Birbirinden lezzetli yemekleri ve coğrafi işaretli ürünleri ile ön plana çıkan Van’da 2’nci Gurme ve Gastronomi Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Van TSO öncülüğünde düzenlenen fuarda 88 firma stant açarken, fuar 15 Eylül’e kadar devam edecek. Van Kahvaltısı, Keledoş, Ayran Aşı, İnci Kefali, Otlu Peynir gibi daha birçok ürünün olduğu zengin bir mutfağa sahip olan Van gastronomisi ile ön plana çıkma girişimlerini sürdürüyor. Gastronomi alanındaki zenginliği ve coğrafi işaretli ürünleriyle bir gastronomi kenti olmak isteyen Van’da düzenlenen fuar, tanıtım günleri ve programların sayısı artarken bu anlamdaki yerli fuarlardan biri daha kapısını açtı. 

LEZZET FUARINA YOĞUN KATILIM

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) öncülüğünde bu yıl 2’ncisi düzenlenen ‘Van Gurme ve Gastronomi Fuarı’nın açılışı gerçekleştirildi. Van Expo Fuar ve Kongre Merkezinde yoğun katılımla açılan fuara, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) Başkanı Necdet Takva, Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Memet Aslan, pek çok kentin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Fuarın açılışı protokol konuşmaları ile başlarken, onur konuğu olarak fuara katılan Trabzon TSO’nun Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çelebi de açılış konuşmasında önemli konulara vurgu yaptı.

VAN TSO BAŞKANI TAKVA: FUAR ÜLKEDEKİ FİRMALARLA DAHA GÜÇLÜ HALE GELDİ

Fuarda konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, fuarın ülkenin pek çok yerinden katılan firmalarla daha da güçlü hale geldiğini belirterek, “Bu yıl 2’ncisini düzenlediğimiz Gurme ve Gastronomi Fuarı, oda ve borsalarımız başta olmak üzere, kamu kurumlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, üreticilerimiz, halkımız ve ülkemizin birçok şehrinden katılan firmaların destekleriyle daha güçlü bir hale gelmiştir. Bu vesile ile Odamız tarafından düzenlenen Gurme ve Gastronomi Fuarı’nın kentimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyor, emeği geçen herkese şükranlarımı sunarak tüm katılımcılara hoş geldiniz diyorum” diye aktardı. 

“VAN YÖRESEL YEMEKLERİYLE ÜN SALMIŞ BİR MEDENİYETE SAHİPTİR”

Van’da konteyner kentten 13 yıllık acı manzaralar! Van’da konteyner kentten 13 yıllık acı manzaralar!

Takva, Van ile ilgili düşüncelerini paylaşarak, “Van şehri, asrılardır güçlü medeniyetlere ev sahipliği yapmış, tarihsel ve kültürel süreçlerle birlikte her anlamda kadim bir kent haline gelmiştir. Seyyahların, gezginlerin İpekyolu üzerinde uğrak merkezlerinden biri olan Van’ın tarihi referanslarda yöresel ürünlerinin, yemek kültürünün ve doğal zenginliklerinin anlatıldığına şahitlik etmekteyiz. Van şehri; yüzyıllardır kahvaltısı ile anılan, sahip olduğu tarım ve hayvancılık potansiyeli ile et ve süt ürünlerinden elde edilen mamuller başta olmak üzere yöresel yemekleriyle ün salmış bir medeniyete sahiptir” dedi. 

BU FUAR BURAM BURAM LEZZET KOKUYOR!

Van TSO’nun kentin gastronomisi için yaptığı çalışmaları açıklayan Takva, “Malumlarınız olduğu üzere; şehrimiz, küçükbaş hayvan besiciliğinin merkezi durumundadır. Dolayısıyla, mutfağımızın gelişmesinde ve ünlenmesinde bu faktör çok önemlidir. Ayrıca Van Tarıma Dayalı Organize Besi OSB ile et üretimi projemiz Tarım ve Orman Bakanlığımız nezaretinde, Valiliğimiz, Belediyelerimiz, üretici birliklerimiz ve borsamızın destekleriyle devam etmektedir. Sonuç itibariyle bu proje; kırmızı et üretimi konusunda profesyonel bir anlayışla üretimin gelişmesine ve istihdamın artmasına vesile olacaktır. Odamız; 51 bin 793 kişinin katılımı ile Van Kahvaltısı Rekoru başta olmak üzere, Dünya Kahvaltı Günü, Coğrafi İşaretli ürünlerin tescili ile Van mutfağının gelişmesine ve tanınırlığına her zaman katkı sunmaktadır. Son olarak Otlu Peynirimizin Avrupa Birliği tescil süreçleri Odamız tarafından başlatılmıştır” diye konuştu. 

VAN’IN LEZZET FUARI 4 GÜN SÜRECEK!

Takva, Tarihçi Richard Hovannisian’un Van için dile getirdiği sözleri aktararak şunları söyledi: “Bu anlatımı hemen hemen her platformda dile getirmeye çalışıyorum, çünkü çok kıymetli bir referans olduğunu düşünüyorum! Tarihçi Richard Hovannisian ‘Tarihi Kentler Van’ kitabında şöyle der Van için; “Çiftçiler, türlü tahıllar ve lezzetli meyveler kayısı, armut, elma, üzüm, parlak kırmızı nar ve koca cevizler veren toprağı nesiller boyu sürdüler. Çobanlar, vadiler etrafındaki yüksek yaylalarda sürülerini beslediler.” Yine, Urartu Medeniyetinin tarım ve sulama alanında dünya tarihindeki yeri kentimizin bir tarım ve hayvancılık şehri olduğunun göstergesidir.”  

TRABZON TSO, FUARA ONUR KONUĞU OLARAK KATILDI!

Fuara onur konuğu olarak katılan Trabzon TSO’nun Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çelebi, fuarı önemsediğini belirterek, “Van’a yaklaşık 10 yıl önce gelmiştim. Van’da çok büyük değişikliği ve misafirperverliği görünce artık sizden birisi, ev sahibi olarak bu şekilde konuşacağım. Van TSO Başkanı Necdet Takva’ya, yönetim kuruluna, ekibine çok teşekkür ediyorum. Çok güzel bir hazırlık yapmışlar. 2’nci Gurme ve Gastronomi Fuarını çok önemsiyorum. Turizm açısından çok önemli. Akşam da Cumhuriyet Caddesini gezme imkânım oldu. Orada yemek yedim. Gündüz Organize Sanayi Bölgesi’ni gezdim. Bazı kamu kuruluşlarını da ziyaret ettim” ifadelerini kullandı. 

TRABZON TSO BAŞKANI ÇELEBİ: VAN’IN ÇOK GELİŞMİŞ VE ÖNÜ AÇIK BİR KENT 

Çelebi, Van’ın geliştiğinin altını çizerek şunları aktardı: “Van çok gelişmiş. Van’a huzur gelince, savaştan, terörden uzak olunca neler olacağını görülüyor ve ilerde daha büyük olacağını düşünüyorum. Van’ın önü açık. Biz turizm olarak Trabzon’da 1 milyon 350 bin turist ağırlamıştık. Bunun 700 bini yabancı, diğerleri de yerli turistti. Görüyorum ki Van’da da bu ivme yakalanmış. Yalnız sadece İranlı turistler değil, farklı ülkelerden turistler de Van’a geliyor. Bunları otellerde görmekte mutluluk verici. Demek ki huzur olunca turist de geliyor. Burada imkânlar da daha fazla.” 

BAŞKAN ÇELEBİ, COĞRAFİ İŞARET ALMANIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Coğrafi işaret almanın önemini dile getiren Başkan Çelebi, “Bugünkü fuar gastronomi üzerine. Ürünlerin coğrafi işaretinin olması bakımından mutlaka coğrafi işaret almamız lazım. Avrupa Birliğinde coğrafi işaret konusunda çalışmalar yapılmalı. Biz de pek çok ürünün coğrafi işaretini aldık ama bunun daha değerli olması için Avrupa Birliği’nde de coğrafi işaret almamız lazım. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu da bu hususa çok önem veriyor. Kendisine teşekkür ediyoruz. Turizm çok önemli” dedi. 

