VAN

Van’da DSİ’nin bakımsız kanalları tehlike saçıyor!

Van şehir merkezinde son yıllarda sık sık tartışma konusu olan önemli kanallar bakımsızlık, kirlilik ve ıslah çalışmaların yapılmaması tehlike saçıyor. Kentin farklı noktalarında kirliliği ve yoğun yağmur sonrası sebep oldukları taşkınlarla gündeme gelen kanallar önceki gün etkili olmaya başlayan seller sonrası yeniden tartışılan Devlet Su İşleri (DSİ)’ne bağlı kanallar için çözüm çağrısı yapıldı.

Abone Ol

Son 24 yılın en yağışlı yılını yaşayan ve yaz mevsiminde bile sürpriz yağışlar gören Van’da sonbaharın yağmurları da erken başladı. Hafta başında etkili olan soğuk hava sonrası etkili olan yağışlardan dolayı kentin birçok ilçe ve mahallesinde sel felaketleri meydana geldi. Her yağış döneminde yaşanan sellerle büyük maddi zararlar yaşayan kentin birçok ilçesi tekrar bu durumdan etkilenirken yaşanan son sel ile birlikte DSİ tarafından köylerde yapılan kanallar tartışma konusu oldu. Başta sel felaketinin yaşandığı Kurubaş mevki olmak üzere Özalp, Saray, Başkale gibi ilçelerde de tartışma konusu olan ıslahı yapılmamış dereler ve yanlış alanlarda konumlandırılmış kanallar konusunda Büyükşehir Belediyesi’nin çağrısından sonra Şehrivan’a konuşan mahalle muhtarları da çözüm talebini iletti. Sık sık sel felaketine maruz kalan ilçelerde görev yapan muhtarlar ıslahı yapılması gereken ve yanlış konumlar nedeniyle sel felaketlerinde tahribatı artıran kanallar konusunda DSİ’den çözüm istedi.

SON YILLARDA GÜNDEMDEN DÜŞMÜYOR

Bir dönemlerin su, kanallar ve mühendislik harikası tarihi kanallar şehri olarak bilinen Van şehri son dönemlerde bu anlamda ciddi sorunlar yaşıyor. Halihazırda büyük çoğunluğunun sorumluluğu Van’da DSİ’de bulunan kanallar bakımsızlıktan ve yanlış planlamalar nedeniyle tehlike saçıyor. Şehir merkezinde çöpleriyle, bakımsızlığı ile gündeme gelen kanallar ilçe ve mahallelerde ise taşkınlarda zararın şiddetini artırması ve zaman zaman ciddi can ve mal kaybına neden olması ile dikkat çekerken Van’da son birkaç günde etkili olan yağış sonrası konu bir kez daha tartışmaya açıldı. Kentin birçok ilçesinde sel sonrası seferberlik hali oluşurken belediye yetkilileri DSİ’ye sorumluluk çağrısında bulundu. Bakımsız kanalların yarattığı mağduriyet ile ilgili Şehrivan’a konuşan mahalle muhtarları kanalların bir an önce tadilattan geçmesi gerektiğini belirtti. 

MUHTARLAR: VAN’DAKİ KANALLAR TEHLİKE SAÇIYOR!

Saray ilçesine bağlı olan Keçikayası Mahallesi’nde yaklaşık 10 yıl önce DSİ tarafından yapılan kanal meydana gelen selle zarar görmesine rağmen herhangi bir bakımdan geçmemiş. Duvarları yıkılan kanalla ilgili Şehrivan’a bilgi veren mahalle muhtarı Salih Ersanlı şunları söyledi: “Mahallede 2014 yılında DSİ tarafından bir kanal yapıldı. Bu kanal yapıldıktan 2-3 sene sonra meydana gelen bir selle yıkıldı. Sel geldiğinde kanalın duvarları yıkıldı ve yakındaki evleri su aldı. Kanalın yanında bulunan evdeki 3 kişiyi sel suyu götürdü. Köylüler onları kurtardı. Kanal çok bakımsız. Duvarları tamamen yıkılmış. Köyün içerisinde bir enkaz olarak duruyor. Yağmur yağdığında özellikle kanalın yanında olan evlerde yaşayanlar çok tedirgin oluyor. Bu insanlara bir şey olursa, evlerine bir şey olursa kim hesap verecek? Bir kanalı bakımdan geçirmek bu kadar zor olmamalı. Şu an duvarları yıkılmış olan DSİ kanalı tehlike saçıyor. Bir an önce önlemlerin alınması gerekiyor. Mahallenin muhtarı olarak bu kanalın bakımının yapılmasını talep ediyorum.” 

MAHALLE MUHTARLARI KANALLARIN BAKIMSIZLIĞINDAN ŞİKAYETÇİ

Saray ilçesine bağlı Örenburç Mahallesi’nde DSİ tarafından yapılan 2 kanal da yıkılmış durumda. Mahalle muhtarı Halim Şenkal Şehrivan’a verdiği röportajda kanalın bakımsızlığından dolayı olumsuz etkilendiklerini ve başvuru yapılmasına rağmen sorunun çözüm bulmadığını dile getirdi. Muhtar Şenkal, kanalların zarar gördüğünü belirterek, “Bu sene çok yağmur yağdı. Bizim köyümüzde bu sene defalarca kez sel oldu. Sonbaharın gelmesiyle yine sel felaketleri de başladı. Köyde 2 kanal var. İkisi de yıllar önce yapılan kanallar. Yükseklikleri çok az. 2 metre kadar. Kanallar şu an tamamen tahrip olmuş durumda. Selden dolayı zarar görmüş kanallar. Bent duvarı yıkılmış. Yıkıldı bu kanallar” dedi.  

TAHRİP OLMUŞ KANALLAR SELİN TAHRİBATINI ARTIRIYOR!

Şenkal, kendilerinin çözüm bulmaya çalıştıklarını dile getirerek, “Sel geldiğinde bu kanallardaki su tarlalara taşıyor. Biz kanalların bakımsızlığından olumsuz etkileniyoruz. Arazilerimiz sel suyuyla dolup taşıyor. Sel felaketi yaşandıktan 1 ay sonra belediyeden yardım istersek arazilerimizi, kanalın verdiği zarar temizleniyor. Kendi başımızın çaresine bakmaya çalışıyoruz. Bakım için daha önce başvuruda bulundum. 2 defa köye gelip yerinde inceleme yaptılar. Bunun bakımını yapacağız, çalışma yapacağız dediler ama yapmadılar. Herhangi bir çalışma olmadı kanal ile ilgili. Sözde kaldı dedikleri” ifadelerini kullandı. 

VERİLEN SÖZLER YERİNE GETİRİLMEDİ!

Tuşba ilçesine bağlı Kozluca Mahallesi’nde de DSİ kanalının bakımsızlığından dolayı sorunlar yaşanıyor. Konu ile ilgili Şehrivan’a görüş veren mahalle muhtarı Bahattin Borizan daha önce müracaat yaptıkları halde bir sonuç elde edemediklerinin altını çizerek, “Köyümüz dağın eteğinde. Yağmur yağdığı zaman hep o dağdan sel meydana geliyor. Bizim köyde 4 büyük dere var. Sel meydana geldiği zaman dereler taşkın yapıyor. Kanalların bazıları topraktır. Yeni yapılan kanal da taş duvardan. Daha önce kanalların bakımı için müracaata bulunduk. Yapacağız dediler ama hâlâ bir bakım çalışması olmadı. Sonbahara girdik. Bu sene Van’da çok yağmur yağdı. Eğer kanalların bakımı yapılmazsa evleri su basar, hayvanlar telef olur, araziler zarar görür. Kanala yakın evler var. 15-20 ev kanala yakın” diye konuştu. 

KANALLARIN ZARARI BÜYÜK!

Borizan, kanalın tehlike saçtığını vurgulayarak, “Köylülerin de kanalların bakımı noktasında talebi oldu. Geçen gün evlere yakın yerleri temizlettirdik. Ama arazilere çok zarar veriyor. Bu kanallar tehlike saçıyor. Taş veya beton duvarlar yapılması lazım. Kanal mahallenin içinden geçiyor. Kanalı göle kadar yapmadılar. Mahalle zarar görmeden kanalı göle kadar yapmalılar. Kanalda bazı yerler selin getirdiği toprak ve çamurla doluyken bazı yerler temiz. Kanalın içerisinin tamamen temizlenmesi lazım. Hepsinin bakımının yapılması lazım. Kanalın yüksekliği 2 metredir. Sel çok şiddetli olduğu için taşkınlık oluyor. Biraz daha yüksek olabilirdi. Bu durumu da ilettim” dedi. 

BÜYÜKŞEHİR DE TOPU DSİ’YE ATMIŞTI

Öte yandan Van’daki sel felaketi sonrası bazı bölgelerde çalışmalar yapan Van Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de topu DSİ’ye attı. Önceki gün taşkının yaşandığı Kurubaş deresi yatağında incelemede bulunan belediye başkanı Abdullah Zeydan, DSİ’ye sorumluluğunu yerine getirmediğini iddia etti. Alanda incelemelerde bulunan Eşbaşkan Zeydan, “Kurubaş Deresi, DSİ’nin sorumluluğundadır. Standartlara uygun bir dere ıslahı yapılmamış, bu sebepten kaynaklı son 6 ayda ikinci kez sel taşkını yaşanmıştır. Vatandaşlarımız büyük bir mağduriyet yaşıyor. Vatandaşlarımızdan aldığımız bilgiye göre 5-6 yıl önce küçük bir çocuğun bu dereye düştüğünü ve cansız bedeninin 2-3 kilometre ötede bulunduğunu öğrendik. Olay sonrasında da hiçbir ıslah çalışması yürütülmemiştir” dedi. Zeydan ayrıca çağrı yaparken, “DSİ’ye buradan çağrıda bulunuyoruz. Lütfen bu Kurubaş Deresi’ni standartlara uygun hale getirin. Bizler vatandaşlarımızın artık bu şekilde mağdur olmalarını kabul etmiyoruz. Eğer sizler yapmıyorsanız, bu sorumluluğu ve yetkiyi Büyükşehir Belediyesi’ne verin, vatandaşlarımızı içine düştüğü bu durumdan kurtaralım ve gerekli işlemleri yapalım” diye konuştu.