GÜNCEL

Van’da kültür yolu festivali çalıştayı düzenlendi!

Van’da 29 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan Kültür Yolu Festivali’nin hazırlıkları hız kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda yapılacağı duyrulan festival için ilk somut çalışmalar başlarken Van İl Kültür Müdürlüğü’nün hazırladığı çalıştayda önemli isimler enine boyuna Van’ın bu festivaldeki yerini ve yapılacak çalışmalarda olması gerekenleri konuştu.

Abone Ol

ŞEHRİVAN HABER: VEYSEL İZGİ-HAKAN İZGİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında İstanbul Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile başlatılan ve bir rota kapsamında ilerleyen Kültür Yolu Festivali’nin bu yılki takvimine çağrılar ve talep neticesinde Van da eklendi. Daha önce sadece belli illeri kapsayan bu yıl itibariyle Van ile 11 ilde gerçekleştirilecek olan festivalin Van’daki tarihi 29 Haziran-7 Temmuz arası olarak ilan edildi. Bu yıl ilk Van’da düzenlenecek festival için çalışmalara devam ederken geçtiğimiz haftalarda festival için start verildi. Bakanlığın yoğun hazırlıklar yaptığı festival için önemli çalışmalardan ilki dün gerçekleşti.Van Valiliği, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Van İl Kültür Müdürlüğü’nün ortak çalışması ile Van’da akademisyenler, uzmanlar, STK ve sektör temsilcileri ile Kültür Yolu Festivali Çalıştayı düzenlendi. Birbirinden farklı sektörlerin katılımıyla kurulan masalardaki katılımcılardan festival için öneriler alınırken, bugün de çalıştay sonuç bildirgesi hazırlanarak bakanlığa sunulacak. Bakanlığın hazırlık sürecinde Van’ın önerileri de dikkate alınarak bir süreç hazırlanması sürecinin startı verilirken o çalıştaya katılan isimler Van Kültür Yolu Festivali ile ilgili Şehrivan’a görüş verdi.

ÇALIŞTAY’DA BİRÇOK BAŞLIK TARTIŞILDI

Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından yürütülmekte olan "Kültür Yolu Festivalleri" kapsamında bu yıl 29 Haziran 7- Temmuz 2024 tarihleri arasında "Van Kültür Yolu Festivali" düzenlenecek. Bu kapsamdaki etkinliklerin startı verilirken Van’da İl Kültürve Turizm Müdürlüğü festival öncesi bir çalıştay gerçekleştirdi. Festival Düzenleme Kurulu, Festival Yürütme Kurulu ve Çalıştay Masaları oluşturulurken bu masalarda kentle ilgili tüm konular konuşuldu. Çalıştay’da Kültür İnanç ve Doğa Turizm Rotaları Çocuk Etkinlikleri, Tiyatro Film ve Belgesel Gösterimleri, Gastronomi, Konser ve Dans Etkinlikleri, Tanıtım ve Medya, Sergiler ve Atölye Çalışmaları Sportif Gösteri Etkinlikleri başlıkları ile yuvarlak masa toplantıları yapıldı.

“VAN 9 GÜN BOYUNCA ETKİNLİK ALANI OLACAK”

Beyaz, Van’ın 9 gün boyunca etkinlik alanı olacağını dile getirerek, “Türkiye’de daha önce yapılmış olan etkinliklerden bir tanesi. Van da bu sene festival düzenlenecek illere dahil oldu. Bugün de festivalin çalıştayı yapıldı. Festivalle ilgili herkes fikrini beyan etti. Programda ulusal ve uluslararası tanıtımlar elbette yapılacak ama Van, Van’ın ilçeleri, Van’a yakın illere dönük etkinliklere gidileceği söyleminde bulunuldu. Bizim de buradan anladığımız şey buydu; tanıtım anlamında uluslararası etkinlikler elbette yapılacak ama ulusal anlamda Van 9 gün boyunca etkinlik alanı olacak” dedi.

BEYAZ: SADECE MERKEZDE BULUNAN ÖNEMLİ TARİHİ YAPILARI KÜLTÜR YOLUNA ALABİLDİK

Festivalde sundukları önerileri aktaran Beyaz, “Özellikle İran ve Iraklı turistler o dönemde fazlasıyla Van’da olacaklar. Eğer plana dahil edilmemişse bunların plana dahil edilmesi gerektiği yönünde tavsiyelerde bulunduk ve fikirlerimizi söyledik. O dönemde Van’da yapılması gereken düzenlemeler, dışarıdan gelecek insanların rahat edebileceği konforun yaratılması, kültür, inanç ve doğa rotalarını oluşturmak komisyonu olarak da birkaç öneride bulunduk. Yürüyerek gezilecek bir rota üzerinde duruldu. Şamran Kanalı rotası üzerinde duruldu. Şamran Kanalı rotasında gezilebileceği konuşuldu. Merkez olunca dışarıya taşamadık. Diğer yerleri kültür yoluna dahil edemedik. Sadece merkezde bulunan önemli tarihi yapıları kültür yoluna alabildik. Van Müzesinde birçok etkinlik düzenlenecek. Konferanslar, seminerler… Van Kalesinde de yürüyüş rotaları düzenlenecek. Eski Van Şehri gezilecek. Bu rotalar üzerinde durduk. Yedikilise rotası düşünüldü ama belki de uygun görülmeyecek. Biz öneri olarak sunduk” ifadelerini kullandı.

