Bu yıl 4’ncüsü düzenlenen ‘Van-Bitlis Uluslararası Su Sporları Festivali’ haftasonu yapılan ve etkinliklerle Vanlılara unutulmaz anlar yaşattı. Dünyaca ünlü “Stars Of Florida” akrobasi ekibinin muhteşem gösterisi Kocaeli-Van Dostluk Parkı’nı dolduran yüzlerce insanı büyülerken, Van Denizi’ni turizme kazandırma anlamında kocaman bir adım daha atmış oldu. Şimdiye kadar düzenlenen çeşitli festivallerle adını duyurmaya başlayan Van, bu festivalle bu yılın festivallerdeki zirvesini gerçekleştirmiş oldu. Antrenman çalışmaları ve hazırlıkları ile bile ulusal basının en çok ilgi gösterdiği haberler arasında yer alan festival, beklendiğine değer bir organizasyonla halka sunuldu. Vali Karaloğlu’nun çabalarıyla Van’a kazandırılan ve Vanlının kısa sürede en gözde mekanı olan Kocaeli-Van Dostluk parkında yine Karaloğlu’nun çabalarıyla Van’ın turizmine dâhil edilen festival bu yıl bir adım daha ileriye taşındı. Van Gölü’nün diğer bir ortağı olan Bitlis’in de organizasyona dâhil edildiği ve uluslar arası etiketle biraz daha muazzam bir yapıya kavuşan festivalde gösteriler, etkinlikler ve güzellikler görülmeye değerdi.

 

Van Valiliği, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATBO), Van Ticaret Borsası’nın (VATBO)  ortaklaşa düzenledikleri ‘Van-Bitlis 4. Uluslararası Su Sporları Festivali’ Kocaeli-Van Dostluk Parkı’nda başladı. Festivali izlemek isteyen 7’den, 70’e yüzlerce Vanlı sabahın erken saatlerinde Van Denizi sahilinde bulunan Kocaeli-Van dostluk Parkı’ndaki yerini aldı. Haftasonu iki gün boyunca devam eden, yarın ise son günü tamamlanacak olan festival protokol konuşmalarıyla başladı. Bu yıl Van’ın yanı sıra Van Denizi çevresindeki tüm yerleşim yerlerini içine alan etkinlik ve yarışmalara katılmak üzere ABD, KKTC, İran ve Türkiye’nin çeşitli illerinden yaklaşık 700 sporcu geldi.

SEBEBİ SENSİN KARALOĞLU!

Van adına festivalin ev sahipliğini yapan Vali Münir Karaloğlu hiç şüphesiz geldiği günden bu yana Van’a yapılan yatırımlardaki öncülüğü kadar turizme kazandırdıkları ile de festivalde ön plana çıkan isim oldu. Her ilçeye bir festival şiarıyla yola çıkan, ilçelerdeki festivalleri bu yıl ulusal boyutta yankı uyandıran bir aşamaya taşıyan, arada Van Denizi’ni o durgunluktan da kurtarmaya çabalayan Karaloğlu, haftasonu bu amacı başarmak için büyük bir adım attığını bir kez daha ıspatlamış oldu. Daha geçtiğimiz yılki su sporları festivalinde Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın katıldığı toplantıda, “Biz bugüne kadar hep sırtımız Van Gölü’ne dönük bir şekilde yaşadık, ama artık yüzümüzü Van Gölü’ne dönmenin vakti geldi” diyerek bugün gelinen o noktanın ipuçlarını veren Karaloğlu, Van Denizi’ni beklediği o üne kavuşturmak için güzel bir adım daha attı. Festival hem komşu ili dahil etti hem de uluslar arası etiketi kazandı. İşte tüm bu güzelliklerin öncüsü olarak da festivalde tam bir Vanlı olan Karaloğlu vardı. Çatak’ta dengbêjlerle ‘kilam’ okuyan, Bahçesaray’da Feqîyê Teyran’ın ‘Ay Dilberê’sini söyleyen Karaloğlu, Su Sporları Festivali’nde ise milletvekilleri, komutanlar, emniyet müdürü ve vatandaş ile halay çekiyordu.

KARALOĞLU: DAHA BÜYÜK FESTİVALLER YOLDA!

Tüm bu festivaldeki büyük emektarlardan olan Karaloğlu, festival öncesi de konuşan ilk isim oldu. Göstericilerden önce sahneye çıkan Karaloğlu, daha büyük festivallerin de müjdesini vererek söze başladı. Van’ın tarihi ve turistik değerleriyle ilerlediğini söyleyen Van Valisi Münir Karaloğlu, Vangölü çevresindeki 1,5 milyon insanın göle sırtını döndüğünü ve yeteri kadar değerlendiremediğini kaydetti. İnsanların yüzlerini göle çevirmek gerektiğini ve bunun için çalıştıklarını anlatan Vali Karaloğlu, “Bu yıl ilk kez uluslararası olarak düzenlediğimiz festivalimize ABD, KKTC ve İran’dan sporcular katılıyor. Bundan sonraki yıllarda çok sayıda uluslararası sporcuların etkinliklerimize katılmaları için daha büyük festivaller düzenleyeceğiz” dedi. Bölgenin genç nüfusunun olduğunu ve bu gençleri spor, kültür ve sanatla buluşturmaları durumunda ülkenin de geleceğinin de aydınlık olacağına işaret eden Karaloğlu, bölgede yaşanan huzur ortamıyla birlikte insanların şenliklere daha büyük coşkuyla katıldıklarını kaydetti.  Bölgede insanların artık acı ve gözyaşı değil, barış ve huzur istediğini aktaran Karaloğlu, vatandaşların sürece sahip çıkması durumunda sürecin daha başarılı bir şekilde ilerleyeceğini kaydetti.

VEKİLLER DE ORADAYDI…

AK Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan ise, Vangölü’nde ilk kez festival düzenlediklerinde büyük bir şaşkınlığın yaşandığını ve insanların kendileriyle dalga geçtiğini bildirdi. Ancak yapılan çalışmalarla birlikte insanların Van’a büyük hayranlık duymaya başladığını aktaran Orhan, “Bizler burada çocuklarımıza barış, sevgi tohumları atarken, bir yerlerde de bazıları savaş tohumları ekiyor. Yapacağımız en önemli çalışma bize bırakılan kötü mirası barışa, huzura çevirmek. Barışı ve huzuru sahiplenmemiz gerekiyor” diye konuştu.

YİNE SADECE DUYDUKLARINI ANLATTILAR OKUDULAR

Düzenlenen bu tür etkinliklerde organizasyonu bizzat düzenleyen isimler olmaktan ziyade bizzat katılan isimler olmanın ötesine geçmeyen Van millet vekilleri de dün festivale katılan isimler arasındaydı. Son zamanlarda Türkiye’de artık ocakların yanmadığına dikkati çeken AK Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici de, ülkede huzur ve kardeşliğin olmasını istemeyen güçlerin istikrarı ve çözüm sürecini sekteye uğratmak için büyük gayret gösterdiklerini bildirdi. Gezi parkı odaklı olaylara bölge halkının destek vermediğini ancak son zamanlarda yaşanan gelişmelerle bölge halkının olayların içine çekilmeye çalışıldığını aktaran Bilici, yıllardır huzur ve barışa hasret olan bölge halkının bu tür gelişmelere pirim vermeyeceklerini söyledi. Festivale İran’dan 50 sporcu ile katılan Doğu Azerbaycan Eyaleti Tebriz Milletvekili Emir Mashar, Van ile Azerbaycan halkının çok eski yıllara ait dostluklarının olduğunu belirterek önümüzdeki yıllarda daha kalabalık ekiple festivale katılacaklarını ifade etti.

VAN CANAVARI VAN KEDİSİYLE DENİZDE ŞOV YAPTI

Yapılan konuşmaların ardından ABD’den gelen “Stars Of Florida” akrobasi ekibinin gösterisi başladı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği akrobasi ekibinin Türk Bayrağıyla vatandaşları selamladı. Festivalin düzenlendiği alana akın eden ve piknik yapan yaklaşık 5 bin vatandaş, akrobasi Türk bayrağıyla şovu izleyenlerden büyük alkış aldı. Gün boyu süren etkinliklerde ekip tam üç ayrı gösteri yaparken, Van Gölü üzerinde gün boyunca bir çok yarışma da düzenlendi. Halkın da katıldığı yarışmalara gösterilen ilgi dikkat çekerken, festivale damga vuran gösterilerden biri de Van Kedisi ile Van Canavarı’nın gösterileri idi. Akrobasi ekibinden sonra festivalin maskotu olan kostümleri ile su üzerinde şov yapan kedi ile canavar. Kayak gösterisinden sonra hemen alana gelerek vatandaşın arasına karıştı. Vatandaşlar şemamê oynayan kedi ve canavar daha sonra alanda halk ile fotoğraflar çektirdi.

SU PERİLERİNDEN DENİZ ÜSTÜNDE “ŞEMMAME” ŞOV

Rüzgara rağmen yaptıkları gösterilerle Vanlıları kendilerine hayran bırakan gösteri ekibinin, su kayağı yaparken bölgeye ait olan “Şemmame” oyunu gösterisi büyük alkış aldı. Kız ve erkek sporcuların birlikte su yüzünde bale gösterisinin ardından palyaço, Van Kedisi ve Van Canavarı kostümlü gösteriler özellikle çocuklardan büyük ilgi gördü.

GÜN BATIMI BİR BAŞKAYDI…

Gün içinde üç kez gösteri yapan "Stars Of Florida" akrobasi takımı sporcularının akşam gün batımında yaptığı birbirinden güzel şovu ortaya inanılmaz bir manzara çıkardı. Sabahın erken saatlerinde Kocaeli-Van Dostluk Parkı'nı dolduran yüzlerce Vanlı, akrobasi takımının gün batımındaki bu muhteşem gösterisini kamera ve fotoğraf makineleriyle çekerek bu anı ölümsüzleştirmeye çalıştı. Yaklaşık 45 dakika süren "Stars Of Florida" akrobasi takımının sporcuları piramit kule şeklinde oluşturdukları son gösterilerinde Türk bayrağı ile deniz üzerinde tur attığı sırada izleyicilerden büyük alkış aldı. Festivale ayrıca Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, Vali Yardımcıları Mehmet Yüzer,  Mehmet Özel, Hakan Alkan, Edremit Kaymakamı Mehmet Akif Celep, Erciş Kaymakamı Barboros Baran, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İl Jandarma komutanı Kurmay Albay Nurettin Alkan, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (VATSO) Necdet Takva, Van Ticaret borsası Başkanı (VATBO) Salman Toprak, ünlü pop sanatçısı Burak Kut, sivil toplum örgüt temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

 

GÜNDÜZ FESTİVAL AKŞAM KONSER

 

Van Valiliği’nin organizasyonu ve Rescate Otel’in sponsorluğunda kente gelen ünlü pop sanatçısı Burak Kut ise festival sonrası akşam coşkuyu devam ettiren isim oldu. Gündüz göl kıyısında stres atan Vanlılara akşam ise Kut unutulmaz bir gece yaşattı. Sabah Rescate Otel’de Van Valisi Münir Karaloğlu ile birlikte kahvaltı yapan Kut, daha sonra Kocaeli-Dostluk Parkı’nda ABD’den gelen “Stars Of Florida” akrobasi takımının Van Gölü’ndeki muhteşem gösterisini izledi. Hayranlarının yoğun ilgi gösterdiği Kut, gün boyu kentin tarihi ve turistik ören yerlerini gezdi. Kut, akşam da Beşyol Meydanı’nda ücretsiz halk konseri verdi. Rescate Oteli’nin sponsorluğunu yaptığı Burak Kut, konserinde kendisini izlemeye gelen yüzlerce Vanlı’ya birbirinden güzel eserlerini seslendirdi. İlk kez geldiği Van’da kendisine gösterilen sıcak ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Kut, Van’ı çok beğendiğini söyledi.

 

EZAN OKUNUNCA KONSERİNE ARA VERDİ

 

Bu arada Burak Kut, sahnede iken yatsı ezanı okununca konserine bir süreliğine ara verdi. Okunan ezanın bitmesinin ardından Kut, konsere kaldığı yerden devam etti. Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer de, sahneye çıkarak Burak Kut’a bir buket çiçek ve teşekkür plaketi verdi. Yüzer, Van’da konser vermek için yaptıkları teklifte hiç tereddüt etmeden kabul eden Burak Kut’a Vanlılar adına kendisine teşekkür etti. Yaklaşık 1,5 saat süren konserde kendisini izlemeye gelen gençler, ünlü sanatçının seslendirdiği eserlere danslarıyla eşlik etti. 

Editör: TE Bilisim