Son günlerde etkili olan yağışlar sonrası altyapısı yeniden tartışma konusu olan Van şehri bir taraftan da kentin yükünü kaldırmayan trafik çilesi ile boğuşmaya devam ediyor. Hem alt yapısı hem de üst yapısı büyük sorunlarla karşı karşıla kalmaya başlayan kentte yetersizlikler adeta krize neden oluyor. En ufak yağışta alt yapısı çöken, trafiği allak bullak olan ve içinden çıkılmaz bir hal alan kentteki sorun için çok ciddi çağrılar yapılırken bu konudaki önemli çağrılardan birini de Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Van İl Başkanı Rasim Sayğın yaptı. Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olduğu dönemde de kent için ciddi projeler ortaya koyup trafiğin en önemli sorun olduğunu vurgulayan Sayğın, kentin alt yapı ve trafik çilesi ile ilgili çarpıcı yorumlar yaparken; “Bu konuda hemen kararlar alınmalı. Belediye bu sorunu öncelikle gündemine almak zorunda.” dedi.

RASIM SAYĞIN

VAN TRAFİK ÇİLESİ SÜRERKEN BİR AÇIKLAMA DA HÜDA PAR İL BAŞKANI SAYĞIN’DAN

1 milyondan fazla nüfusu bulunan ve her geçen gün daha da büyüyen Van’da altyapı sorunu büyük bir problem olmayı sürdürüyor. Sonbaharın gelmesi ve yağışların başlamasıyla altyapı sorunu yeniden ortaya çıktı. Kentte bu yetersizlikten dolayı en ufak yağışta bile caddeler, sokaklar, geçitler sular altında kalırken, trafik ise allak bullak ve içinden çıkılamaz bir hal alıyor. Geçtiğimiz günlerde yağan yağmurdan sonra trafik adeta durma noktasına gelirken Vanlılar ise bu duruma adeta isyan etti. Bu yöndeki çözüm çağrıları sürerken konuyu gündemine alan Sayğın, seçim sürecinde de dikkat çeken projeleri ve çözüm önerileri ile bir kez daha açıklamalar yaptı.

SAYĞIN: ALTYAPI VE TRAFİK SORUNU VAN'IN EN TEMEL SORUNLARIDIR

Başkan Sayğın, Van’ın altyapı sorununu dile getirerek, “Van'ın sorunlarını yakından takip ediyoruz. Altyapı ve trafik sorunu Van'ın en temel sorunlarıdır. Altyapı çalışmaları hemen 3-4 ayda çözülecek bir sorun değil. Şehrin altyapı tıkanıklığının ve yetersizliğinin getirmiş olduğu sorunlar yumağı söz konusudur. Şu anki belediyelere bunu çözün demek haksızlık olur ama geleceğe yönelik ciddi bir planlama yapılması şarttır. Çünkü yağmur, kar yağdığında şehrin ana arterleri tıkanıyor. Altyapı bunu kaldırmıyor” dedi. 

Van'da trafiğe Jandarma el attı! Van'da trafiğe Jandarma el attı!

VAN’IN ALT YAPISI İŞTE BU YÜZDEN ÇÖKÜYOR!

Çöplerin rögarlarda toplanmasıyla da suyun biriktiğini belirten Sayğın, “Bu yıl ciddi olarak eleştirilen bir sorun da temizlikti. Van’ın sokak, cadde ve ana arterleri maalesef çöp içerisinde. Altyapı hemen çözülecek bir sorun değil ama seçimden bu yana temizlenmeyen sokaklar, toplanmayan çöpler, yeşilliklerin susuzluktan kuruması gibi sorunlar yaşanıyor. Bu çöpler yağmur suyuyla birlikte rögar taşındı ve rögarlar tıkandı. Diğer illere göre muazzam bir yağış da söz konusu değil. Bu da altyapının dolduğunu ve bunu kaldıramadığını gösteriyor” ifadelerini kullandı. 

SAYĞIN: DSİ’NİN BAKIMSIZ KANALLARİ TEHLİKE SAÇIYOR

Sayğın, mahallelerde yaşanan taşkınların nedenine değinerek, “Köylerde altyapı yok. DSİ'nin kanalları var. Geçmiş yıllarda Başkale'de meydana gelen sel felaketinde oraları ziyaret ettiğimizde bu kanalların duvarlarının yıkıldığını ve set görevi görmekten çıktığını gördük. Kanalların bakımlarının yapılması gerekiyor. Van'da yağışların tutmamasının bir nedeni de yeşilimizin az olması. Suyu tutacak bir şey olmayınca en ufak yağış sele dönüşüyor. Ağaçlandırma çalışmaları ile, drenaj sistemi ile bu soruna çözüm bulunması lazım” diye aktardı. 

VAN İÇİN HAZIRLADIKLARI ‘TAKSİM PTOJESİ’Nİ HATIRLATTI

Beşyol Meydanı’nda Taksim projesinin hayata geçirilmesi ile sorunun çözüm bulacağını aktaran Sayğın şunları söyledi: “Van'da trafiğin kitlendiği nokta Beşyol’dur. Tüm şehrin trafiği Beşyol’a geldikçe biz bu sorunu çözemeyiz. En başta tespit ettiğimiz sorun budur. Van'da Beşyol'dan ayrı trafik akıyor ve bu trafik durmaksızın şehir merkezinden girmesini ve çıkmasını sağlayacak bir proje yapmak lazım. Bunun yolu da Van'a Taksim projesini getirmektir. İstanbul'da Taksim’e araç girdi mi çıkması mümkün değildi. Taksim’de trafik yer altına alındı, yer üstü yayalaştırıldı. Büyük bir meydana dönüştürüldü. Van'a da bunu yapmamız lazım. Cumhuriyet Caddesi'nde trafik yer üstünden kaldırılır, yer altındaki dükkânlar oradan boşaltılır ve esnaflara dükkân tahsis edilir. Trafik tamamen yer altına alınır. Bu şekilde Beşyol’da trafik akışı akıcı bir hale gelmiş olur.” 

SAYĞIN’DAN SERT ÇIKIŞ: “VAN NE BU ALTYAPIYI NE DE ŞOVU KALDIRAMIYOR” 

Sayğın, Van’ın ne altyapıyı ne de şovu kaldıramadığını belirterek, “Trafik sorunu Van için çok önemli bir sorundur. Öncelik olarak ele alınması ve çözülmesi gerekmektedir. Bu konuda hemen kararlar alınmalı. Belediye bu sorunu öncelikle gündemine almak zorunda. Bir program açıklanmalı ve bu takip edilmelidir. Belediyenin bu konuda irade ortaya koyması lazım. Şova gerek yok. Van artık ne bu altyapıyı ne de şovu kaldırmıyor. Van belediyecilik anlamında hizmet belediyeciliğini aramalı. Belediyeler bir irade ortaya koyup bir programı yapması lazım” dedi.

Muhabir: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL