Van'ın Gevaş ilçesinde bulunan Altınsaç Kilisesi yüzyılların ardından harabeye dönüşmeye başladı. Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Van Gölü kıyısında bulunan kilisenin proje kapsamında restore edilrek turizme kazandırılması için Vanlılar sosyal medya üzerinden çağrıda bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Van'a yaptığı ziyarette, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış eski Van şehrini yeniden ortaya çıkartarak turizme kazandıracaklarını açıklamasının ardından, sosyal medya üzerinden bazı sayfalarca paylaşılan Altınsaç Kilisesininde bu projeye dahil edilip yeniden restore edilmesi gerektiğini vurguladı. Yapılan paylaşımlara Vanlılar yorum yaparak destek verdi. 

ALTINSAÇ KİLİSESİ TARİHİ

Altınsaç Kilisesi (St. Thomas Kilisesi ya da Kantzag Surp Tovmas Manastırı), Van’ın Gevaş ilçesinin Altınsaç köyünde yer alır.

Van Gölü’ne nazır yapılardan biri olan Altınsaç Kilisesi’nin inşası 10. yüzyıla tarihlendirilir. Havarilerden Aziz Thomas’ın elindeki kutsal eşyaların korunabilmesi için yapılmış olan kilisenin manastır binaları yıkılmıştır ancak kilise günümüze ulaşmayı başarmıştır. 1671 yılında bir onarım geçirdiği ve bu onarımda yapıya üç nefli bir jamatun (cemaat evi) eklendiği bilinmektedir. Bir Ermeni kilisesi olan Altınsaç Kilisesi, piramit görünümlü bir kubbeye sahiptir.

Yargıtay DEM Parti için harekete geçti! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti!

Van’ın merkezine 75 kilometre, Gevaş’a da 40 kilometre uzaklıkta olan kilise, Beleko Dağı’nın kuzeydoğu yamacında yer alır. Kiliseye köy yolu üzerinden gidilir ancak ortalama bir araçla sorunsuz bir şekilde buraya ulaşabilmek mümkün olacaktır. Şu anda herhangi bir devlet otoritesi tarafından korunmayan kilise, herhangi bir zamanda ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