VAN

Van'da uçuş sorunu kronik krize dönüştü!

Van’da kronik bir sorun haline gelen uçuş problemi gündemde kalmaya devam ediyor. Yaz sezonunun gelmesiyle Van’a uçak seferi bulmak yine imkânsız hale gelirken, bilet fiyatları ise Avrupa bilet fiyatları ile yarışıyor. Van'da uçuş sorunu kronik bir krize dönüşürken DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, mecliste bir türlü çözüme kavuşmayan sorun ile ilgili konuştu.

Abone Ol

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, TBMM Genel Kurulunda Türk Sivil Havacılık Kanununda yapılan değişikliklerin görüşmeleri sırasında söz alarak yaptığı Van Ferit Melen Havaalanında yaşanan uçak sefer sayısı ile bilet fiyatları sorunu ile ilgili konuştu.

MİLLETVEKİLİ SAYYİĞİT VAN’IN UÇUŞ SORUNUNU TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

Milletvekili Sayyiğit konuşmasında, “Siyasi iktidara baktığımızda köprü, viyadük ve yollarla övünüldüğünü görüyoruz. Öyle ki 2011 yılında Van depremi olmuş, ‘Deprem vergileri nerede?’ diye sorduğumuzda dönemin Maliye Bakanı -hâlen Maliye Bakanı- Mehmet Şimşek duble yollar için kullanıldığı cevabını vermişti. Bunların nasıl hazine garantili yapıldığı, yollardan alınan astronomik geçiş ücreti, kamu vergisinden muaf tutulan şirketler zaten herkesin malumu. Bunlara rağmen hava, kara, deniz ulaşımında çizilen tablo pembe olabilir ama işin özü öyle değil. Özellikle bölgeler arası gelişmişlik farkına ve politik ayırımcılığa bakıldığında ciddi bir adaletsizliğin ortaya çıktığını hep beraber görüyoruz” dedi.

“VAN’DA UÇAK SEFERLERİ YETERSİZ”

Van’da yaşanan uçuş sorununa değinen Sayyiğit, “Bugün Ağrı, Van, Mardin, Diyarbakır'da uçak sefer sayıları yetersizse, bilet fiyatları oldukça yüksek bir şekilde karşımıza çıkıyorsa bu, mevcut iktidarın uyguladığı politikalarla bire bir alakalıdır. Bir taraftan Kürt coğrafyası bilinçli bir şekilde ekonomik olarak geri bıraktırılıyor, diğer taraftan en pahalı biletleri almak zorunda kalıyoruz. Trabzon'un nüfusu 800 bin, buraya 21 yılda yapılan ulaştırma ve erişim tutarı 77 milyar; Van'ın nüfusu 1 milyon 200 bin ama 21 yılda aldığı yatırım tutarı 37 milyar lira. Yine, Rize'nin nüfusu 350 bin, 21 yılda ulaştırma ve yatırım tutarı 72 milyar; 1 milyon 800 bin nüfusa sahip Diyarbakır'a yapılan yatırım toplam 32 milyar lira. Bütün bunlar coğrafyamızın sömürülmek üzere ekonomik açıdan nasıl geri bıraktırıldığının delilidir, açık ve net resmidir” ifadelerini kullandı.
 
“VAN'DA HAVA YOLU TAŞIMACILIĞI KRONİK BİR KRİZE DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA”

Sayyiğit, Van’da uçuş sorunundan dolayı vatandaşların mağdur olduğunun altını çizerek, “Van'da hava yolu taşımacılığı kronik bir krize dönüşmüş durumda; çünkü Van'a yönelik bir ulaştırma ambargosu söz konusu. Özellikle yaz ayları geldiğinde, turizm mevsimi başladığında yakın tarihli uçak bulmak Van için mümkün değil. Şehrimiz için İran çok önemli; sınır kapılarının açılması ve kapasitelerinin arttırılması için çokça çağrıda bulunduk. Ama bugün bakıyoruz ki İran'a açılan kapıları geçin, ülkenin batı yakasına, Ankara ve İstanbul'a açılan kapılar da maalesef Van'a kapatılmış durumda. Bu sebeple, ticaret ve turizm istenildiği düzeyde değil. Bunun yanında, insanlar taziyelerine gidemiyor, cenazeleri olduğunda bunu nakledemiyor. Velev ki uçak var, bu sefer de bütçesini zorlayan bilet fiyatlarıyla karşı karşıyayız” diye aktardı.

