TURİZM

Van’da heyecanlandıran keşif: Hülagü Han’ın sarayı gün yüzüne çıkıyor!

Birçok medeniyete başkentlik yapan Van’da ilk kez Moğollara ait bir yerleşim yeri keşfedildi. Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı Hanköy Mahallesi’nde Moğol İlhanlı Devleti Hükümdarı Hülagü Han’ın 1260 yılında inşa ettirildiği tespit edilen yazlık saray ve yerleşim yeri tespit edildi. Bu keşif Türkiye ve dünyada geniş yankı uyandırırken, Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh Ukhnaa bu kapsamda Van’a geldi ve bölgeyi ziyaret etti.

Abone Ol

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan ve 30 kişilik ekibin titizlikle yürüttüğü çalışmanın sonucunda Hanköy’de 1259-65 yılları arasında saray ve bozkır şehir yerleşiminin olduğu tespit edildi. Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh Ukhnaa ve beraberindeki heyet bu kapsamda Van’a geldi. Cumhurbaşkanı Khurelsukh Ukhnaa ve beraberindeki heyet Çaldıran ilçesi Hanköy Mahallesi'nde İlhanlı Hükümdarı Hülagü Han'a ait Aladağ Sarayı kalıntılarını ziyaret etti. Kazı çalışmalarında görev alan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan, yaptığı açıklamada çalışmalarına yoğunluk vereceklerini ve Hülagü Han’ın sarayı ve çevresini tarihe ve turizme kazandırmayı hedeflediklerini belirtti.

MOĞOLİSTAN CUMHURBAŞKANI VAN’A GELDİ!

Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh Ukhnaa, beraberindeki heyet, bazı temaslar kapsamında Van’a geldi. Van’a gelen Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaa Khurelsukh, Van Ferit Melen Havalimanı’nda Vali Ozan Balcı, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, AK Parti Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk ve Kayhan Türkmenoğlu ve il protokolü tarafından karşılandı.

MOĞOLİSTAN CUMHURBAŞKANI ÇALDIRAN’DA ORTAYA ÇIKARILAN SARAYIN KAZI ALANINI İNCELEDİ

Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaa Khurelsukh, Van Valisi Ozan Balcı ve beraberindeki heyet, Çaldıran ilçesinde Moğol İlhanlı Devleti Hükümdarı Hülagü Han'ın 1260 yılında inşa ettirdiği yazlık sarayın olduğu kazı alanını ziyaret etti. Çaldıran ziyaretinde Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaa Khurelsukh, Vali Ozan Balcı’ya Moğolistan Dışişleri Bakanı Battsetseg Batmunkh, Kültür-Spor-Turizm ve Gençlik Bakanı Nomin Chinbat, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk ve Kayhan Türkmenoğlu da eşlik etti.

ÇALDIRAN’DA MOĞOL İZLERİ KEŞFEDİLDİ!

Programda, Türkiye adına kazılara başkanlık yapan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan tarafından kazıların yapıldığı alan ve çıkarılan eserlerle ilgili sunum eşliğinde bilgilendirme yapıldı. Sunum sonrası 1260 yılına ait yazlığın kazı alanında çıkarılan eserler, Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaa Khurelsukh, Vali Ozan Balcı ve beraberindeki heyet tarafından incelendi.

“SAHA ÇALIŞMALARI BİZİ VAN’A GETİRDİ”

Çalışmanın koordinasyonunu yapan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan, incelemelerde bulunduktan sonra şunları söyledi: “2019 yılında Moğolistan Devlet Üniversitesi ile beraber ortak bir enstitü kurduk. O da Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü’dür. Bu enstitü hem Türkiye’de hem de Moğolistan’da Türk ve Moğol kültürüne dair araştırma ve incelemeler yürütüyor. Bu incelemeler kapsamında 2022 yılında kaynaklarda adı geçen, zikredilen fakat nerede olduğu bilinmeyen bir Hülagü Han tarafından yaptırılan bir saray vardı. Bunun peşine düştük. Saha inceleme ve çalışmalarımız bizi buraya kadar getirdi.”

ANADOLU’DAKİ İLK VE TEK MOĞOL SARAYI VAN’DA BULUNDU!

Prof. Dr. Doğan, Moğolistan’da büyük ses getiren bu keşfin ardından, Cumhurbaşkanı Khurelsukh’un da bölgeyi özellikle görmek istediğini ifade ederek “2022 yılında şu an üzerinde bulunduğumuz sahanın Hülagü Han tarafından 1259-65 yılları arasında yaptırılan yazlık sarayı olduğunu ispat ettik. Bu sadece onunla da kalmadı. Bunun dışında da bozkır yerleşimi, bozkır şehir kültürünün izlerine rastladık. Bu çalışmamız Moğolistan’da çok büyük ses getirdi. Moğolistan Cumhurbaşkanı da Türkiye ziyareti kapsamında burayı da özellikle görmek istediğini beyan etti ve bugün de kendisini alanda ağırladık. Dediğim gibi bir yerleşim yeri ve saray kalıntısı var. Arkeolog arkadaşlarımız net olarak şunu söylüyor: Bozkır geleneğinin, Moğol geleneğinin geleneksel inşaat tekniklerinin tamamının kullanıldığı Anadolu’daki tek örnek ve batıdaki en uç örnek” dedi.

BÖLGE TURİZME KAZANDIRILACAK

Doğan, amaçlarının bu bölgeyi tarih ve turizme kazandırmak olduğunu belirterek, “2019 yılından beri çalışan ekibimiz toplam 30 kişi. Bu ekip arkeolog, sanat tarihçileri, jeoarkeloglardan oluşuyor. Çok yönlü bir ekibimiz var. Çalışmanın niteliğine göre ekibimiz buraya 8-10 kişi geliyor. Bu yıldan itibaren çalışmaların biraz daha hızlanmasını arzuluyoruz. Çalışmalarımız bundan sonra yoğun şekilde devam edecek. Biz burada 15-20 yıl çalışılması gerektiği düşüncesindeyiz. Öyle bir öngörümüz var. Arkeolojik çalışmalar uzun süreli olarak devam edecek. Amacımız burayı arkeolojik olarak tamamen çalıştıktan sonra burayı canlandırıp turizme kazandırmak” ifadelerini kullandı.