Van’ın dört bir yanında bulunan tarihi kiliseler kaderine terk edilirken, restore edilip turizme kazandırılması için çağrılar devam ediyor. Gevaş’a bağlı Altınsaç Mahallesi'nde bulunan 400 yıllık Saint Thomes Ermeni Manastırı (Altınsaç Kilisesi) kaderine terk edilmiş halde. Havarilerden Aziz Thomas'a ait kutsal eşyaların saklanması amacıyla 1581 yılında inşa edilen St. Thomas Ermeni Manastırı ihtişamıyla görenleri kendine hayran bırakırken tarihi kilise defineciler tarafından talan edildi.

DEFİNE AVCILARI TARİHİ KİLİSEYİ TALAN ETTİ

Van'ın kültürel miraslarından olan kiliseleri, bakımsızlık nedeniyle ayakta durmakta zorlanıyor. Tarihiyle, güzelliğiyle, ihtişamıyla bu kadar tanınan, bilinen ve Van’ın en eski yapılarından biri olan manastır, şimdilerde kaderine terk edilmiş. Restore edilmemesi ve korunması için yapılan onca çağrılara rağmen hiçbir önlem alınmazken kilise define avcıları tarafından talan edildi.

Dünyanın dört bir yanından gelen ralliciler Van'da yarıştı! Dünyanın dört bir yanından gelen ralliciler Van'da yarıştı!

RESTORE EDİLMEYİ BEKLİYOR

Urartulardan günümüze pek çok medeniyetin izlerini taşıyan Van, yüzlerce tarihi ve kültürel yapıya ev sahipliği yapıyor. Bakımsız kiliseler keşfedilmeyi bekleyen birer saklı hazine gibi yıllara meydan okusa da kiliseler hemen her gün defineciler tarafından tahribata uğruyor. Saint Thomes Manastırı, restore edilerek turizme kazandırılmayı bekliyor.

“KAÇAK DEFİNECİLER KİLİSENİN KUBBESİNİ TAŞIYAN SÜTUNLARI DELDİ”

Tarihi yapılar zaman zaman doğa olaylarına yenik düşerken, bazen de defineciler tarafından tahrip ediliyor. Defineciler tarafından tahrip edilen 400 yıllık Saint Thomes Ermeni Manastırı (Altınsaç Kilisesi), yıkılmaya yüz tutarken yöre halkı tarafından ahır olarak kullanılıyor. Tarihi manastır da defineciler tarafından kaçak kazılar yapılırken kilisenin taşıyıcı kolonları delindi.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - ZENÜN YEŞİL