Van’da 10 yıldan fazla bir süredir kaderine terk edilen çok katlı otopark kentin göbeğinde bir sorun olarak durmaya devam ediyor. Van’ın en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi’nde 2011 yılında katlı otopark olarak projelendirilen, yıllarca tamamlanamayan, bitmek üzere iken de iki kat masrafla iş merkezine dönüştürülen çok katlı otopark bir türlü beklenildiği gibi olmadı. Ne otopark ne de iş merkezi olarak kullanılabilen ve atıl kalan binanın akıbeti merak konusu iken geçtiğimiz günlerde otoparkın yıkılacağı iddiası gündeme bomba gibi düştü. Konuya ilişkin yerel yönetimden henüz bir açıklama yapılmazken, Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Büyükşehir Belediyesini kamuoyunu bilgilendirmeye davet etti. 

ÇOK KATLI OTOPARK 14 YILDIR SAHİPSİZ

Van Gölü ile ilgili endişe yaratan açıklama! Van Gölü ile ilgili endişe yaratan açıklama!

İlhan, çok katlı otopark sürecini anlatarak, “Yıllar önce otopark olarak yapıldı ve faaliyete geçti. Fakat sonra bir kararla dendi ki biz buraya otopark değil AVM yapıyoruz. Bu kez AVM olarak yapıldı fakat AVM olarak da faaliyeti geçmedi. Netice itibariyle şehrin en merkezi noktasında o günün şartlarında ciddi paralar harcandı. Akabinde sadece tadilatına 12-13 milyon para harcandı. Bugün şehrin ortasında bu binayı yıkıp yeniden yapmanın maliyeti herhalde nereden baksanız bir 80-100 milyondur” dedi. 

BAŞKAN İLHAN: VAN’IN EN İŞLEK NOKTASINDA ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ

Yapının 10 yıldan fazla bir süredir şehrin en işlek noktasında sahipsiz kaldığını dile getiren İlhan, “Bu yapı yaklaşık 10 yıldan fazladır bir türlü ne faaliyete geçti, ne millete hizmet etti, ne bir kişiye yar oldu ne de bir kişiye faydası oldu. Van’a hiçbir şekilde faydası olmadı. Bulunduğu yer itibariyle Van’ın en merkezi noktasında fakat hala sağlamlık yönünden net bir duruşu ortaya konmamıştır. Bizim bu konuda hakkında görüşümüz şu an Büyükşehir Belediyesi'nin bir an evvel bu binanın durumunu her açıdan incelemesi lazım. Eğer bina sağlam değilse yıkılmalı ve yerine artık ne yapılacaksa karar verilip yapılmalı. Eğer sağlamsa da otopark olarak milletimizin hizmetine sunulmalıdır” ifadelerini kullandı. 

VAN’DA YAPILARA DEVASA PARALAR HARCANIYOR AMA NETİCESİZ…

Kentteki pek çok yapının bu şekilde kaderine terk edildiğini belirten İlhan, “Her seferinde insanların aklıyla adeta alay edilircesine işler yapıldı ve Van’da sahipsiz bırakılan bu yapılar hiçbir şekilde faaliyete geçirilmedi. Bu durum Van’ın kaderi haline geldi. Van’da ya bir iş yapılmadı ya da yapıldı çürütüldü. Bu her zaman bir problem olarak karşımıza çıktı. Çok katlı otoparka milyonlarca para harcandı. Şu an kocaman bir ucube olarak şehrin ortasında duruyor. Adliye Lojmanlarının ne durumda olduğundan kimsenin haberi yok. Tekel Binasının son durumu belli değil. Bu Van’ın kaderi oldu” diye konuştu. 

