Son birkaç yıldır Türkiye genelinde etkili olan ekonomik sıkıntılar, maliyet ve fiyat artışları öncesinde ülkenin en önemli kentleri ile yarışan Van’da, konut satışları büyük yara aldı. Bölgesel ve kentsel anlamda Türkiye’nin en çok konut satışı yapılan kentlerinden biri olan Van’da fahiş fiyat artışları ile fiyatlar da dibe vurdu. Konut almanın, kira ödemenin karşılanamaz hale geldiği kentte bununla birlikte konut ihtiyacı ise hala sürüyor. Son dönemlerde sadece yerlilerin değil yabancıların da ilgi gösterdiği ve en yüksek konut satışını yabancılara yapan Van’da bu yönde bir talep devam ederken emlak ve inşaat piyasası ile ilgili önemli bir uyarı ve öneri geldi. Süreçle ilgili Şehrivan’a konuşan kentin en önemli emlak firmalarından birinin yönetim kurulu başkanı olan İlhami Çakırtaş, kentin yeni imar ihtiyacı, kentin yeni inşa alanları ve yabancılara konut satışı konusunda önemli değerlendirmeler yaptı.

4834E028 5D12 4978 Ad9F Be894Ffe45Fd

VAN’DA YABANCI İLGİSİ VAR, KENTTE YETERLİ ALAN VE GEREKLİ İMAR YOK!

Enflasyon ve yüksek faiz oranlarından dolayı konut satışları geçtiğimiz yıllara göre azalsa da yine de her ay ülke genelinde on binlerce konut satışı yapılıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde Mayıs ayında 110 bin 588 konut satılırken, bu konut satışlarının bir kısmını da yabancılara yapılan konut satışları oluşturuyor.  Son birkaç yıla kadar en büyük konut satışının yaşandığı Van’da olsa da buna rağmen Van yine en çok satış yapılan iller arasındaki yerini koruyor. Konut sektörünün zor günler yaşadığı Van’da da yabancılara konut satışı da dikkat çekiyor. Van’da konut satışı yapanların büyük bir kısmı Iraklılardan oluşurken bu konuda ihtiyaç ise her geçen gün artıyor. Irak’tan turizm adına henüz istediği pazarı oluşturmayan Van’ın bu konuda büyük kazanımlar elde edebileceği konuşuluyor. Bu anlamdaki en büyük sıkıntı ise planlama eksikliği, şehrin yükü kaldıramaması ve imar konusunda yeni bir çalışma olmaması.

ÇAKIRTAŞ: VAN’DAKİ İMAR SORUNU HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR

İlhami Çakırtaş Emlak A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Çakırtaş, Van’daki imar sorununa değinerek, “Van’da imar olmadığı için çok sıkıntılar yaşanıyor. Bütün meslektaşlarımız bu konudan mustarip. Maalesef Van’daki imar sorunu her geçen gün büyüyor. Diyarbakır imar modelini bir türlü Van’a getiremedik. Üniversiteden Göllü’ye kadar Diyarbakır imar modelini 5’er katlı siteler ile uygulanabilir. Süphan’dan Akdamar eski beldesine kadar villa kent şehri oluşturulmalı. Özalp yolundan Erçek’e kadar taşradaki vatandaşlarımıza hitap edecek 2, 3 katlı sağlı-sollu 3’er kilometrelik imar planı oluşturulmalı” ifadelerini kullandı.

“VAN’DA YETKİLİLER 50 YILLIK BİR İMAR ÇALIŞMASI YAPMALI”

Van’da yetkililerin bir an önce 50 yıllık bir imar çalışması yapması gerektiğinin altını çizen Çakırtaş, “Hacıbekir’den Kurubaş’a kadar sağlı-sollu taşradaki vatandaşlarımıza hitap edecek 2,3 katlı yapıların yapılması ve imara açılması gerekiyor. Çitören’den Halkalı’ya kadar sağlı-sollu 50 metrelik yol açılıp yazlık ve kışlıklar yapılmalı. Oralara doğal gaz götürülmeli. Buraların imara açılması elzemdir. Çünkü şehrin trafik sorunu imar sorunundan dolayı içinden çıkılmaz bir hal aldı. Trafik sorunu da bununla hafifler. İmar sorunu bir an önce çözülmeli ki Van halkı nefes alabilsin. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Van’daki belediyelerin bir an önce 50 yıllık bir imar çalışması yapması lazım” diye konuştu.

