ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ

Urartulardan günümüze pek çok medeniyetin izlerini taşıyan Van, çok sayıda tarihi ve kültürel yapıya ev sahipliği yapıyor. Kaderine terk edilen tarihi yapılar; bakımsızlık ve ilgisizlikten adeta harabeye dönerken birçok kilise ve manastırlar turizme kazandırılmayı bekliyor. Van’da her yıl yüzbinlerce kişinin ziyaret ettiği tarihi yapılar yoğun ilgi görmesine rağmen hali hazırda ayakta turan yapıların yüzlercesi ise kurtarılmayı bekliyor. Kentte bu son dönemlerde önemli restorasyon ve çalışmalar yapılmasına rağmen birçok yapı ile ilgili adım atılmazken Şehrivan’a konuşan isimler Van’ın hafızasının bu şekilde kaybolduğunu ve bu yapıların bir an önce restore edilmesi gerektiğini söyledi.

KENTİN HAFIZASI KONUSUNDA ÖNEM ARZEDEN BU YAPILARI YENİDEN TURİZME KAZANDIRILMALI

Van’daki önemli tarihi ve kültürel yapıların bir kısmı restore edilip kente kazandırılırken birçok eser ise hala kentin hafızasının yaşatılması noktasında restorasyon bekliyor. Kentin önemli yapıları ile ilgili talep dillendirilmeye devam ederken bu yıl önemli adımlar da atıldı. Yıllardır restore edilmesi beklenen Hoşap Kalesi için geçtiğimiz aylarda ilk adım atılırken, Süleyman Han Camii, Ulu Camii, Kızıl Minareli Camii, Hüsrevpaşa Hanı’nın restorasyonu, İkiz Kümbet ve Gevaş Selçuklu Mezarlığı ile Erciş Çelebibağ Selçuklu Mezarlığı temizlik ve kazı çalışmaları, Akdamar Adası çevre düzenlemesi projesinin bu yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor. Bu tarihi yapıların yanı sıra bakımsız, yıkılan kilise ve manastırlar keşfedilmeyi bekleyen birer saklı hazine gibi yıllara meydan okurken, bu eşsiz yapılar kaderine terk edildiği için tahribata uğruyor. Van’ın çeşitli yerlerinde bulunan tarihi kilise ve manastırlar restore edilip turizme kazandırılmayı bekliyor. Özellikle kentin hafızası konusunda önem arzeden bu yapıları yeniden kazandırılmasının kent açısından önemi ise sık sık vurgulanıyor.

VAN’DA TARİHİ YAPILAR SAHİPSİZLİKTEN KURTARILMAYI BEKLİYOR!

Ajet’ten ucuz bilet kampanyası! Büyük indirimler için son gün… Ajet’ten ucuz bilet kampanyası! Büyük indirimler için son gün…

Bu tarihi yapıların yanı sıra bakımsız, yıkılan kilise ve manastırlar keşfedilmeyi bekleyen birer saklı hazine gibi yıllara meydan okurken, bu eşsiz yapılar kaderine terk edildiği için tahribata uğruyor. Van’ın çeşitli yerlerinde bulunan tarihi kilise ve manastırlar restore edilip turizme kazandırılmayı bekliyor. Bakımsızlık nedeniyle harabeyi andıran tarihi yapılarla ilgili Şehrivan’a konuşan isimler Van’ın hafızasının yok olduğunu dile getirerek bu yapıların bir an önce restore edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

“VAN’IN HAFIZASI KAYBOLMASIN”

Restore edilmeyi bekleyen tarihi yapılarla ilgili Şehrivan’a konuşan Van Turizm Derneği Başkanı İzzet Kütükoğlu, “Van’da birçok medeniyetten eserler bulunuyor. Van birçok tarihi ve kültürel yapıya sahip. Van bir turizm kenti. Gelen turistlerin gelip göreceği çok sayıda yer var. Tarihi yapılar şehrin hafızasını gösterir. Bu tarihi yapılar da şehrimizin hafızasıdır. Van’ın hafızası kaybolmasın. Van’da; Perslerden, Urartulardan, Selçuklulardan, Osmanlılardan birçok eser kalmıştır. Maalesef birçok yapı restore edilmediğinden yok olmakla karşı karşıya kalmıştır. Bu tarihi eserlerin bir an önce restore edilmesi lazım. Hepsinin birden restore edilmesi mümkün değil ama en azından etap etap bir planlama yapılması gerekiyor. Biz bu planlamayı 2004-2005 yılında Tuşba Sanat Kenti Projesi çerçevesinde bir planlama başlatmıştık. Bu proje yarıda kaldı, yarısı yapıldı yarısı yapılamadı. Bu eserlerin yok olmaması lazım. Bunların ayağa kaldırılması gerekiyor. Bu tarihi yapılara sahip çıkılması lazım” diye aktardı.

“BÜYÜK ÇAPTA BİR RESTORASYON ÇALIŞMASININ YAPILMASI LAZIM”

Kütükoğlu, bu yapıların restore edilmesi gerektiğini dile getirerek, “Van tarihi yapılar açısından çok zengin bir kent. Akdamar Kilisesi var, Van Kalesi var. Her yönüyle çok zengin bir şehir. Van’da Selçuklulardan, Osmanlılardan kalan Ulu Cami var, Kızıl Cami var, türbeler, kiliseler, manastırlar var. Bilmediğimiz türbeler, manastırlar, türbeler var. Birçok restorasyon çalışması yapılıyor, kazılar yapılıyor ama bunlar yeterli değil. Büyük çapta bir restorasyon çalışmasının yapılması lazım. En kısa zamanda ne gerekiyorsa bu konuda yapılması lazım” dedi.

“TARİHİ YAPILAR RESTORE EDİLİRSE DAHA ÇOK TURİST ÇEKECEĞİZ”

Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan an Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, “Van’da çok sayıda tarihi yapı bulunuyor. Bu tarihi yapıların restorasyonu olursa kente çok büyük değer katar. Bunlar restore edildiğinde konaklama sayısı artacak, yabancı insanlar buraya gelip ziyaret edecek. Bunlar restore edilip turizme kazandırılırsa çok daha yabancı turist çekeceğiz. Bizim zaten iç pazarımız var ama tarihi yapılar restore edilince konaklama sayısı da artacak. Turistlerin Van’a katkısı çok fazla. Yeter ki bu tarihi yapılara sahip çıkalım. Turizmin önünü daha da açalım” ifadelerini kullandı.

“KISA, ORTA VE UZUN VADEDE RESTORASYON ÇALIŞMASI YAPILMASI LAZIM”

Tunçdemir, tarihi yapıların restore edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Çarpanak Adası, Adır Adası gözümüzün önünde yıkıldı. Onları doğru düzgün restore edemedik. Bizim bilmediğimiz de bir sürü tarihi yapı var. Yetkililerin bu yapılara sahip çıkması lazım. Bir an önce restore edilmesi lazım. Bu yapılara sahip çıkmamız lazım. Bu yapıların turizme kazandırılması lazım. Yetkililerin acilen kısa, orta ve uzun vadede restorasyon çalışması yapması lazım” diye konuştu.

Editör: Necmettin Dursun