Devletin kaçakçılıkla kararlı mücadelesi çerçevesinde sayısız operasyon düzenleniyor. Bu operasyonlarda milyonlarca liralık ürün ele geçirilse de devletin kaybı hala 70 milyarı aşıyor. Devlet ile birlikte bu kaçakçılığın milyarları bulan faturasını 150 bin bakkal ve on binlerce çiftçi ödüyor.
KAÇAKÇILIK ŞEKIL DEĞIŞTIRIYOR
Halihazırdaki mevzuat düzenlemeleri esnafı ve çiftçiyi korumayı hedeflese de kaçak tütün ürünleri ticaretinin gün geçtikçe şekil değiştirmesi süreci zorlaştırıyor. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın 2021 raporunda ülkemizde tütün mamulleri kaçakçılığında trendin yıllar içinde değişerek, yurt dışından yasa dışı yollarla sokulan sigaradan, doldurulmuş makaron, boş makaron ve açık sarmalık tütüne evrildiği görülüyor.
BILINÇLENDIRME ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Tütün Sanayicileri Derneği Türkiye’de tütün mamulleri satış lisansına sahip 150 bin bakkalın desteğiyle yasa dışı tütün mamulleri ticaretinin sebep olduğu olumsuzluklara dikkat çekme ve toplumsal farkındalığın artırılması hedefiyle ülke genelinde ‘Yasa Dışı Kapı Dışı’ kampanyasını başlattı. Kampanyanın duyurusunu gerçekleştirdikleri basın toplantısında Tütün Sanayicileri Derneği yetkilileri, 3 alanda yapılacak mevzuat değişikliklerinin öneminin altını çizdi. İzinsiz tütün ticareti için öngörülen hapis cezasının yeniden 3-6 yıla çıkarılması, yasa dışı tütün ürünü üretim teçhizatlarının internet ortamında satışının engellenmesi ve yasa dışı ticarette kullanılan araçların müsadere edilmesi yönünde atılacak adımların önemli kazanımlar sağlayacağı belirtildi.