“İYİ BİR PLAN VE TANITIM İLE IRAKLILAR VAN’A ÇEKİLMELİ”

Van’da Yüksekten düşen bebek için helikopter ambulans havalandı Van’da Yüksekten düşen bebek için helikopter ambulans havalandı

Çakırtaş, plan ve proje ile Iraklı turistlerin Van’a çekilmesi gerektiğini belirterek, “Pazarlama sektörünü oluşturmak lazım. Oradaki yerel gazetede ve TV’lerde Van’ın tanıtımının yapılması lazım. Sadece Irak değil komşu diğer ülkelerde de pazarlamanın yapılması mümkündür. Arap ülkeleri Trabzon’a yöneliyor. Trabzon veya Rize’nin havası nemli. Van’da öyle nemli bir hava da yok. Oradaki insanlar Van’a gelip havasını teneffüs etse konut ve diğer sektörlere yönelir. Bu da iyi bir pazarlama ile olur. Van TSO bununla ilgili bir çalışma yapabilir. Van’da bununla ilgili bir proje yapıldıktan sonra Iraklıları buraya çekmek lazım. Plan ve proje yapılıp öyle tanıtım yapılmalı. Müteahhitler Derneği yönetimi ile Emlakçılar Derneği yönetimi bir araya gelip bu konuda neler yapılabileceğini konuşmalı. Bununla ilgili bir çalışma olursa ilgi yoğun olur” diye aktardı. 

0x0-illere-gore-sayilari-belli-oldu-sosyal-konut-projesinde-yer-alan-is-yerlerinin-listesi-1663235500048

ÇAKIRTAŞ: VAN’DA GAYRİMENKUL ALIMLARINDA DÜŞÜŞ VAR

Çakırtaş, emlak sektörünün zor günlerden geçtiğini ve Van’da gayrimenkul alımlarında düşüş yaşandığını dile getirerek, “Emlak sektörü son 20 yılın en kötü dönemini yaşıyor. Van’da gayrimenkul alımlarında yüzde 25 düşüş var. Arsa, tarla, konut fiyatlarındaki artış bizim sektörü olumsuz etkiliyor. İnsanlar ev veya arsa almak istiyorlar. Bankalar 3.20-3.50 civarında kredi veriyor. Bu sebepten dolayı vatandaşlarımız konut alamıyor. Bir evde tek bir çalışan varsa ev alması mümkün değil. Vatandaşlarımız mağdur oluyor. Bankaların konut kredisi vermemesi de bizi olumsuz etkiliyor. Yüzde 50 faiz oranı kalkarsa insanlar rahat nefes almış olur. İnsanların çoğu kredi alamıyor. Çoğu insanımız da faize bulaşmak istemiyor” dedi.

IRAKLI TURİSTLER VAN’DAN KONUT ALIYOR AMA ÇOK AZ…

Van’dan Iraklı turistlerin konut aldığını dile getiren Çakırtaş, “Van metropol bir şehir. Metropol bir şehir olması nedeniyle Hakkari, Bitlis, Ağrı, Muş’a da hitap ediyor. Buralı olan vatandaşlarımız da Van’dan konut alıyor. Van’dan konut alan yabancılar da var. İran sınır kenti olduğu için İranlılara konut satışı mümkün olmuyor. Ama özellikle Kuzey Irak’tan talep var. Ciddi bir talep yok ama yine de konut alımları oluyor. İyi bir pazar olursa ilgi de artar. Irak’a gidilip Van’ın tanıtımı yapılmalı. Eğer tanıtım yapılırsa rağbet olacağını düşünüyorum” dedi.

Kaynak: ŞEHRİVAN ÖZEL: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL