Tarih boyunca onlarca medeniyede ev sahipliği yapmış ve binlerce yıldır yaşamın devam ettiği Van şehri, turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Geçmişten bugüne ev sahipliği medeniyetlerden izler taşıyan ve son yıllarda yabancı turistlerin özellikle de İranlılar’ın ilgi odağı olan Van’da hem gezilecek önemli yerler hem de kentin ruhunu yansıtan hediyelikler bulunuyor.

Kente gelenlerin hediyelik olarak alacağı bir çok ürün bulunurken bu ürünler kentin farklı bölgelerinde turistlerin beğenisine sunuluyor. Van'a gelenler, yalnızca bu bölgeye özgü olan ve yerel zanaatkarların el emeğiyle hayat bulan ürünlerle hem kendilerini hem de sevdiklerini mutlu edebilirler. Peki, Van’dan hangi hediyelikler alınabilir? İşte Van'a özgü en popüler hediyelik eşyalar:

Van Kahvaltısı’nın tescilli ürünleri

Van’a özgü en önemli unsurlardan biri olan Van Kahvaltısı kente gelen herkesin ilk deneyimlediği tat oluyor. Turistler Van’da sayısı her geçen gün artan kahvaltı mekanlarında kahvaltı yapıyor. Van Kahvaltısını süsleyen ürünler ilgi görürken birçok mekan kahvaltının tescilli ürünleri olan murtuğa, kavut, Van Otlu Peyniri, Bal, Ceviz, Kaymak gibi ürünleri aynı zamanda hediyelik olarak da alabiliyor. Bu ürünler kahvaltıcılarda olduğu gibi şehir genelinde yaygın olan peynircilerde de satılıyor.

Van Kahvaltisiaa 2247366

Van Kilimleri ve Halıları

Dokuma sanatında köklü bir geçmişe sahip olan kentte aynı zamanda farklı ülkelerden halı ve kilimler de bulunuyor. Özellikle İran sınırı nedeniyle Ortadoğu ülkelerinden de dokuma halı çeşitlerine sahip Van’da aynı zamanda kentin kültürünü yansıtan halı ve kilimler bulunuyor. Kentteki halı ve kilimciler ile birlikte bir çok yerde geleneksel desenlere sahip halı ve kilimler bulmak mümkün. Tarihi Rus Pazarı çarşısı da bu noktalardan biri olarak misafirlerini ağırlıyor.

AA-20230914-32145910-32145896-VANLI_KADINLARIN_DOKUDUGU_KILIMLER_YURT_DISINDAN_DA_ALICI_BULUYOR (1)

Urartu’dan kalma savat işçilikli gümüşler

Urartu medeniyetinden kende miras kalan savat işçiliği bugün bile devam ediyor. Gümüş işçiliği ve işlemesinde son dönemlerde ciddi çıkış yapan Van’da Yüzük, bilezik, kolye gibi takılar ve aksesuarlar, bu sanatı temsil eden şık hediyelikler olarak dikkat çekiyor. Van Kalesi civarında bulunan Arubani adlı işletmede Urartular başta olmak üzere her türlü medeniyetten izler taşıyan takılar bulunabiliyor.

817326

Bu alandaki Çavuştepe'nin kaderini değiştirecek! Bu alandaki Çavuştepe'nin kaderini değiştirecek!

Seramik Ürünler

Van’da el yapımı seramik ürünler de oldukça popüler. Özellikle çini desenleriyle süslenmiş tabaklar, kaseler ve sürahiler, hem dekoratif hem de işlevsel bir hediye alternatifi sunuyor. Öte yandan yine çevre ülkelerden gelen ürünler Rus Pazarı adlı çarşıda sunuluyor. Tarihi görünüme sahip bu çarşılarda binlerce çeşit farklı hediyelikler bulmak mümkün. Bu çarşılarda seramiklerle birlikte yöresel kıyafetler ve türlü hediyelikler de alınabiliyor.

Muhabir: VEYSEL İZGİ