ÇOK KATLI OTOPARK VAN’IN TRAFİK VE OTOPARK SORUNUNA ÇÖZÜM OLABİLİR AMA…

İlhan, Van’ın trafik ve otopark sorununa dikkat çekerek şunları söyledi: “Van’da her geçen gün artan bir trafik problemimiz var ve bu trafik problemimizin temelinde de yine otopark problemimiz var. Van caddelerinde araçların sağlı sollu park etmesi trafik sorununun oluşumundaki en büyük nedenlerden biridir. Bu trafik sorununun ivedi olarak çözülmesinde ilk yapılması gereken iş nedir? Otopark sorununu çözerek trafiğin rahatlatılması sağlanır. Bizim otopark sorunumuz yıllardır çözülmediği için özellikle İkinisan’dan Akköprü mezarlığının oraya kadar olan bu caddelerin tamamında, Şerefiye'den Emniyet’in olduğu hata kadar, İpekyolu’ndan Bölge Hastanesi kadar olan kısımda ciddi bir trafik sorunu yaşanıyor. Bunun çözümü nedir? Birincisi ana arterlerin açılması için Çevre Yolu bir an önce bitirilmelidir. İkincisi şehir içi trafiğin azalması için otopark sorunu çözülmesi gerekir. Bunlar ilk etapta çözülmesi gereken problemlerdir.” 

özay ilhan

BAŞKAN İLHAN VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’Nİ AÇIKLAMA YAPMAYA DAVET ETTİ!

Belediyenin otoparkın akıbetiyle ilgili açıklama yapması gerektiğini aktaran İlhan, “Kentteki herkes çok katlı otoparkın akıbetini merak ediyor. Öncelikle Van Büyükşehir Belediyesi kamuoyunu bu konuda bilgilendirmeli. Çok katlı bina yıkılacak mı? Bu konuda bilgilendirme yapılmalı. Bina sağlam mı değil mi bunun için çalışma yapılmalı. ‘Bu bina sağlamdır. Otopark olarak faaliyete geçiriyoruz veya bu bina çürüktür, biz burayı yıkıyoruz’ diyebilmeliler. Orası vatandaşın hizmetine sunulmalıdır. Bu ana kadar Büyükşehir Belediyesi'nden bu konuda hakkında hiçbir ciddi bir açıklama görmedik” diye belirtti. 

“GEÇEN 6 AYLIK ZAMAN İÇERİSİNDE ŞU ANA KADAR NET BİR AÇIKLAMA GELMEDİ”

İlhan, “Otoparkın yıkılacağı ile ilgili iddialar var. Deprem yönetmeliği ortada, gelecek bir teknik ekip bunu inceleyecek. Gerekli işlemlerden sonra oranın sağlamlığı kamuoyunu açıklanır. Yani belediyecilik işlerinde şeffaflık esastır. Ben bu zamana kadar mevcut belediyenin bunu yapmasını bekliyordum. Fakat geçen 6 aylık zaman içerisinde şu ana kadar net bir açıklama gelmedi. Bir an evvel belediyenin bu konuda harekete geçmesi gerekiyor. Binanın makus talihini sonlandırmamız gerekiyor” dedi. 

“YAPILAN MASRAFLAR, YAPAN KİŞİLERE RÜCU EDİLMELİ”

İlhan, otoparkı o hale getirenlerden hesap sorulması gerektiğinin altını çizerek, “Şu da bir gerçek; bu binayı bu hale getirenlerden hesap sorulmadı. Bu ucube yapının yıllardır şehrin göbeğinde kalmasının sebep olanlardan, buraya harcanan paralar rucü edilip tahsil edilmelidir. Bu yapılmadığı müddetçe bizim şehrimizde bu problemler hep devam edecek. Bu Van’ın kaderi haline geldi. Çevre yolu yıllardır bitirilmeyi bekliyor. Adliye lojmanlarında son durum nedir? Bu Van’ın kaderi olmamalıydı. Biz Van olarak son 10 yıldır her gün bunları konuşuyoruz” şeklinde konuştu. 

“ÇOK KATLI OTOPARK İLE İLGİLİ KAMUOYU BİLGİLENDİRİLMELİ”

Yetkilileri bu konuda açıklama yapmaya davet eden İlhan, “Ben Şehrivan Gazetesi aracılığıyla çağrıda bulunuyorum. Yetki sahiplerini net olarak kamuoyunun önüne çıkıp açıklama yapmaya davet ediyorum. Yetki sahiplerinin artık bu şehre gerçek manada dokunması gerekiyor. İlin belediye başkanları, milletvekilleri bu meseleyi yerinde tespit etsinler. Bu yerler için gerekli adımlar artık atılmalı. Her fırsatta bu şehri, bu problemleri çözümleriyle birlikte söyledik ve sorunları sile getirmeye devam edeceğiz. Çok katlı otopark sorununun bir an önce çözülmesi lazım” diye konuştu.

Muhabir: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