VAN

Van’ın yüzde 50’si depreme dirençli değil!

Perşembe günü kapılarını ziyaretçilerine açan 12’nci İnşaat, Yapı, Dekorasyon, Tedarik ve Emlak Fuarı devam ediyor. 85 firmanın katılım sağladığı İnşaat Fuarı’nda, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şubesi tarafından ‘İnşaat ve Yapı Zirvesi’ programı düzenlendi. Fuarda Van’ın deprem gerçeği dile getirilirken Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ

2011 yılında meydana gelen iki depremle büyük bir yıkıma uğrayan, o tarihten bu yana da depremin maddi ve manevi izlerini silmeye çalışan Van, depremi gündeminde tutmaya devam ediyor. Büyük yıkıma rağmen deprem dirençli hale gelemeyen kentte on binlerce ağır hasarlı binanın bulunduğu ve yapı stokunun depreme dirençli olmadığı konusu hala gündeme gelirken kentin imar sorunu da büyümeye devam ediyor. Sık sık artçı depremlerin yaşandığı kentte uzmanlardan her depremde uyarılar yaparken kentin deprem gerçekliği bir kez daha gündem oldu. Deprem hususu bu kez de Van Expo ve Fuar Merkezi’nde fuarla birlikte gerçekleştirilen ‘İnşaat ve Yapı Zirvesi’nin açılışında konuşuldu. O fuarda konuşan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan, kentin bu anlamdaki sıkıntısına vurgu yaparken, Van’daki yapı stokunun yüzde 50’sine yakını depreme dirençli olmadığını vurgularken bu anlamda yapılması gerekenleri anlatıp bir de arama kurtarma ekibi hazırlığından söz etti.

VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EŞBAŞKANLARI ‘İNŞAAT VE YAPI ZİRVESİ’NE KATILDI

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şubesi tarafından gerçekleştirilen programda konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, Van’ın deprem bölgesi olduğuna dikkat çekerek Van Arama Kurtarma Timi’ni (VAKUT) kuracaklarını dile getirdi. Zirve programının açılışında konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, fuarın takipçisi olduklarını dile getirerek sözlerine şöyle başladı: “Fuarımızın açılışından beri buradayız, takip ediyoruz. Katılımcı bir anlayışla kentin dinamikleriyle birlikte bu süreçleri yöneteceğimizi, tespit edilen mevcut sorunların çözümüne yönelik ortak akılla hep birlikte yol yürüyeceğimizi söylemiştik. Biz fuarın açılışında da buradaydık, bugün de buradayız. Kentin kalkınması, üretimin ve istihdamın arttırılması, doğanın korunarak gençlere istihdam yaratmanın katılımcı bir anlayışla bunu yapacağımızı belirtmiştik. Bugün de bu zirve programında çok önemli başlıklar konuşulacak.”

ZEYDAN: VAN’DA YAPI STOKUNUN YÜZDE 50’SİNE YAKINI DEPREME DİRENÇLİ DEĞİL

Van’ın deprem ili olduğunu aktaran Zeydan, “Ülke bir deprem ülkesi. Van 2011 yılında ağır bir deprem yaşadı. Geçen sene Maraş merkezli yüzbinlerce kişinin hayatını kaybettiği bir deprem meydana geldi. 2 gün önce Tokat’ta bir deprem oldu. Biz depremleri ve afetleri engelleyemeyiz ancak bunların hasarlarını, etkilerini en aza indirecek önlemler alabiliriz. Bizim işimiz de budur. Van deprem ili. Deprem öncesine, deprem anına ve deprem sonrasına yönelik hiçbir planlamanın yapılmadığı gerçeğiyle karşı karşıyayız. Bu sonuçları ağır bir şey. Hepimizin sorumluluğu çok ciddi. Biz bunu ciddi bir şekilde ele almalıyız. Özellikle deprem öncesi yapılacaklar konusunda yapı stokunun yüzde 50’sine yakını depreme dirençli değil” ifadelerini kullandı.

ZEYDAN: VAN ARAMA KURTARMA TİMİ’Nİ (VAKUT) KURUYORUZ

Zeydan, Van Arama Kurtarma Timi’ni kuracaklarını dile getirerek, “Öncelikli hedeflerimizden bir tanesi ilgili bütün birimlerimiz ve meslek örgütleriyle birlikte yapı stokunun bir an önce tespit edilip yatay mimari, çevre ve doğa esas alınarak aynı zamanda depreme dirençli bir hale getirilerek yeniden bir dönüşüm ve katılımcı bir anlayışla bunu gerçekleştireceğiz. İmar sorunu çok önemli. Çarpık yapılaşmanın ortaya çıkardığı büyük bir trafik sorunu var. Bu sorunları daha katılımcı bir anlayışla, bir planlama, bir strateji süreci gerçekleştireceğiz. Van Arama Kurtarma Timi’ni (VAKUT) kuruyoruz. Deprem öncesi ve anında sadece Van değil yüzbinlerce kişi eğitim sürecinden geçerek, bölge illeri de işin içine katılarak deprem sonrasında dair çok ciddi projelerimiz var. İnşallah bunları birlikte hayata geçireceğiz” dedi.

ŞEDAL: VAN’IN YENİDEN YAŞANILABİLİR BİR KENT OLABİLMESİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

İnşaat ve Yapı Zirve programının açılışında konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal, Van’ın yeniden yaşanılabilir bir kent olabilmesi için çalışmalar yürüteceklerini belirterek, “Van afetlerin yaşandığı, ekolojik tahribatın yoğun olduğu bir il. Bizler Van Büyükşehir Belediyesi olarak eşbaşkanımızla birlikte, ilçe eşbaşkanlarımızla birlikte, meclis üyelerimizle birlikte, kentin tüm dinamikleriyle birlikte Van’ın yeniden yaşanılabilir bir kent olabilmesi için mücadele edeceğiz. Bunun en önemli öncülerinden biri de STK’lar olacak. Yeniden bir imar yapılanmasından kent vizyonuna ekolojik tahribatı ortadan kaldırmak ilk yapacağımız işler olacak. Van Gölü Havzasını korumak önceliğimiz olacak. Yatay yapılaşmanın hedefimiz olduğunu belirtmek istiyorum” diye aktardı.

BALKAN: HAFIZALARIN YOK EDİLMESİNİ İSTEMİYORUZ

Programın açılışta konuşan Van İMO Şube Başkanı Baran Balkan, hafızaların yok edilmemesi gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Kentlerin her zaman toplumsal hafızayı geleceğe taşıması lazım. Kent kültürü bunu gerektiriyor. Bu noktada 12 panelistimiz bilgi adına bize köprü olacaklar, kenti anlatacaklar ve biz de bundan sonraki söyleşilerde bunları kayıt altına alıp kurum ve kuruluşlara vereceğiz. Van Gölü Havzasında çekilme ve kuraklık devam ediyor. Van Gölü doldurulmamalı. Van güneş açısından Türkiye’deki en iyi illerden biri. Bu coğrafyada güneşi enerjiye çevirip enerjiyi bir noktaya getirmek de çok değerli. Bunun konusunda sunumumuz olacak. Tarihi yapıları değerlendirmemiz lazım. Elimizdeki tarihi yapıları geleceğe taşımamız lazım. Hafızaların yok edilmesini istemiyoruz. Kentteki bütün paydaşların bir arada olmasını istiyoruz. Bizler bu paneli yaparken inşaat sektörünün belirleyici olduğunu biliyoruz.”