“BÜYÜK BİR SAHNE KURULACAK VE O SAHNEDE HER AKŞAM FARKLI ETKİNLİKLER DÜZENLENECEK”

Beyaz, çalıştayda festivalin düzenleneceği yerin de konuşulduğunu belirterek, “Çalıştaydan anladığım kadarıyla program konserlerden oluşacak. Büyük bir sahne kurulacak ve o sahnede her akşam farklı etkinlikler düzenlenecek. Festivalin nerede yapılacağı konusunda görüşmelerine hala devam ediyorlar. İncelemeler devam ediyor. Birkaç alternatif var. Van Kalesi ve Van Müzesi yanında olması üzerinde duruldu. Biz de önerilerimizi o yönde sunduk çünkü halkın da oraya erişimi daha kolay. Daha merkezi bir konumda. Halkın ulaşamayacağı bir noktaya yerleştirilirse bu ilgi görmeyebilir. Etkinlikler sadece şehir merkezinde olacak. Tuşba, Edremit ve İpekyolu baz alınarak etkinlikler düzenlenebilir. Ama oradaki yerel yönetimlerin program düzenlemesi halinde ve Bakanlığın da uygun görmesiyle programa dahil etmezler” dedi.

ÇALIŞTAYDA VAN’IN ULAŞIM SORUNU DA KONUŞULDU!

Beyaz, çalıştayda kentin ulaşım sorununa da değindiklerini dile getirerek şunları söyledi: “Yaz dönemlerinde bizim ulaşım sıkıntımız var. Dışarıdan insanların gelebilmesi için en azından Kültür ve Turizm Bakanlığının o dönemde ilgili firmalarla görüşmeler yaparak ek seferler koymasını ve insanların rahat bir şekilde Van’a ulaşmasının yolunun açılması gerektiği önerisinde bulunduk. Bu öneriler rapor halinde ilgili kurumlar tarafından Bakanlığa sunulacak. Bakanlık da uygun gördüğü programları festival kapsamına dahil edecek.”

AYKAÇ: FESTİVALİN EN ÖNEMLİ AYAKLARINDAN BİRİSİ TANITIM

Çalıştayda tanıtım ve medya oturumunda yer alan gazetemiz yazarlarından ve Van YYÜ’de görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Ömer Aytaç Aykaç ise çalıştıy sonrası şu ifadelere yer verdi; “Kültür Yolu Festivali’nin Van’da düzenlenecek olması çok büyük bir fırsat. Kent bunu çok istedi, bu konuda ciddi bir istek gösterildi. Diyarbakır ve Erzurum ile birlikte önemli duraklardan biri de Van oldu. Bu kentin kültür ve turizminin tanıtılması noktasında çok iyi bir adım. Fakat bu noktada kent bu fırsatı iyi değerlendirmeli. Halihazırda bakanlığın zaten bir tanıtım faaliyeti yürüttüğü festivalde Van tüm Türkiye’de görünür olabilir.” Dedi.

“VAN YEREL DEĞERLERİ İLE ÖNE ÇIKMALI”

Çalıştayda paydaşlarla birlikte tanıtım ve medya konusunu irdelediklerini söyleyen Aykaç, “Biz çalıştayda tanıtım ve medya konusunda kentin bu fırsatı değerlendirmesi üzerinden bir kurgu yaptık. Kentin önemli tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerinin öne çıkması gerektiğini önerdik. Kentin yetiştirdiği önemli şahsiyetlerin ve kentin Van Gölü gibi simgesel ve tarihsel anlama sahip varlıklarının mutlaka ön planda olması gerektiğini ifade ettik. Ayrıca Van’ın bu anlamda tanıtımı çok büyük bir alana yayması gerektiği ve çevresindeki kentleri ve İran gibi yakın ülkeleri de bu sürece dahil edebileceğini konuştuk. Prof. Dr. Suvat Parin başkanlığındaki oturumda oldukça faydalı fikirler oluşturduk. Sonuç raporunda yer alması ve bakanlığın kararı sonrası önemli bir süreç ve Van adına harika bir fırsatın başlayabileceğini söyleyebiliriz.” Dedi.