SAĞLIK

Van’da sağlık alanında bir ilk!

Sağlıkta bölgenin önemli hastanelerinden biri olan Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi önemli bir ilke imza atıldı. Van’da anne adaylarının doğuma hazırlanması için Gebe Okulu açıldı. Gebe Okulu’nda anne adaylarına; hem doğum öncesi, doğum esnasında ve doğum sonrasında yapılacaklarının eğitimini verilecek.

Abone Ol

Van’da son yılarda yapılan sağlık yatırımları ile bölgenin sağlık üssü olma yolunda hızla ilerlemeye devam ediyor. Van’ın yanı sıra bölgeye de sağlık hizmeti sunan SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde anne adaylarına yönelik gebe okulu açıldı.

BAŞVURULAR RANDEVUSUZ OLACAK

Gebe Okulu’nda anne adaylarına gebelik dönemi, doğum süreci ve doğum sonrası yaşanabilecek süreç hakkında bilgilendirmenin yanı sıra gebeliğin oluşumu, gebelikte oluşabilecek sorunlar ve çözümleri, emzirme döneminde beslenme ve günlük yaşam aktiviteleri, doğum, doğum ağrısı ve baş etme yolları, lohusalık dönemi, anne sütü ve emzirmenin önemi, yeni doğan bakımı ve aile planlaması ile ilgili bilgiler veriliyor. Uzman kadro ile eğitimlerini verdiklerini belirten Op. Dr. Ayşenur Ezgi Sancaklı, başvuruların randevusuz olduğunu söyledi. Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşenur Ezgi Sancaklı, “Gebe okulumuzda gebelerimizin doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası dönemlerle ilgili bilgiler almasını sağlıyoruz.  Vajinal doğumla ilgili korkularını yenmelerini sağlamayı bilinçli bir doğum süreci geçirmelerine ağrı yönetimi, emzirme, gebelikte beslenme, gebelik egzersiz gibi durumlarla ilgili bilgi almalarını sağlamayı amaçlamaktayız.” İfadelerini kullandı.

DR. SANCAKLI: UZMAN KADRO İLE EĞİTİMLERİMİZİ VERİYORUZ

Uzmanlar tarafından eğitimlerini verdiğini belirten Dr. Sancaklı, “Kadın doğum uzmanlar,  ebelerimiz fizyoterapistimiz diyetisyenimiz ve psikoloğumuzla birlikte uzman bir kadro olarak burada eğitimler vermekteyiz.  Eğitimlerimiz toplam 4 oturumda oluşmaktadır. Gebelerimiz eğer dillerlerse eşleriyle birlikte de oturumlara katılabiliyorlar.  Eğitimlerin sonunda gebelerinize doğumhaneye gezdirerek doğum yapacakları ortamı önceden görmelerini daha güvenli ve rahat edecekleri bir ortamda doğum yapmalarını amaçlıyoruz.” Dedi.

“GEBE OKULUNA RANDEVU ALMALARINA GEREK YOK”

Tüm gebelerimiz istedikleri zaman herhangi bir kısıtlama olmadan gebe okuluna başvurabileceklerini belirten Dr. Sancaklı sözlerini şöyle tamamladı: “Biz de tüm gebelerimizi gebelik dönemlerinde bilgilenmek ve bilinçlenmek amacıyla bilinçli bir anne bilinçli bebek, bilinçli bir toplumun motivasyonumuzda gebe okulumuzda bekliyoruz. Öncelikle gebelerin doğum öncesi dönemde gebelikte değişen fizyolojik değişiklikler gebelikte yapabilecekleri egzersizler doğum sürecindeki ağrı ile ilgili ağrı yönetimi doğum sürecinde yapacakları egzersizler doğum sonrası bakım bebek bakımı anne bakımı emzirme ile ilgili bilgilendirmeler yapıyoruz. Gebelerimiz başvuru yaptıktan sonra gebe okullarına yönlendiriliyorlar. Bunun dışında randevu almalarına ya da herhangi bir kayıt oluşturmalarına gerek kalmadan gebe okuluna başvurabiliyorlar. Tüm gebelerimiz istedikleri zaman herhangi bir kısıtlama olmadan gebe olduğundan bilgilendirme ile ilgili faydalanabiliyorlar.”

KINAY: GEBE OKULUNA GELEREK KORKUMU ENDİŞE Mİ YENDİM

Hem doğumumda hem doğum sonrasında neler yapabileceklerinin eğitimini aldıklarını dile getiren anne adayı Elife Kınay, “Ben yaklaşık bir 3-4 hafta öncesinde gebe okuluna kaydımı yaptırdım. Buradan eğitimler almaya başladım. Gebe okulunun bana bir sürü katkısı oldu ve olacağını da düşünüyorum. Burada aldığım eğitimlerle doğumumun gerçekleşeceği sırada nasıl bir yol izleyeceğimi öğrendim.  Hem doğumumda ve doğum sonrasında yaşayacağım şeylerin önceden bilgilerini aldım. Bana gebe okulunun en büyük katkısı doğumum sırasında ve gebeliğim sırasında bütün her şeyin detaylarının anlatılması oldu.

HER ŞEYİN ÖNCEDEN GEBEYE BİLGİSİNİN VERİLMESİ BÜYÜK BİR AVANTAJ

Gebe okuluna gelerek korkumu endişe mi yendim. Normal doğuma beni hazırlayan doğum sırasında yaşayacağım korkuyu, endişeyi yaşayabileceğim bütün aksilikleri yenmeme yardımcı oluyorlar. Burada verilen eğitimlerin hepsi doğum sırasında yaşayabileceğim korkuları yeniyor. Bize anlatılan her şey doğum sırasında bizi bilgilendiren konular. Gebe okulu Bütün gebeler faydalı olduğunu düşünüyorum. Hastane açısından açılmış olması büyük bir katkı. Doğumhanede yaşanılacak her şeyin önceden bir gebeye bilgisinin verilmesi büyük bir avantaj. Bütün gebelerin gebe okulunu tavsiye ederim.