Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Van Milletvekili Pervin Buldan, Mahmut Dindar, Gülderen Varlı, Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Zülküf Uçar ve Sinan Çiftyürek aylardır kapalı olan Bahçesaray yolu ile Van’daki tüm yol sorunlarına ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) bir soru önergesi verdi. 

“VAN’IN YOL ÇİLESİ HER YIL ARTARAK DEVAM ETMEKTEDİR”

Önergede Van’daki yol çilesinin artarak devam ettiği belirtilerek, “Van ilinin yol çilesi her yıl artarak devam etmektedir. 13 yıldır başlatılan ve bitmeyen çevre yolu projesi ile beraber her kış kapanan yollara alternatif çözüm üretmek yerine dağlık alan, zorlu arazi koşullar denilerek yurttaşların mağduriyetleri devam ettirilmektedir. Her kış kapanan Van Bahçesaray Karayolu 22 Aralık 2023 tarihinde yağan kar yağışı ile birlikte düşen çığlar sonucu ulaşıma kapanmıştır.”

Van’da ‘imar sorunu’ büyük, konut piyasası sıkıntılı Van’da ‘imar sorunu’ büyük, konut piyasası sıkıntılı

VAN-BAHÇESARAY YOLU AYLARDIR KAPALI

Önergede aylardır kapalı olan Van Bahçesaray yoluna dikkat çekilerek, “Yaklaşık 4 aydır kapalı olan yoldan ulaşımın sağlanamadığı, Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü Görentaş Şantiye ekiplerinin yolda çalışma yaptığı ancak var olan çığ riskinden dolayı çalışmaların aralıklı devam ettiği belirtilmiştir. Van-Bahçesaray yolunun kapalı olmasından dolayı mağduriyet yaşayan yurttaşlar ilçeye Bitlis'in Hizan ilçesi üzerinden ulaşım sağlamaktadır. Hizan üzerinden yapılan ulaşımın 5-6 saat olduğu sosyal ve yaşamsal açıdan mağduriyet yarattığı ilçede yaşayanlar tarafından aktarılmıştır” denildi.

“İKİ TÜNEL YAPILACAĞI AÇIKLANMIŞ HERHANGİ BİR ADIM ATILMAMIŞTIR”

“Diğer yandan 2018 yılında Gevaş-Bahçesaray arasında 9 kilometre uzunluğunda iki tünel yapılacağı açıklanmış ancak aradan geçen süre zarfında bu konuda herhangi bir adım atılmamıştır. Dönemin Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, tünel projesinin kılavuz planının onaylanmasıyla birlikte Gevaş-Bahçesaray arasındaki mesafenin 100 kilometreden 29 kilometreye ineceğini belirtmiş ve tünel projesinin çalışmasında sona gelindiğini, kısa bir süre içinde bakanlık tarafından ihaleye çıkarılacağını ifade etmişti”

“VAN-BAHÇESARAY YOLU İÇİN ALTERNATİF BİR ÇÖZÜM YARATMAMASININ GEREKÇESİ NEDİR?”

Van milletvekillerinin Bakan Uraloğlu’nun cevaplaması istemiyle sorduğu sorular şöyle: “Her kış kapanan yolun 2025 kışında da kapanacağı bilinmesine rağmen yapılacak alternatiflerin proje hali bile neden hazır değildir? Projenin hazır olması için yolun bir yıl tamamen kapalı olması mı bekleniliyor? Yakıtın bu kadar pahalı olduğu bir dönemde 4 aydır kapalı olan yoldan kaynaklı ilçede yaşayanların 5-6 saat Hizan yoluna mahkûm edilmesinin gerekçesi nedir? Büyük kentlerde yapılan mega yol projeleri ile övünen İktidarın yıllardır her kış kapanan Van Bahçesaray yolu için alternatif bir çözüm yaratmamasının gerekçesi nedir? Bunun gerekçesi bölgede yaşayan kesimin Kürt olması mı? Son 10 yılda Van yol sorunlarına ilişkin yapılan projeler nelerdir?  Hazırlanan kaç proje tamamlanmıştır? Hem çevre yolu projesi hem de kapanan yollardan kaynaklı Van ilinde yaşayan yurttaşların yaşadıkları mağduriyetlere ilişkin bakanlığınız tarafından hangi çalışmalar yapılmaktadır?”

“HER YIL KAPANAN VAN BAHÇESARAY YOLUNDAN DOLAYI İLÇEDEN GÖÇ EDEN KİŞİ SAYISI KAÇTIR?”

“Türkiye de 4 aydan fazla kapalı kalan başka yol güzergâhları var mıdır? Varsa hangi il ve ilçe sınırları arasındadır? Her yıl kapanan Van Bahçesaray yolundan dolayı ilçeden göç eden kişi sayısı kaçtır? Buna ilişkin bir çalışmanız var mıdır? 2018 yılında açıklanan ve proje aşamasında sona gelindiği ifade edilen Bahçesaray-Gevaş tünel projesi hangi aşamadadır? Bu konuda 6 yılın sonunda halen fiili bir gelişmenin olmaması hangi sebeplere dayanmaktadır? Bahçesaray halkının aylarca ilçede izole olmasına sebep olan ve halkı çığ tehlikesi altında riskli yolculuklara mahkum eden yol sorunun çözümünde rol oynayabilecek tünel yapımı projesine ilişkin mevcut çalışmalarınız nelerdir?”

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - HABER MERKEZİ