SAYYİĞİT: VAN; SOSYO-EKONOMİK GELİŞİM ENDEKSLERİNDE KİŞİ BAŞINA DÜŞEN MİLLÎ GELİRDE SON SIRALARDA

Van’daki işsizliğe değinen Sayyiğit, “Van; sosyo-ekonomik gelişim endekslerinde kişi başına düşen millî gelirde son sıralarda, işsizlik oranlarında ilk sırada yer alan bir kent ağır bir iktidar zulmü altında. AKP iktidarı ‘Eskiden uçak mı vardı, otobüs neyinize yetmiyor?’ diyebilir? Bu tarz sorularıyla meşhur bir iktidar. Ülkenin en uzak kenti için uçak bir lüks değil, temel bir ihtiyaçtır ama gelin görün ki AKP'nin beslediği enflasyon canavarı otobüs bileti dahi almayı zorlaştırdı” dedi.

“VAN UÇAMIYOR, VAN'A ULAŞILMIYOR”

Sayyiğit, “Kısacası Van uçamıyor, Van'a ulaşılmıyor. Hâl böyleyken AKP'li Van milletvekilleri de Ulaştırma Bakanıyla fotoğraf paylaşıp ‘Sorunları aktardık’ diyorlar. Bunu haber yapıyorlar, manşet yapıyor bazıları. 27'nci Dönemde de bunu çokça yaptılar ama Ferit Melen Havaalanı'nda uçak sayısı artmadı, bilet fiyatı sorunu da maalesef çözülmedi. Çünkü amaç çözüm değil, amaç dostlar alışverişte görsün. Partimiz iki dönemdir konuyu önerge olarak Meclise taşıyor, komisyonlarda bakanlara iletiyor; şu an Van'daki STK ve diğer siyasi partilerin de gündemi bu. Gelinen aşamada genel kanaatimiz şudur: Devlet Van'ı açık ve net bir şekilde cezalandırıyor” diye konuştu.

“ANKARA VE İSTANBUL'DAN VAN'A GİTMEK, AVRUPA'YA GİTMEKTEN DAHA MALİYETLİ”

Bilet fiyatlarının yüksek olduğunu dile getiren Sayyiğit, “Van, doğasıyla ve deniziyle görülmeye değer bir kent; fakat İstanbul'dan Van'a bir tatil planı yapan yurttaş görüyor ki Roma'ya gitmek daha kolay. Çünkü Ankara ve İstanbul'dan Van'a gitmek, Avrupa'ya gitmekten daha maliyetli. Bugün tatil ve seyahatte en temel harcama kalemi ulaşım olarak karşımıza çıkmakta. İnsanlar bilet fiyatlarını görür görmez plan yapmaktan imtina eder duruma getirilmiş konumda. Durum bu kadar vahimken, devlet yurttaşına yalan söylemeye devam ediyor. Bundan dört yıl önce siparişi verilen uçakların gelmesiyle sefer sayılarının artacağı söylenmişti; ama tam tersi oldu, durum daha da kötüleşti” ifadelerini kullandı.

“VAN DEMİR YOLU İLE OTOYOLLARLA ÜLKENİN BATISINA BAĞLANMALI”

Uçuş sorunun çözüme kavuşması gerektiğini belirten Sayyiğit sözlerini şöyle tamamladı: “Aşırı pahalı bilet fiyatları konusunda da Hükûmetin yeri tabii ki her zaman olduğu gibi patronlar oluyor. ‘Serbest piyasa koşulları’ diyerek sorumluluğu üzerinizden atamazsınız. Van, bulunduğu konum itibarıyla önemli bir kent. Van'dan İran'a, Irak Kürdistan'ına karşılıklı uçuşlar başlatılmalı. Van demir yolu ile otoyollarla ülkenin batısına bağlanmalı. Ama ne mümkün? Yurttaşın İstanbul ve Ankara'ya uçması için adım atılmadığından Van'ı ileriye taşıyacak sonraki adımlar da maalesef gelmiyor. Artık yeter, Van'ı cezalandırmaktan vazgeçin.”