GÜNCEL

Vanlı vekil Mustafa Bilici yaşanan ekonomik sorunları TBMM’ye taşıdı!

Gelecek Partisi’nin Vanlı Milletvekili Mustafa Bilici, ülkede yaşanan ekonomik krizi meclis gündemine taşıdı. Bilici verdiği soru önergesinde ekonomik krizden dolayı yaşanan sorunlara değindi.

Abone Ol

“TÜRK LİRASININ DEĞER KAYBI TOPLAMDA YÜZDE 25’İ BULMUŞTUR”

Bilici, “Dün Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun iki yılı aşkın bir sürenin sonunda faiz artırımı hamlesi yaparak kötü gidişi durdurma çabası sonuç vermemiştir. Cumhuriyet tarihinin en yüksek faiz artışı yapılarak 650 baz puan ile politika faizi yüzde 15'e çıkarılmıştır. Finansal istikrar ve fiyat istikrarı bakımından piyasa bunu yeterli görmeyerek tepki göstermiştir. Mevduat faizlerinin yüzde 40, tüketici faizinin yaklaşık yüzde 50 olduğu ülkemizde politika faizinin yüzde 15 olması rasyonaliteden uzak kalmıştır. Realiteden uzak bu yetersiz hamle hayal kırıklığı yaratarak, güvensizliği derinleştirmiştir. Faiz artışı ile birlikte artan döviz kuru karşısında Türk Lirası bir günde yüzde 7 değer kaybetmiştir. Seçim sonrasından günümüze bir aylık dönemde Türk Lirasının değer kaybı toplamda yüzde 25’i bulmuştur” dedi.

BİLİCİ: ALIM GÜCÜMÜZÜN DÜŞTÜĞÜNÜ İLİKLERİMİZE KADAR HİSSEDİYORUZ

Bilici, “Alacakları para vatandaşın cebine girmeden erimiştir. Bu anlayışla yokluk, yoksulluk daha da artacaktır. Ekonomi konusunda çark eden iktidar tüm bunlara sebep olan siyasileri ve bürokratları ödüllendirmeye devam ederek, yeni yanlışları teşvik etmektedir. Eski Merkez Bankası Başkanını, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanlığına atamak bunun en bariz örneğidir. Bir ay önce faiz düşüşü konusunda imza atan Para Politikası Kurulunun muhterem üyeleri bugün tam aksine yüksek faiz artışı için imza atıyor. Tek nedeni koltuğunu koruyabilmektir. Dolayısıyla bağımsız olması gereken kurum bağımsız değildir. Bütün yanlışların geri dönüşü işçiye, çiftçiye, memura, emekliye ve milletimizedir. Her gün zam haberleri duymaya devam ediyoruz, alım gücümüzün düştüğünü iliklerimize kadar hissediyoruz” diye aktardı.

“VATANDAŞLARIMIZIN SIKINTILARINI TBMM’DE DİLE GETİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Bilici, “Zamlarla birlikte vatandaşın tüketim alışkanlığı değişti. İnsanlar artık barınma ve beslenme kaygısı yaşıyor. Özellikle büyükşehirlerde geçim sıkıntısı yaşayan halkın psikolojisi bozulmaya başladı. Zamlar durmuyor, vatandaşın karnı doymuyor. Dar gelirli kesim ile ücretli çalışanlar her gün çaresizliği yaşıyor. Yanlış ekonomi politikaları gençlerin hayallerini elinden aldı. Fakirin fukaranın yaşama hakkını zorlaştırdı. Muhalefet olarak vatandaşlarımızın sıkıntılarını TBMM’de dile getirmeye devam edeceğiz. Gelecek Partisi olarak toplumun tüm kesimlerinin meclis çatısı altında sesi olacağız. Verdiğimiz yazılı soru önergeleri ve cevapları konusunda kamuoyunu bilgilendireceğiz” dedi.

“BUGÜN İTİBARİYLE MERKEZ BANKASININ DÖVİZ REZERVİ NE KADARDIR?”

Milletvekili Bilici, Hazine ve Maliye Bakanına şu soruları sordu: “Yirmi yedi (27) ay sonra faiz artırımı yaparak rasyonel zemine dönmenin hazineye maliyeti ne kadardır?

Rasyonel ekonomik normlara döneceğiz söyleminize istinaden, piyasalarda politika faizi ile mevduat faizi arasında bir denge kurulacağı beklentisi vardı, ancak faiz artışı beklentilerin altında kaldı. Önümüzdeki dönemlerde faiz artırımı devem edecek mi? Bugün itibariyle Merkez bankasının döviz rezervi ne kadardır? Faiz artışı ile Türk lirası bir günde yüzde 7 değer kaybetti. Böylelikle seçimden bu yana Türk Lirasının değer kaybı döviz karşısında yüzde 25 oldu. Merkez Bankası tarafından faiz oranın arttırılmasına tepki olarak, döviz kurunun arttığı ve kendi para birimin değer kaybettiği başka bir ülke var mıdır?”

“ÜLKEMİZ EKONOMİSİNİN BU KIRILGAN YAPISINI GÜÇLENDİRECEK ÖNLEM VE TEDBİRLER NELERDİR?”

“Türk Lirasının değer kaybını önlemek amacıyla planladığınız tedbirler nelerdir? Türkiye küresel dalgalanmalardan en çok etkilenen ülkelerden biridir. Ülkemiz ekonomisinin bu kırılgan yapısını güçlendirecek önlem ve tedbirler nelerdir? 2021 yılı sonunda Sayın Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan “Yeni Türkiye Ekonomi Modeli” ile ülkemiz ekonomisi çökme noktasına geldi. Dini değerlerimiz ve kavramlarında uğruna istismar edildiği Türkiye Ekonomi Modeli uygulanmaya devam edecek mi? Ekonomide kötü gidişatı durdurma umuduyla uygulanan “Kur Korumalı Türk Lirası Vadeli Mevduat Hesabında ne kadar para var? Bugün itibariyle Hazineye maliyeti ne kadardır?”