Sadece doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda tarihi ve kültürel zenginlikleri ile son yılların dikkat çeken illerinden biri olan Van, ziyaretçi ve turist sayısını artırmayı sürdürüyor. Turizm ile ilgili bir master planı ve program olmamasına rağmen kültür turlarında yerli turistlerin, alışveriş ve eğlencede de İranlı turistlerin gözdesi olan Van’da önemli alanlar ziyaretlerin gözdesi oluyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Van’ın eşsiz tarihi mekânları hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekerken başta Akdamar Adası, Van Kalesi, Van Müzesi, Hoşab Kalesi olmak üzere önemli alanlar on binlerce turistin ilgisini çekerek şehre büyük bir turist akışı sağladı. Şehrivan’ın Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden elde ettiği verilere göre, Van Kalesi, Akdamar Kilisesi ve Van Müzesi’ni bu yılın ilk 7 ayında toplam 185 bin 659 kişi ziyaret etti. Bu anlamdaki ziyaret akını sürerken konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Van İl Kültür ve Turizm eski Müdürü İzzet Kütükoğlu, Van’ın tarihi ve kültürel miraslarının turizm açısından büyük bir potansiyel sunduğunu ifade ederken kentin yerli turistlerle sınırlı kalmaması gerektiğini belirtti. 

AKDAMAR ADASI VE KİLİSESİ’NE TURİST AKINI OLDU

Van Gölü’nün ortasında yer alan Akdamar Adası, eşsiz doğası ve tarihi Akdamar Kilisesi ile her yıl on binlerce turisti ağırlıyor. Adanın etrafındaki yeşil alanlar ve göl manzarası, fotoğraf tutkunları için adeta bir cennet andırıyor. Akdamar Kilisesi, erken dönem Ermeni mimarisinin örneklerinden biri olarak öne çıkarken, adaya yapılan ulaşım kolaylıkları, bölgeyi ziyaret etmeyi daha cazip hale getirdi. Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün verilerine göre, Akdamar Adası ve Kilisesi’ni bu yılın ilk 7 ayında ücretli 59 bin 935, ücretsiz 32 bin 572 toplam 92 bin 507 kişi ziyaret etti. 

ŞEHRİN SİMGESİ OLAN VAN KALESİNİ KAÇ KİŞİ ZİYARET ETTİ?

Van’ın simgelerinden biri olan Van Kalesi, kenti ziyaret eden turistler için mutlaka görülmesi gereken bir duraktır. Urartular dönemine ait olan bu kale, binlerce yıllık geçmişiyle Van’ın en önemli tarihi yapılarından birisidir. Van Gölü kıyısında olup, Van’ın yüksek tepelerinden birine inşa edilen Van Kalesi ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunuyor. Van Kalesi’ni bu yıl ziyaret eden turist sayısı, önceki yıllara göre önemli bir artış gösteriyor. Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün verilerine göre, bu yılın ilk 7 ayında Van Kalesi’ni ücretli ziyaret edenlerin sayısı 8 bin 570, ücretsiz ziyaret edenlerin sayısı 29 bin 140, toplam ziyaretçi sayısı ise 37 bin 710 oldu. 

BÖLGENİN GEÇMİŞİNE IŞIK TUTAN VAN MÜZESİ’NE ZİYARETÇİ AKINI…

Van’ın tarihini daha derinlemesine keşfetmek isteyenler için Van Müzesi, şehre gelen turistlerin ilgisini çeken bir diğer önemli nokta olarak dikkat çekiyor. Müzede, Urartu dönemine ait taş eserler, kaya yazıtları, Osmanlı dönemi eşyaları ve yerel halkın kültürel geçmişine dair pek çok objenin sergilendiği bölümler bulunuyor. Van Müzesi, özellikle tarih meraklıları ve kültürel mirasa ilgi duyan turistler için önemli bir ziyaret noktası olmayı sürdürüyor. Bölgenin zengin geçmişine ışık tutan Van Müzesi’nde ziyaretçi sayısı her geçen yıl daha da artıyor. Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün verilerine göre, Van Müzesi’ni bu yılın ilk 7 ayında ücretli ziyaret edenlerin 5 bin 843, ücretsiz ziyaret edenlerin sayısı 49 bin 599, toplam ziyaret edenlerin sayısı 55 bin 442 oldu.  

Van’da operasyon: 6 organizatör, onlarca göçmen yakalandı Van’da operasyon: 6 organizatör, onlarca göçmen yakalandı

BAŞKAN KÜTÜKOĞLU: VAN KÜLTÜREL MİRASI İLE BÖLGE TURİZMİNİN PARLAYAN YILDIZI OLMA YOLUNDA HIZLA İLERLİYOR

Van’ın ziyaretçi rekoru kırmasıyla ilgili Şehrivan’a konuşan Van İl Kültür ve Turizm eski Müdürü İzzet Kütükoğlu, kentin turizmde parlayan bir yıldız olduğunu belirterek, “Van; tarihi yapıları, kaleleri, kiliseleri ve diğer kültürel mirası ile bölge turizminin parlayan yıldızı olma yolunda hızla ilerlemektedir. Van’ın tarihi yerleri, sadece birer yapıt olmanın ötesinde her biri kente farklı bir değer katmaktadır. Bunu Van’ın ziyaretçi rekoru kırmasından da anlamaktayız. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Van’ın tarihi alanlarına olan ilgi önemli ölçüde arttı. Bu durum hem kent adına hem de bölge turizmi açısından sevindiricidir” dedi. 

ON BİNLERCE KİŞİ VAN’IN TARİHİNE TANIKLIK ETTİ!

Van’daki tarihi yerlerin ziyaretçi rekoru kırmasını değerlendiren Kütükoğlu, “Van’ın tarihi ve kültürel mirasları turizm açısından büyük bir potansiyel sunuyor. Bu verilere de yansımaktadır. Van İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün verilerine göre Van Kalesi, Akdamar Kilisesi ve Van Kalesi’ni bu yılın ilk 7 ayında toplam 185 bin 659 kişi ziyaret etti. Akdamar Adası, Van Kalesi, Van müzesi gibi noktalar, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Ancak bu potansiyelin daha da büyümesi için altyapı yatırımları ve tanıtım çalışmalarına daha fazla odaklanmalıyız” ifadelerini kullandı. 

“VAN’IN TARİHİ MEKÂNLARI KORUNUP TANITILMALI”

Kütükoğlu, Van’ın tarihi mekânlarının korunması ve tanıtılmasına yönelik çalışmaların hızlandırılması gerektiğinin altını çizerek, “Van, zengin bir kültürel mirasa sahip fakat bu kültürel mirasın daha fazla kişiye ulaşması gerekiyor. Hem yerel yönetimler hem de sivil toplum kuruluşları olarak bu konuda daha fazla işbirliği yapmalı. Van’ın tarihi zenginlikleri uluslararası platformda tanıtılarak daha fazla turist çekmeliyiz. Van’ın tarihi mekânları korunmalı. Bildiğiniz üzere kentimizde sahipsiz bırakılan çok sayıda tarihi yer var. Bu mekânlar restore edilip tarihe ve kültüre kazandırılmalı. Van’ın tarihi mekânlarının korunması ve tanıtılmasına yönelik çalışmalar hızlandırılmalı” diye konuştu. 

“VAN İÇ TURİZMLE SINIRLI KALMAMALI”

Van’ın iç turizmle sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayan Kütükoğlu, “Van’ın tarihi mekânlarının ziyaretçi akınına uğraması sadece Van ekonomisini değil bölge ekonomisini de canlandırıyor. Turizm, otelcilikten restorana, ulaşım sektöründen hediyelik eşya satıcılarına kadar pek çok sektörde ekonomik canlılık yaratıyor ve katkı sağlıyor. Van’da da özellikle yaz aylarında oluşan turist akışı, yerel halkın geçim kaynağına büyük oranda fayda sağlıyor. Van, tarihi zenginliklerini tanıtmak ve turizm sektörünü daha da büyütmek için önemli adımlar atmalıdır. Van, yalnızca iç turizmle sınırlı kalmamalı. Van yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerin ilgisini de çekebilecek bir potansiyele sahip olan bir il. Bu nedenle daha fazla tanıtım ve pazarlama çalışması yapılmalı” şeklinde konuştu.

Muhabir: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL