu, doğal güzellikleri, tarihsel birikimi, kültürel varlığı, geniş mera alanları ve genç nüfusuyla önemli bir ekonomik potansiyele sahip olmasına karşın Van’da işsizlik ve istihdam konusunda ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Bunun yanında sürdürülebilir istihdam projelerinin gerçekleştirilmemesi, tarım ve hayvancılığa gerekli desteğin verilmemesi nedeniyle Van’ın mevcut potansiyeli de günden güne yok olmaktadır. Buna bağlı olarak köylerden kent merkezine yönelen göç hareketi, oradan da Van dışına gitmektedir. Bunun en önemli sebebi yurttaşlarımızın kendileri ve aileleri için daha iyi bir gelecek kurmak istemeleridir.”

 

“NET GÖÇ SÜREKLİ ARTIŞ GÖSTERİYOR”

Botan, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Van’a ilişkin açıklanan göç istatistikleri de durumun vahametini ortaya sermektedir. Buna göre Van 2016 yılında en çok göç veren ikinci il olmakla birlikte son dört yılda verdiği net göç de sürekli artış göstermektedir. Çünkü 2016 yılında 28 bin 902 kişi göç almasına karşın 49 bin 35 kişi göç veren Van’ın net göç sayısı eksi 20 bin 133 kişi şeklinde gerçekleşmiştir. Bununla birlikte Van’ın en çok göç verdiği yaş gruplarının 8 bin 799 kişi ile 20-24 yaş grubu, 7 bin 520 kişi ile 25-29 yaş grubu ve 6 bin 706 kişi ile 15-19 yaş grubu olması dikkat çekmektedir.” Şeklinde konuştu.

 

“ALINAN TEDBİRLER VAR MI?” DEDİ

HDP’li Botan, İçişleri Bakanı Soylu’ya şu soruları yöneltti:

“1- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2016 yılına ilişkin göç istatistiklerinin iller bazında sosyo-ekonomik analizleri yapılmış mıdır? Hazırlanan herhangi bir eylem planı veya alınan tedbirler var mıdır?

2- Ekonomik potansiyeline rağmen Van ili neden göç vermektedir? Van’ın sürekli olarak göç vermesinin nedenlerinin belirlenmesine ilişkin herhangi bir adım atılmış mıdır?

3- Van’dan diğer illere göçün durdurulması amacıyla herhangi bir çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?

4- Son 5 yılda Van’dan göç eden yurttaşlar hangi illere yerleşmişlerdir? İllere göre istatiksel veriler nelerdir?

5- Türkiye genelinde Van nüfusuna kayıtlı yurttaşlarımızın yaşadığı illere ilişkin sayısal veriler nelerdir?

6- Van’dan göç eden yurttaşlarımızın geri dönmesini sağlamak amacıyla yapılan çalışmalar var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?

7- Van’da son 5 yılda köyden il veya ilçe merkezine göç eden yurttaşlarımıza ilişkin istatistiksel veriler nelerdir? Köyden şehre göçün nedenleri nelerdir?

8- Van’da mera ve yayla yasaklarına bağlı olarak ekonomik faaliyetlerini sürdüremedikleri için göç eden yurttaşlarımızın sayısı nedir?”

 

 

VAN ÇEVRE YOLU İÇİN BAKAN NE DEDİ?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan’ın gündeminde düşürmediği Van Çevreyolu için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’dan açıklama geldi. Meclis Genel Kurulu’nda sözlü soru önergelerini sektörler itibariyle toplu olarak cevaplandıran Arslan, Van çevreyolu için, “Bakanlığımız tarafından 18’inci madde uygulamasına yönelik plan çalışmaları bitirilme aşamasına getirilmiştir. Proje, yatırım programında vardır” ifadelerini kullandı. HDP Van Milletvekili Lezgin Botan ise, “Sayın Bakan az önce konuşmasında büyükşehirlerin, seksen bir vilayetin tümünün çevre yollarının yapıldığını söylüyor. Ancak Van büyükşehir statüsünde olmasına rağmen, yedi yıldır çevre yolu sıkıntısını yaşıyor” dedi.

 

ARSLAN: VAN YATIRIM PROGRAMINDA VAR

Meclis Genel Kurulu’nda sözlü soru önergelerini sektörler itibariyle toplu olarak cevaplandıran Bakan Arslan Van çevre yoluyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Arslan şunları söyledi: “Van çevre yolu, 2x3 şeritli, toplam 41 kilometre olarak bölünmüş yol standardında yapılmaktadır. Proje kapsamında 4 adet farklı seviyeli köprülü kavşak, Edremit-Kurubaş-Özalp yolu kavşağı ve Erciş yolu bağlantısı olmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından 18’inci madde uygulamasına yönelik plan çalışmaları bitirilme aşamasına getirilmiştir. Proje, yatırım programında vardır. Plan çalışmaları biter bitmez ihalesini yapacağız. Yine birinci kısım 23 kilometre olup 3 kilometrelik kesim alt temel seviyesinde tamamlanmıştır. İkinci kısım 18 kilometre olup 16 kilometrelik kısmında alt temel ve sanat yapıları seviyesinde çalışmalar tamamlanmıştır.”

 

BOTAN: NE ZAMAN YAPILACAK?

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 2018 yılı bütçesinin görüşülmesi sırasında söz alarak “Sayın Bakan az önce konuşmasında büyükşehirlerin, seksen bir vilayetin tümünün çevre yollarının yapıldığını söylüyor. Ancak Van büyükşehir statüsünde olmasına rağmen, yedi yıldır çevre yolu sıkıntısını yaşıyor. Buna bağlı olarak ciddi bir mağduriyet var.” ifadelerini kullanarak Bakan Arslan’a “Van’da çevre yolu ne zaman yapılacak?” Sorusunu yöneltti.

 

HDP’Lİ BOTAN DAHA ÖNCEDE SORMUŞTU

Bunun yanında Botan, Van’ın sorunlarını ele aldığı Genel Kurul konuşmasında da büyükşehir statüsünde olmasına rağmen Van’da çevre yolu olmadığını ifade etmişti. Botan şunları söylemişti: “Van büyükşehir statüsündedir ve yedi yıldır yapıldı, yapılacak bir türlü yapılmadı. Defalarca master planı yapıldı, iptal edildi. 18'inci madde kapsamında 1 milyon 800 bin dönüm imarlı arsa âdeta rehin alınmış. Bu, Van'ın, bir ilin ekonomisini bırakın, bir bölgenin ekonomisi açısından çok büyük bir sıkıntı. 18'inci madde defalarca iptal edildi, defalarca yapıldı; hatta tapular çıktı, tapular iptal edildi. Bu, çok çok büyük bir haksızlık ve büyük bir sıkıntıdır. Bunun bir an önce giderilmesi lazım.”

 

İLİŞKİLİ HABERLER:

 

HDP’li Botan sordu, Bakan Arslan cevapladı...

 

HDP’li Botan, Şehrivan’ın manşetini Bakan Soylu’ya sordu...

Editör: TE Bilisim