Özellikle turizmle ön plana çıkan illerde bu dolandırıcılık vakalarına sık sık rastlanırken, turizm kenti Van’da da ‘sahte bungalov ev ilanları’ artmaya başladı. Sosyal medyada ve internet sitelerinde “Van’da kiralık bungalov ev” ilanları yayımlanırken, bu konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, vatandaşları bu tür dolandırıcılık vakalarına karşı uyardı.

Van’ın Erciş ilçesi il mi oluyor? İl olacak ilçeler açıklandı… Van’ın Erciş ilçesi il mi oluyor? İl olacak ilçeler açıklandı…

ÖZGÖKÇE: VANLILARI DOLANDIRICILARA KARŞI UYARDI!

Son yıllarda Türkiye genelinde bungalov evlere olan ilgi artarken, dolandırıcılık vakalarının da aynı oranda yükseldiği gözlemleniyor. Ülke genelinde olduğu gibi turizm kenti Van’da da sosyal medya ve internet platformlarında ‘sahte bungalov ev ilanları’ yayılmaya başladı. Bungalov evlerin olmadığı Van’da sosyal medya hesapları ve internet sitelerinde bu evlerin kiralığa çıkarıldığına dair sahte ilanlar yayımlanırken, bunu bilmeyen vatandaşlar dolandırıcılık mağduru oluyor. Bu tür sahte ilanların yayılması vatandaşları mağdur ederken, kentin imajını da olumsuz etkiliyor. Van’da yayılan sahte ilanlarla ile ilgili Şehrivan’a konuşan TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Van’da bu hizmeti veren sadece 1 işletmenin olduğunu açıklayarak, vatandaşları bu tür dolandırıcılık vakalarına karşı uyardı.

ORTADA EV YOK, BUNGALOV İLANLARI ÇOK!

Başkan Özgökçe, Van’da bungalov evlerin varlığına dair sahte ilanlar yayımlandığını belirterek, “Son yıllarda Türkiye genelinde doğa turizmine olan ilginin artmasıyla bungalov evler oldukça popüler hale geldi. Ancak bu ilgi dolandırıcılık vakalarının da artmasına neden oldu. Van gibi bungalov evlerin olmadığı bir şehirde, sosyal medya ve internet sitelerinde bu evlerin kiralığa çıkarıldığına dair sahte ilanlar yayımlanıyor. Vatandaşlarımız bunu bilmediği için mağdur oluyor. TÜRSAB olarak bu tür dolandırıcılıklarla mücadele etmek adına çalışmalarımız oluyor. Ama maalesef önüne geçemiyoruz” dedi.

VAN’DA RESMİ OLARAK SADECE BİR BUNGALOV HİZMETİ VEREN İŞLETME VAR!

Van’da bungalov ev olarak veren sadece bir işletmenin olduğunu açıklayan Özgökçe, “Van’da son yıllarda Van’da sosyal medya platformlarında dolandırıcılık vakalarının arttığını görmekteyiz. Bir şebeke furyası var. Turizm kenti olarak bilinen Van maalesef son birkaç yıldır sahte bungalov ev ilanlarıyla gündeme geliyor. Sosyal medya hesaplarından Van’da bungalov evlerin kiralık olarak sunulduğunu görüyoruz ancak bu tamamen gerçeği yansıtmıyor. Van’da sadece Alf Resort otel bu hizmeti veriyor. Başka da bu hizmeti sunan hiçbir bungalov ev yok. Vatandaşlarımız bunu bilmediği için dolandırıcılık mağduru oluyor. Bu tür ilanlarla karşılaşan vatandaşlarımızın dolandırıcılık mağduru olmaması için daha bilinçli hareket etmelerini ve yalnızca güvenilir kaynaklardan bilgi almalarını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

DOLANDIRICILIK VAKALARI VAN’IN İMAJINI ZEDELİYOR!

Özgökçe, sahte ilanların Van’ın imajını zedelediğinin altını çizerek, “Van gibi turizm potansiyeli yüksek olan bir kentin dolandırıcılıkla anılması hem kent hem de bölge turizmini olumsuz etkiliyor. Van’da sadece bir bungalov ev var. Bu tür sahte ilanlar, hem şehrin imajını zedeliyor hem de güvenilirliği olumsuz etkiliyor. İnsanlar bu ilanlara inanarak dolandırıldıklarında hem maddi kayıplar yaşıyor hem de Van’a olan güvenlerini kaybediyor. Sahte ilanların artması, dolandırıcılığın giderek artması özellikle Van’ın turizm sektörüne ciddi zararlar veriyor. Bu nedenle Van gibi şehirlerde bu tür ilanlarla etkin bir şekilde mücadele etmek ve vatandaşları doğru bilgilendirmek kritik öneme sahiptir” şeklinde konuştu.

VAN BU DOLANDIRICILIK İLE ANILMASIN!

Van’ın bu konuda birlik olmasının önemine dikkat çeken Özgökçe, “Biz TÜRSAB olarak bu tür yerleri denetleyip cezai işlem de uyguluyoruz. Maalesef bizim bir takip mekanizmamız yok ama gelen şikâyetler doğrultusunda çalışmalar yapıyoruz. Van gibi turizm potansiyeli yüksek olan bir kentte sahte ilanlarla mücadele etmek, yalnızca vatandaşların mağduriyetini önlemekle kalmaz. Aynı zamanda şehrin imajını korumak adına da hayati önem taşır. Bu yüzden hepimiz bu konuda duyarlı olmalı ve sesimizi çıkarmalıyız. Bu durum kentimizin imajını etkiliyor. Van’ın da ismi bu konuyla anılsın istemiyoruz. O yüzden bu konuda beraber hareket etmeliyiz” diye konuştu.

VAN’IN MARKA DEĞERİ DE DÜŞÜYOR

Sahte ilanlara karşı alınması gereken tedbirleri dile getiren Özgökçe, “Van’ın turizmde bir marka değeri var. Bizler bu pazarı oluşturmak için çok çaba sarf ettik. Böyle kötü niyetli insanların Van gibi güzel, marka değeri olan bir kentin imajını bozmaya hakkı yok. Biz bunlarla mücadele ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz. Sosyal medyada veya diğer platformlarda sahte ilanlarla karşılaşan vatandaşlarımız, TÜRSAB’a bu durumu bildirebilir. Ayrıca Van İl Emniyet Müdürlüğü’ne başvurarak yasal haklarını koruyabilirler. Son yıllarda Van’dan bungalov evlerin kiralık olduğuna dair sahte ilanların yaygınlaştığını gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN ÖZGÖKÇE’DEN VAN EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ’NE ÇAĞRI

Van Emniyet Müdürlüğü’nün bu tür dolandırıcılık vakalarına karşı daha etkin önlemler alması gerektiğini vurgulayan Özgökçe sözlerini şöyle tamamladı: “Bu ilanların dolandırıcılık amacı taşıdığı açık ve vatandaşlarımızın bu tür reklamlara şüpheyle yaklaşmaları çok önemlidir. Turistlerin veya vatandaşlarımızın bu ilanlara inanarak mağdur olması, Van’ın güvenilir bir destinasyon olarak algılanmasını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle Van Emniyet Müdürlüğü’nün bu tür dolandırıcılık vakalarına karşı daha etkin önlemler alarak mağduriyetleri önlemesi, hem turizm sektörüne hem de Van’ın itibarına büyük bir katkı sağlayacaktır.”

Muhabir: FATMA NUR POLATCAN-ŞABAN BEYAZSAÇ