1972 tarihinde Selçuk Alagöz tarafından seslendirilen “Edremit Van’a bakar, içinde Şamran akar. Öyle bir yar sevmişem, her gelen ona bakar.” adlı meşhur şarkıya konu olan Edremit, Van’ın göz bebeği olmayı sürdürüyor. Geçmişten beri Van’ın en güzide bölgelerden biri Edremit ilçesi son dönemlerde en büyük değişimi yaşayan ilçesi haline gelirken bu değişim akademik çalışmalara da konu olmaya başladı. Son dönemlerde kitaplar ve yayınların da konusu olan Edremit için geçtiğimiz yıllarda bir yayın yapan Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Şeremet, Edremit’in değişimini ve dönüşümünü konu aldı. Edremit’te yıllar önce başlayan değişimi Doç. Dr. Emine Cihangir ile birlikte bir araştırma olarak çalışan Şeremet; hala devam eden değişimi ve ilçedeki hareketliliği güncel tespitlerle birlikte Şehrivan aracılığı ile yorumladı. Yeni Edremit’i anlatan Şeremet, kentin en yoğun ilgi gören ilçe haline gelme sürecinden söz etti.
VAN’IN EN YOĞUN İLGİ GÖREN İLÇESİ: EDREMİT
Geçtiğimiz yıllarda yayınlanan “Van’ın Edremit İlçesinde Turizmin Gelişimi: Rezilyans ve Değişim” adlı makalenin sahibi olan ve Van üzerine çok önemli diğer çalışmaların da sahibi olan Van YYÜ Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Şeremet, son dönemlerde cazibesi daha çok artan ilçeyle ilgili değerlendirmelerini Şehrivan ile paylaştı. Şeremet, ilçenin özellikle turizm açısından önemine değinerek, geçmişte 1 milyon yerli ve yabancı turist ağırlayan kentte bu özelliği yeniden kazanmak için yoğun çalışma yapıldığını bu noktada en büyük ilgi gören ilçenin de Edremit olduğunu vurguladı.
MEKANLAR DA EDREMİT’E KAYIYOR
İlçenin Van için önemine değinen Şeremet, “Edremit ilçesi lokasyon olarak Van kenti için önemli bir rekreasyon mekânı durumundadır. Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi ilçenin bulunduğu sahilin falezsiz bir yapıya ve Van Gölü’nün güney ve güneybatı istikametinde uzanan 5 kilometre uzunluğunda ve yer yer 1-2 kilometre genişliğinde güzel bir sahile sahip olmasıdır. İlçede bulunan yeme-içme mekânları da ilçenin önemli bir çekicilik merkezi olmasında önemli bir özelliğe sahiptir. Özellikle 2013 yılından sonra kent merkezinde yer alan geleneksel Van Kahvaltı Salonlarının ve çeşitli kafe-restoran işletmelerinin bölgede, ağırlıklı olarak da sahil kesiminde işletme açmaya başlamaları hem Edremit’te yerleşik olarak yasayanların hem de Van’ın diğer ilçelerinde yaşayanların bölgeyi günün her saatinde yoğun olarak ziyaret etmesine neden olmuştur” ifadelerini kullandı.
İLÇE TURİZMİN DE GÖZDESİ
Hem makalesinde hem de Şehrivan ile yaptığı değerlendirmede ilçedeki sosyal donatıların dönüşümüne, turistik alanlarının sayısının artırılmasına, eğlence mekanlarının sayısının artırılmasına ve Van Gölü ile olan ilişkiye odaklanan Şeremet, turizm açısından ilçede yapılan çalışmalara değinen Şeremet şunları söyledi: “Yürütülen çalışmalardan en önemlilerinden biri yeşil donatı alanlarının düzenlenmesine yönelik olarak sahil bandında günübirlik rekreasyon alanlarının yaratılmasıdır. İlk olarak Dilkaya höyüğü yakınında dizayn edilen halk plajı, daha sonra Kıyıcak mevkiine taşınarak özellikle çoğunluğu, İranlı turistlerden oluşan yabancı ziyaretçiler için de önemli bir çekim alanı haline gelmiştir.”
HER YIL ON BİNLERCE KİŞİ EDREMİT’İ GEZİYOR
Özellikle ilçe için en önemli destinasyon haline gelen Kent Meydanı’nın ilçe için önemine dikkat çeken Şeremet, “Bu çerçevede 2017 yılında başlatılan proje ile sahil bandının kent ile buluştuğu Edremit Kent Meydanı oluşturulmuştur. Meydan, göl ile bütünleşik planlanmış özel yürüyüş yolları ve bağlantılı parkları ve fiziksel altyapısıyla ilçe için önemli bir rekreaktif bir merkez haline dönüşmüştür. Meydanda yer alan eski taş yapı yenilenerek hükümet konağı olarak hizmet vermeye başlamıştır. Hükümet konağının birinci katı ise çeşitli sergiler vb. gibi etkinlikler için kullanılan bir fuaye alanı olarak düzenlenmiştir. Kent meydanı hizmete girdiği 2018 yılı Temmuz ayından itibaren her yıl binlerce kişinin konserler ve etkinlikler için bir araya geldiği önemli bir sosyalleşme alanı olmuştur” dedi.
EKOTURİZMDE DE EDREMİT ÖNE ÇIKIYOR
Şeremet, “Diğer taraftan ilçenin Çiçekli Beldesi ile sahil arasında kalan alan yer ise “ekoturizm” turizm alanı olarak planlanmaktadır. Bu alanın sahile yakın olan kesiminde ise Belediye tarafından yaptırılan “At Binicilik ve Eğitim Merkezi” ile “Karavan Park Yeri ve Kamping Alanı” ise Edremit ile Gevaş arasındaki Köşk Mahallesinde yer almaktadır. Karavan ve Kamp alanı 50 tane Karavan ve 100 tane çadır sığabilecek şekilde planlanmıştır. Bu planda Gevaş’ın güneyinde yer alan mekânlar ise sahil boyunca “Turizm Gelişim” alanları olarak planlandığı görülmektedir” şeklinde konuştu.
YAŞAMAK İÇİN DE EN CAZİP İLÇE EDREMİT!
İlçenin geçmişin izlerini taşıdığını belirten Şeremet, “Edremit geçmişin izlerini üzerinde taşımaktadır ve bugün halen daha çok küçük ve dar sokakları ile meyve bahçelerinin yer aldığı yavaş bir kent özelliğine sahiptir. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulan 1/100.000’lik çevre ve düzeni planları incelendiğinde ilçenin gelecekte tamamen yeme-içme ile günü birlik rekrasyonel alanların olduğu bir yerleşim merkezine dönüştürülmesine yönelik planlama yapıldığı görülmektedir. Bu çerçevede ilçede yer alan mevcut durumun değişime uğrayarak ileri ki süreçte yoğun yerleşim alanları olarak kullanılacağı tahmin edilmektedir” dedi.