Son zamanlarda Van’da yapılan gösterişli düğünler ülke gündeminden düşmüyor. Gelinlere kilolarca altın damatlara ise onlarca milyon lira takı takılması hem kent hem de ülke gündemine büyük yankı uyandırıyor. Özellikle de ekonomik sıkıntıların yaşandığı son dönemlerde abartılı aşiret düğünleri ve bu düğünlerdeki takıların gündeme gelmesi Türkiye’nin diğer kentleri ile birlikte vatandaş nezdinde de rahatsızlık duyduğu bir konu haline gelmeye başladı. Van’da kendi kültürüne uygun örf ve adetlerin konuşulduğu düğünler yerini kilolarca altın ve onlarca milyon lira takılara bırakırken konuyla ilgili eleştirilerin sayısı artmaya başladı. Kentteki önemi kesimleri temsilen zaman zaman açıklamalar yapıp şova dönüşen düğünlerle ilgili rahatsızlığını bildiren isimlerden sonra vatandaş da Şehrivan aracılığı ile konuşup sadece para ve takılarla gündeme gelen Van düğünlerinin kentin gelenek, görenek ve adetlerine uygun olmadığını da belirtti.
GEÇTİĞİMİZ AYLARDA ÖNEMLİ İSİMLER ÇIKIŞ YAPMIŞTI
Van’da bazı kurum, kuruluş ve Sivil Toplum Örgütü temsilcileri de sık sık gündeme gelen bu düğünlerle ilgili açıklamalar yapmış ve bu yaklaşımı eleştirmişti. Şova dönen düğünlerin bu kentin kültürünün bir parçası olmadığını söyleyen kentin önde gelen isimleri bu şekildeki yansımaların ekonomik sıkıntıların ciddi boyutlarda olduğu bir süreçte uygun olmadığını ifade etmişti. İmkanı olmayan kesimlerin bu durumdan olumsuz anlamda etkilendiği, Van’ın dışındaki kentlerde bu görüntülerin kentle ilgili olumsuz düşüncelerin artmasına sebep olduğunu söyleyen isimler önemli aile ve aşiretlere gelenek ve göreneklere uygun davranma çağrısı yapmıştı. O çağrının yankıları sürerken bu kez de vatandaşlar Şehrivan aracılığı ile konuştu.
“TOPLUMU ÖTEKİLEŞTİRMEDEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL”
Konuyla ilgili Şehrivan aracılığı ile görüş paylaşan vatandaşlardan biri olan Hikmet Ali Özbey, “Toplumun büyük bir kesimi asgari ücretle geçimini sağlarken diğer taraftan şova dönüşmüş bir görüntüler görüyoruz. Bu görüntüler kentimizi görgüsüzlükle andırıyor. Örf ve adetlerimizde böyle bir kültür yokken ülkeye bu şekilde lanse ediliyoruz. Ekonomik sorunla boğuşan bir ilde yaşıyoruz. Bu tür şovlardan uzaklaşmalıyız. Bunun sonucunu toplumda ötekileştirmeye gidiyor. Bu davranışlardan derhal vazgeçmeliyiz ve ülke gündemine bu tür konularla gelmemeliyiz.” İfadelerini kullandı.
“VAN’DA AŞİRETÇİLİK KÜLTÜRÜ FARKLI SAYGI DUYULAN BİR MECRAYDI”
Gelir konusunda son sıralarda yer aldığımız bu dönemde bu tarz görüntülerin olması ilimize zarar verdiğini dille getiren Behçet Başkaleli isimli vatandaş ise, “Düğünlerde yayılan bu görüntüler tamamı şişirilmiş görüntülerdir. Van’da aşiretçilik kültürü farklı saygı duyulan bir mecraydı. Son zamanlarda yapılan bu gösterişli düğünler aşiretçiliği farklı bir yere çekti. Bu kadar altın ve paranın gelmesi kentimizi çok zenginmiş gibi gösteriyor. Resmi rakamlara baktığımızda gelirde son sıralarda yer alıyoruz. Çoğu işletmede asgari ücret dahi verilmediği ilimizde bu tarz şovların olması doğru değil.” dedi.