“VAN VE TRABZON BİRLİKTE ÇALIŞMALAR YAPMALI”

Çelebi, Van ve Trabzon’un birlikte çalışmalar yapması gerektiğinin altını çizerek, “Van zenginleşiyor. Her geçen gün daha da zenginleşecek. Van Gölü var. Van’ın güneşi var. Burada deniz turizmi yapmak da mümkün. Bazı sanayi ürünlerinde karşılıklı bilgi alışverişi de yapabiliriz. İki kadim şehir. Beraber ortak çalışıp ortak hareket etmeyle bölgeyi kaldırabiliriz. Van ve Trabzon birbirine çok benziyor. Huyumuz suyumuz da aynı. İyi anlaşırız diye düşünüyorum. Bunu bir an önce başlatmakta fayda var. Onur konuğu olarak bizi buraya davet edip ağırladıkları için sayın başkana, yönetim kuruluna ve ekibine teşekkür ediyorum. Fuarın da ağız tadıyla geçmesini diliyorum” diye konuştu. 

ŞEDAL: VAN VE TRABZON KÜLTÜRÜNÜN BULUŞMASINI ANLAMLI BULUYORUZ

Fuarda Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı sıfatıyla konuşan Neslihan Şedal ise Van’ın önemine değinerek, “Bizler Trabzon kültürü ile Van kültürünün bugün burada buluşmasını anlamlı buluyoruz. Çünkü Van misafirperverliği, kardeşliği, eşitliği, özgürlüğü, adaleti, vicdanıyla her türlü toplumsal değeri bağrında büyüten ve bu özelliği ile birçok medeniyeti bağrında taşıyan bir kent olmuştur. Var olan tarihi güzellikleriyle, geçmişiyle, bütün değerleriyle bütün medeniyetlere beşiklik etmiştir. Bugün açılan fuar Van’ın sofrasının neye hizmet ettiğini gösteriyor. Van’daki sofralar tarih içerisinde eşitlik, adalet için kurulmuştur. Savaşlar olmuştur, bu savaşların bitmesi için bu sofralar serilmiştir. Aileler kavga etmiştir, bu kavgaların son bulması için bu sofralar kurulmuştur” dedi.

FUARDA YURT İÇİNDEN PEK ÇOK FİRMA STANT AÇTI

Fuara ilk defa katılan Kars TSO Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Metin, Kars’ın ürünlerini tanıtmak amacıyla Van’a geldiklerini aktararak, “Buraya davet üzerine katıldık. Kars'ın en iyi ürünlerini burada Van halkına sergilemek için buradayız. Kars'ın eriştesi, tulum peyniri, sucuğu, kavurması, Kars kaşarından bütün ürünlerimizi burada müşterilerimize sergiliyoruz” ifadelerini kullandı. 

VAN FİRMALARI DA FUARDA TANITIM YAPIYOR

Elif Pastaneleri İşletme Sahibi Cevdet Gümüştaş, fuarla ilgili duygu ve düşüncelerini paylaşarak, “Fuarın heyecanını yaşıyoruz. Bugün açılış oldu. Bütün hazırlıklarımızı yaptık. Her şey çok güzel. Fuar 4 gün boyunca aynı heyecanla devam edecek. Bu seneki fuara göre daha renkli ve güzel bir fuar olduğunu düşünüyorum. Geçen seneki eksikliklerin olmadığını düşünüyorum” şeklinde konuştu. Doğu Anadolu Aşçılar, Pastacılar Federasyonu Başkanı Ali Geyik, “"Bugün Van yemeklerini, Van kültürünü anlatmak için buradayız. Dışardan gelen pek çok aşçı arkadaşımız var. Onlar da bize destek vermek için geldi. Güzel bir fuar oluyor” dedi. 

Muhabir: ŞABAN BEYAZSAÇ - ZENÜN YEŞİL