Eğitim ve öğretim yılı başlarken, Van’da eğitimde yaşanılan sorunlarda gündeme taşınmaya devam ediyor. Eğitim masrafları ve kentin eğitimde son sıralarda bulunması gibi sorunlar tartışılırken, Van’a Vefa Platformu Başkanı Osman Yıldız da konuyla ilgili açıklama yaparak, sorunların çözülmesi için çağrıda bulundu.
YILDIZ: EĞİTİMDEKİ DEĞİŞİKLİKLERİ ÖNEMSİYORUZ
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Van’a Vefa Platformu Başkanı Osman Yıldız, “Geçen dönem ülkemizin yaşadığı asrın felaketi olan ve 11 ilimizde büyük yıkıma neden olan deprem felaketi, eğitim-öğretim sürecini olumsuz yönde etkiledi. Olayların bir daha yaşanmamasını diliyorum. Ülkemizdeki yeni eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığının almış olduğu eğitim kalitesini artıracak ve özellikle okullarımızda öğrencinin artık keyfi ve işgüzarlıktan kaynaklı başarısızlığının önüne geçmek için yapılan değişikliklerin yerinde olduğunu düşünmekteyiz bu kurallar öğrencinin sorumluluğunun bilincinde olmasını sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
“MASRAFLAR VELİLERİ ZORLUYOR”
Eğitim masraflarına değinen Yıldız, “Ziyaretimize gelen aileler ve vatandaşlarımızla yapılan istişareler sonucunda ne yazık ki insanların alım gücünün düşmesi ve kırtasiye malzemeleri ile okul formalarındaki astronomik fiyat artışlarından ötürü öğrencileri için yaptıkları okul masraflarında çok ciddi bir şekilde zorlandıklarını gördük. Özellikle birçok okulda tam gün eğitim alan öğrencilerin öğlen yemeği ihtiyacını karşılayamadığını gördük, bu durumun ivedilikle yetkili kurum tarafından çözüme kavuşturulmasını beklemekteyiz. Van’a Vefa Platformu olarak önerimiz; her ilçemizde bulunan yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla belirlenen okulların müdürleriyle öğrencilerin bu çok önemli ihtiyaçlarının karşılanmasıdır.” Dedi.
“EĞİTİMDE BİR YOL HARİTASI OLACAK MI?”
Eğitimde Türkiye başarı ortalaması ile ilgili konuşan Yıldız, şunları söyledi: “Eğitimdeki başarısızlık Van’ımızın kaderiymiş gibi her yıl ülke ortalamasının son sıralarında olmanın ezikliğini ve utancını yaşıyoruz. Vatandaşımızı bu durumdan kurtarmak için yetkili kurumun bu yıl için hazırladığı bir yol haritası olacak mı? Ne yazık ki gördüğümüz bir diğer problem de birçok okulun ya inşaat tadilatı ya da tamamen yıkılarak yenisinin yapılmasından kaynaklı sıkıntılar. Özellikle merkez ilçelerimizde bulunan birçok okul sınıflarında halen 50 öğrencinin üzerinde eğitim verilmeye çalışıldığını görüyoruz, durum bu kadar kötüyken birçok okulun aynı anda tadilat nedeniyle kapatılması ve öğrencilerinin bu kadar yoğun olan sınıflara dağıtılması aslında kurum amirlerinin ne kadar vizyonsuz ve işgüzar olduğunun açık örneğidir bu yanlış stratejinin sorumluluğu da bu duruma onay veren kişinindir.”
“BAŞARILI BİR EĞİTİM YILI DİLİYORUM”
Yıldız, son olarak şunları anlattı: “Yaşanan bu durumun en açık örneği de 3 derslik bir anasınıfı olan okula 300 öğrenci yerleştirilmeye çalışılmasıdır. Temennimiz ilimizde eğitim-öğretim sürecinde yaşanan problemin en kısa sürede çözüme kavuşturularak başarı sıralamasında Van’ımızın hak ettiği seviyeye çıkartılmasıdır. Bu iyi dilek temennimle başta geleceğimiz yarınlarımız olan evlatlarımızın eğitmenlerine ve öğrencilerimize kazasız belasız başarılarla dolu bir eğitim yılı diliyorum.”