VAN’A VANLIYA YAKIŞMAYAN GÖRÜNTÜLER
Van’a misafir geldiklerini belirten Ali Boz, “Van’da aile dostlarımızın misafiri olarak geldik. Daha önce sürekli gelip giderdik. Özelikle son zamanlarda sosyal medya hesaplarından yapılan bu paylaşımlar ‘işte bilmem kaç kilo altın onlarca milyon lira takıldı’ yazıları Van’ı çok farklı bir konumda gösteriyor. Van’ın ekonomik durumu ortada. Gençlerin çoğu asgari ücretle geçinirken bu özendirici durum Van’ Vanlıya yakışmıyor. Gelir durumunu öncelikle gözden geçirilmesi gerekiyor.” Şeklinde konuştu.
MENÜÇ: DESTEK AMAÇLI BU GÖRÜNTÜLERİN REKLAMI OLMAMALI
Kendimize has kültürün reklamı yapılmasını söyleyen Dilek Menüç, “Ekonomik krizin yaşandığı bu dönemde Van’da bu kilolarca altın haberleri hem bizi hem evliliğe yeni adım atacak gençleri derinden üzüyor. Bir ailenin zenginliğini sanki bütün Van halkı zenginmiş gibi gösteriyor. Kendim dahi asgari ücret bile kazanmadığım bu dönemde destek amaçlı güzel bir adım ama bu kadar büyük rakamların reklamı yapıldığı Van’ı daha çok geriye götürüyor. Yapılan bu reklamlar çok yanlış bir hareket. Umarım bu görüntülerin paylaşılması son bulur. Asıl kültürümüzle gündeme geliriz.” Dedi.
“DÜĞÜNLER DAHA ÇOK EĞLENCENİN ÖN PLANA ÇIKTIĞI PROGRAMLAR OLMALI”
Van’ın yerel sanatçılarından Serhat, “Herkes kendine göre düğünlerini yapıyor. Bizlerde düğünlerde görüyoruz. Gittiğimiz bazı düğünlerde maddi durumu çok iyiyken bazılarının maddi durumu iyi değil. Gençlerin çoğu şuan evlilik yolunda bir adım atamıyor. Ekonomik sorunlar ortada. Bizim düğünlerde altın hep ön planda. Altın fiyatları da ortada görüyoruz. Bizler daha çok düğünlerde eğlencenin programlarının yapılmasından yanayız. İnsanlarımız takıdan daha çok düğünlerde olan örf ve adet ön plana çıkmasından yanayız.”
“DÜĞÜNLER BİRLİK OLMA BİR ARAYA GELMEK İÇİN DÜZENLENEN TÖRENLERDİR”
Ülke geneline Van çok zengin algısı yaratılıyor, bunun önüne geçilmesini dile getiren Çetin Aydın, “Aşiretlere bağlı bu durum son dönemlerin en gözde ve tasnif etmediğimiz bir duruma geldi. Kaç kilo altın kaç lira para geldi önemli olmamalı. Düğün sahipleri de bu durumu normal görmemeliler. Düğünler birlik olma bir araya gelmek için düzenlenen törenlerdir. Bunu açık bir şekilde bu kadar para geldi bu kadar altın takıldı gibi sorunları ortadan kaldırmalıyız. Evet takılan takılar destek amaçlıdır. Bunu destekliyoruz. Yalnız bu denli reklama girmemeli. Ülke geneline Van çok zengin algısı yaratılmamalıdır. Bunun içinde önde gelen aşiret büyüklerinin bu konunun önüne geçmesi ve gençleri birlik beraberlik şiarıyla yönlendirmeliler.” Şeklinde konuştu.
“YAPILAN BU GÖSTERİŞLİ TAKI TÖRENLERİNİ YERİNİ ÖRF ADETLERİMİZ ALSIN”
Geçmişte nasıl olduklarını örf ve adetlerimize göre hareket etmeli olduklarını belirten Ali Işık, “Ekonomik sorunların baş gösterdiği Van’da nasıl olurda bir düğünde bu kadar büyük rakamlar oynar. Daha acı olan durum ise Van’da birçok insan asgari ücret alamıyor. Bugün burada bu konu değil de kent için neler yapılabilir konusu üzerinde dursak daha iyi olur. Bu düğünlerde gösteriş yapanlara soralım acaba Van için neler yaptılar. Kaç kişiye istihdam oluşturdular. Kaç tane fabrika yapımına destek oldular. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde ilimize gelen zengin iş insanlarının bu ortamlarda bu durumu desteklemelerini doğru bulmuyorum. Yapılan bu gösterişli takı törenlerini yerini tarihimizi, dinimizi, değerlerimizi ve örf adetlerin öğreneceğimiz yerler bırakmalıdır.”