ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-AYDAN KAYHAN
Van’ın Saray ilçesinde bulunan ve modernize edilip açıldıktan sonra kente büyük bir katkı sağlayan Kapıköy Sınır Kapısı kentin diğer sınır kapısının da önemini bir kez daha öne çıkardı. 2019 yılından bu yana Van’e rekor girişlerin yapılmasını sağlayan, 7/24 esaslı çalıştıktan sonra önemli bir geçiş noktasına dönen Kapıköy, şimdi transit geçiş noktası olmayı beklerken Van, bir taraftan da yıllardır kapalı olan bir diğer sınır kapısı olan Gelincik’in de kapalı kalma kaderinden kurtulmasını bekliyor.
BİR KAPANDI BİR DAHA AÇILMADI!
Başkale ilçesinde; 1989 yılında komşu ülke İran ile ticari ve ikili ilişkileri geliştirmek amacıyla açılan Gelincik Sınır Kapısı, yaklaşık 1 sene faaliyet yürütüldükten güvenlik gerekçisiyle kapatıldı ve bu dönemden sonra da faaliyete geçirilmedi. Yıllardır kapalı olan ve açılması halinde kente büyük katkı sağlayacak Gelincik Sınır Kapısı’nın faal olarak çalışması için yoğun bir çalışma yürütülüyor. Kentteki iş insanları başta olmak üzere çok sayıda isim sınır kapısının açılması için girişimlerde bulunurken, bu kapsamda imza kampanyası da başlatılmış ve dönemin Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’e takdim edilmişti. Özellikle son yıllarda sınır kapısının açılması için yapılan girişimler hız kazanırken, konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan isimler Gelincik Sınır Kapısı’nın açılması halinde kente büyük katkı sağlanacağına dikkat çekerek sınır kapısının bir an önce açılması talebinde bulundu.
GELİNCİK SINIR KAPISI’NIN KİLİDİ KAYIP!
Gelincik Sınır Kapısı ile ilgili Şehrivan’a konuşan Başkaleliler Dayanışma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Mithat Aydın, sınır kapısının açılması halinde ticaretin canlanacağını dile getirerek şunları söyledi: “Kapıköy Sınır Kapısı modern bir sınır kapısı fakat ticari ilişkilerimiz yeteri kadar yok. Van’ın ihracattaki payı çok az. Sınır kapısı açılırsa iki ülke arasındaki ticaretin canlanmasına katkı sağlar. Sınır kapısı açılırsa çok rahat şekilde iki ülke arasında ticaret olur. Başkale bölgesi ekonomik anlamda rahatlar. Başkale’nin, oraya bağlı mahallelerin göç verdiğini görüyoruz. Bu durum bizi çok üzüyor. Sınır kapısının açılması halinde insanlar göç etmek durumunda kalmaz. Sınır kapısının açılacağı yönünde kuvvetli söylemler var ama henüz pratikte bir şey görmedik. Gelincik Sınır Kapısı ivedilikle açılmalıdır. Başkale halkı bu konuda çok nettir ve taleplerini sürekli dile getirmişlerdir.”
KAPIDAKİ GİZEM HÂLÂ ÇÖZÜLMEDİ!
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Doğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DOĞUSİFED) Başkanı Müslüm Erbay, komşu ülke İran ile ilişkilere dikkat çekerek, “Türkiye-İran ilişkileri çok uzun bir tarihsel perspektife sahiptir. Bu kadar eski sınıra sahip olduğumuz doğu komşumuz İran ile sınırın her iki yanında yer alan akraba toplulukların varlığı, bu sınıra başka bir boyut katmaktadır. Tarih boyunca sınırın her iki tarafında yer alan hısım-akraba topluluklar arasında sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkiler bazen legal, bazen illegal yollardan devam etmiştir. Ayrıca günümüzde büyük bir kısmı Van sınırları içinde kalan bu sınır boyunca evlilikler de devam etmektedir” dedi.
O GÜNDEN BUGÜNE KADAR ÇOK SAYIDA MÜRACAAT YAPILDI FAKAT HİÇBİR GELİŞME YOK!
Erbay, Gelincik Sınır Kapısı’nın kapalı olmasına değinerek, “Gelincik Sınır Kapısı 1989 yılından bu yana kapalı. Türkiye ile İran arasında önemli bir köprü görevi görüyordu. İnsanlar orada günübirlik ticaret yapıyordu. Halk birçok ihtiyacını oradan karşılıyordu. Fakat sınır kapısı bazı güvenlik gerekçeleri nedeniyle kapatıldı. O günden bugüne kadar çok sayıda müracaat yapıldı fakat hiçbir gelişme olmadı. Sınır kapısı açılırsa orada yaşayan insanlar ticaret yapmaya başlar ve göç etmeyi bırakır. Başkale şu an çok ciddi şekilde göç veriyor. Başkale’nin hane sayıları her geçen azalıyor. Bu çok büyük bir felakettir. Sınır kapısının açılması hepimiz açısından çok büyük bir nimettir. Sınır kapısının açılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
VANLILARIN TALEBİ: GELİNCİK SINIR KAPISI AÇILSIN
Sınır kapısının açılmasının sağlayacağı katkıları dile getiren Erbay, “Bu gerekçelerden hareketle, “Gelincik Sınır Kapısı’nın” açılması ile her iki ülkede girişimciliğin gelişmesini teşvik etmek, bölge ihtiyaçlarının hiç olmazsa bir kısmının düşük maliyetle karşılıklı olarak İran ve Türkiye’den karşılanmasını sağlamak, bu yolla bölgesel ekonominin canlanmasına hizmet etmek, var olan karşılıklı akrabalık ilişkilerini güçlendirmek, özelde bölgesel refaha, genelde ülke refahına katkı sağlamak, bölgesel işbirliğini geliştirmek, ekonomik ilişki temelinde bölgesel barış ve güvenliği garantiye almak gibi hedeflere ulaşmak mümkündür” diye aktardı.
BAŞKALE HALKI EKONOMİK OLARAK ÇOK CİDDİ SIKINTILAR YAŞIYOR
Erbay, Başkale’nin son yıllarda ciddi şekilde göç verdiğini belirterek sınır kapısının açılmasının elzem olduğunu aktararak, “Özellikle, 23 Şubat 2020 Başkale Depremi sonrasında Başkale halkı ekonomik sıkıntılarla baş başa kaldı; İnsanlar köylerinden Van’a, batıya göç etmek zorunda kaldı. Köylerde nüfusu gün geçtikçe azaldı. Gelinen noktada Başkale halkı ekonomik olarak çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. Sınır kapısı açıkken iyi bir ticaret yapılıyordu. İnsanlar ticaret yaptıkları göç etmiyorlardı. Sınır kapısı kapandıktan sonra göç fazlalaşmaya başladı. Şu an köylere gittiğiniz zaman her yer harabeye dönmüş. Köylerde çok az kişi ikamet ediyor. Sınır kapısının açılması için birçok kişi müracaat etti ama hiçbir sonuca varılmadı. Açılmamasının nedeni de güvenlik gerekçeleriydi. Umarım bundan sonraki süreçte bir adım atılır ve sınır kapısı açılır. Bu nedenle, Gelincik Sınır Kapısı’nın açılması elzemdir” dedi.