Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) toplantı salonunda bir araya gelen Bahçesaraylılar, ilçenin çözüm bekleyen kronik sorunlarını gündeme taşıdı. Yoğun katılımla gerçekleşen toplantıda karayolu sorunundan düğün masraflarına, barış sürecinden bayramlaşma organizasyonlarına kadar pek çok konu masaya yatırıldı.
“BAHÇESARAY 600 YILLIK GEÇMİŞİYLE YALNIZLIĞA MAHKÛM EDİLMEMELİ”
Konuşmasına 4 ve 5 Şubat 2020 tarihlerinde Bahçesaray yolunda yaşanan çığ faciasını anarak başlayan ilçe halkı adına konuşma yapan Nevzat Eser, 42 vatandaşın yaşamını yitirdiği olayı hatırlattı ve hayatını kaybedenlere rahmet diledi. Eser konuşmasında, “Kış aylarında yolun 6 ay boyunca kapalı kalması, 600 yıl boyunca sancak beyliği yapmış, içerisinde 600 yıllık medresesi bulunan bu kadim ilçenin ve burada yaşayan halkın kaderine terk edilmesi kabul edilemez. Van ile tek bağlantısı olan yolun, zorlu ve bir o kadar da uzak olan Bitlis’in Hizan ilçesine bağlı 7 saatlik güzergâha mecbur bırakılması büyük bir haksızlıktır” dedi.
“HERKES BAHÇESARAYLILARA VERDİĞİ DEĞER KADAR, BAHÇESARAYLILAR GÖZÜNDE DEĞERLİ OLACAKTIR”
Geçici çözümlerin Bahçesaray halkını yıllardır yorduğunu vurgulayan Eser, “Bizler diğer 12 ilçemiz gibi yılın 12 ayı yolumuzun açık olmasını istiyoruz. Artık geçici çözümlerle vakit kaybetmeyelim. Yetkilileri kalıcı çözümler üretmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. Eser, Bahçesaray halkının mazlum ve sabırlı bir halk olduğunu, ancak bu sabrın artık sınırına dayandığını belirterek, “Herkes Bahçesaraylılara verdiği değer kadar, Bahçesaraylılar gözünde değerli olacaktır” diye konuştu.
BARIŞ SÜRECİNE DESTEK: “BU TARİHİ FIRSATI DESTEKLİYORUZ”
Eser, barış sürecine de dikkat çekerek, süreci tarihi bir fırsat olarak gördüklerini belirterek, “Kundakta doğmamış bebek dahi bu süreçten etkileniyor. Toplumun tüm kesimleri bu sürece destek vermeli. Bizler Van’da ve Türkiye'nin dört bir yanında yaşayan Bahçesaraylılar olarak bu süreci destekliyor ve üzerimize düşen sorumlulukları almaya hazır olduğumuzu beyan ediyoruz. Bu süreçte emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyoruz” dedi.
DÜĞÜN İSRAFINA KARŞI ÇAĞRI: “GENÇLERİ BORÇ BATAĞINA SÜRÜKLÜYORUZ”
Toplantıda düğünlerdeki aşırı masraflar da eleştirildi. “Mevcut ekonomik şartlarda bir düğün masrafını karşılamak neredeyse imkânsız hale geldi” diyen Eser, evlilik yaşının 30-40 yaş arasına yükseldiğini vurguladı. “Sözde gençlerimizin mutluluğunu istiyoruz ama düğün sonrası onları büyük bir borç batağına sürüklüyoruz. Bu da zamanla aile içinde huzursuzluğa, hatta boşanmalara neden oluyor” dedi.
“MASRAFLARDA AŞIRIYA KAÇMAMALI”
Başlık parasının tamamen kaldırılması gerektiğini belirten Eser, şu önerilerde bulundu: “Altın talepleri 1 çift 50 gram bilezik, 8 yarım ve 1 tam kulplu altınla sınırlı tutulmalı, bu rakamların dışına çıkılmamalı ya da isteğe bağlı sembolik takılarla yetinilmeli. Gelinlik, nişanlık ve kuaför masraflarında abartıya kaçılmamalı. Gömlek, ayakkabı, fistan gibi akrabalara yapılan masraflar asgariye indirilmeli. Düğün alışverişinde, gelin tarafı damat tarafının ekonomik durumunu gözeterek daha duyarlı davranmalı.”
TOPLU BAYRAMLAŞMA KARARI
Toplantının sonunda Bahçesaraylılar için önemli bir sosyal karar da açıklandı. Van'da yaşayan Bahçesaraylıların bayramlarda bir araya gelmelerini sağlamak amacıyla toplu bayramlaşma törenleri düzenlenecek. Bu kapsamda ilk tören Kurban Bayramı’nın ikinci günü saat 14.00’te gerçekleştirilecek. Her bayram, farklı bir mahallede düzenlenecek etkinliklerle akrabalık ve hemşerilik bağlarının yeniden güçlendirilmesi hedefleniyor.