Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, 2015 yılının ilk 6 ayında 967 üretim yeri ve bin 294 perakende satış yerini denetimlere tabi tuttuklarını belirterek, 32 iş yerine ise mevzuata uymadıkları gerekçesiyle idari para cezası uygulandığını söyledi.

 

Açıklamalarda bulunan Fevzi Altuner, tarladan sofraya gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla gıdanın üretimi, paketleme, dağıtım, depolama, satış ve tüketime kadar olan tüm aşamalarında sıkı denetimler yaptıklarını belirtti. Vatandaşların sağlıklı gıdaya erişebilmesini sağlamak amacıyla ildeki tüm gıda işletmelerinin gıda güvenilirliği ve asgari teknik ve hijyenik açıdan rutin olarak gözlem altında tutulduğunu anlatan Altuner, “Yaz aylarında olmamız nedeniyle hazır köfte, soslu tavuk, hazır kıyma ve dökme tavuk ürün satışlarının artmasından dolayı ve aynı zamanda il müdürlüğümüze hazır kıyma satışı konusunda yapılan şikayetler neticesinde söz konusu ürünlerin gıda güvenirliliği ve ilçe müdürlüklerimizde çalışan gıda kontrol görevlilerimizin de denetimlerini artırmaları istenmiştir. Sağlık riski oluşmaması için dondurulmuş et ve et ürünleri eksi 18 derecenin altında, taze et ve et ürünlerinin maksimum 4 derece (kırmızı ve beyaz et), sakatatların maksimum 3 derecede muhafaza edilmesi ve satışa sunulması hususunda işletmelerimiz bilgilendirilmiştir. Yapılan denetim ve numune alımları sonucu Türk Gıda Kodeksine aykırılıktan 3 işletmeye hazır kıyma ve soslu tavuk satışından dolayı 21 bin 969 TL idari para cezası uygulanmıştır. İlimizde et ve et ürünleri üretimi yapan işletmemize Bakanlık Kontrol Planı programı kapsamında il dışından satın alınan et ürünü numunelerinin de olumsuz çıkması üzerine Türk Gıda Kodeksine aykırı üretim yapmaktan 26 bin 608 TL idari para cezası uygulanmıştır. İl müdürlüğümüzce 2015 yılının ilk 6 ayında 967 üretim yeri ve bin 294 perakende satış yerine yönelik denetimler yapılmıştır. Bu denetimler sonucunda ise 32 iş yerine idari para cezası kesilmiştir. Sağlık açısından ciddi olumsuzluklara neden olabilecek hazır köfte, soslu tavuk, hazır kıyma ve dökme tavuk gibi et ve et ürünlerine yönelik denetimlere hassasiyetle devam edilmektedir. Diğer yandan tüketicilerin güvenilir gıdaya erişebilmeleri ve gıda denetimlerinin daha etkin yapılabilmesi için bir olumsuzluk tespit etmeleri halinde bu durumu öncelikle Alo 174 Gıda Hattı’na bildirmeleri veya il müdürlüğümüze ve ilçe müdürlüklerimize iletmeleri büyük önem arz etmektedir” dedi.

 

Fevzi Altuner, şubat ayında yürürlüğe giren yeni TGK Et ve Et Ürünleri Tebliği kapsamında bu denetimlerin daha da artırılacağını, halkın sağlığı ile oynayanların en ağır işlemlere tabi tutulacağını da sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim