ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ

Ormanlar dünyanın varlığı için büyük önem taşırken, iklim değişikliği ve bazı etkenlerden dolayı ormanlık azalıyor. Türkiye’de bazı kentler orman varlığının fazlalığı, bazıları ile orman azlığı ile gündeme geliyor. Orman varlığının azlığı ile sık sık gündeme gelen Van’ın yeşilliğinin olmamasıyla adından sıkça söz ettiriyor. 2023 yılında da orman varlığı yüzde 2’de kaldı. Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) verilerine göre, Türkiye'deki toplam orman alanı, 23 milyon 245 bin hektar olarak belirlenirken, Van’ın sadece yüzde 2’si ormanlardan oluşuyor. Van, Türkiye’nin en az orman varlığına sahip 4’üncü ili olurken, konuyla ilgili Şehrivan’a görüş veren Van ÇEVDER Başkan Arzu Dinçer, Van’da yıllardan beri orman yetersizliğinin olduğunu ve buna bir an önce çözüm bulunması gerektiğini dile getirdi.

VAN’DA ORMANLAŞMA ORANI ARTMIYOR!

Geçtiğimiz yıllarda da çokça tartışılan Van’ın ormanlaşma eksikliği ve yeşil alan azlığı aynı oranda seyretmeye devam ediyor. Yıllardır Türkiye’de en az ormana sahip olan illerin başında gelen Van’ın bu anlamdaki konumu değişmezken aynı oran ve değerler yine değişmedi. Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ve Antalya Orman Bölge Müdürlüğü verilerine göre; 2023 yılında Türkiye'deki toplam orman alanı, 23 milyon 245 bin hektar olarak belirlendi. 2023 yılındaki orman oranı, Türkiye'nin 78 milyon hektarlık yüz ölçümünün yüzde 29,8'ine yükseldi. Van yüzde 2’lik orman varlığı ile Türkiye’nin en az yeşile sahip 4’üncü ili oldu.

 

VAN’DA ORMAN TABELASI ÇOK ORMAN YOK!

Konuyla ilgili Şehrivan’a görüş veren Van ÇEVDER Başkan Arzu Dinçer, Van’daki orman azlığına değinerek, “Van’ın sorunlarını saydığımızda en önemli sorunlardan biri olarak orman varlığının azlığını gösterebiliriz. Van’da ormanlar yok, yeşillik yok. Canlıların sağlıklı bir ortamda yaşayabilmesi için en az 10 metrekarelik bir yeşil alana ihtiyaç var. Maalesef Van’da bu alan 0.70’e düştü. Orman varlığı açısından da Türkiye’nin en az ormana sahip illerinden biri. Yıllardan beri devam eden orman azlığından kaynaklı kimse bir çalışma yapmıyor. Edremit’ten Erciş’e kadar her yer orman olmaya müsaittir. Hemen hemen yer yerde orman olabilir. Türkiye’nin en büyük tabelalarından biri bizde ama içerisinde orman yok. Böyle bir durum yaşanıyor. Normalde canlıların sağlıklı bir ortamda yaşayabilmesi için mutlaka yeşilin, ormanın olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ÖTV’siz otomobil alımında şartlar değişti: İşte ÖTV’siz alınabilen 6 markanın 12 araç modeli ÖTV’siz otomobil alımında şartlar değişti: İşte ÖTV’siz alınabilen 6 markanın 12 araç modeli

ÇATAK VE BAHÇESARAY OLMASA ORMAN ORANI SIFIR OLACAKTI!

Dinçer, yeşil alana ihtiyaç olduğunu belirterek, “Van’da Çatak ve Bahçesaray olmasa ormanlık alan yüzdesi sıfır olurdu. Van’daki bu yüzde 2’lik alan da bu ilçelerden dolayıdır. Canlıların, insanların yaşayabilmesi için oksijene, yeşil alana ihtiyaç var. Ormanlar bütün insanlara, canlılara oksijen verirler. Bir değerdir. Ama maalesef kimse buna hassasiyet göstermiyor. Bir an önce bütün insanlar ağaç dikmeliler. Bu hem insanidir, hem vicdanidir hem de olağanüstü bir görselliktir” diye aktardı.

ORMANSIZLIK BÜYÜK SORUN

Van’da orman azlığının hep olduğunu dile getiren Dinçer, “Tarih içerisinde Van’ın orman azlığı hep az olmuştur. Van’daki herkes ormanı önemsememişler. Ormanların ne kadar önemli olduğu algılanmalıdır. Kuraklığın nedeni ormandır. Temiz havanın olmaması ormanların azlığıdır. Bütün canlıların özgürce yaşayabileceği bir alan olması lazım. Bu temiz hava ormanlarla olur. Van’da yaşayan herkes elini taşın altına koymalıdır. Herkese çağrımdır; herkes bir tane de olsa ağaç diksin. Her kurum ağaçlandırma için bütçe ayırmalıdır. Bu temel bir ihtiyaç olarak algılanmalıdır” dedi.

BÖYLE GİDERSE…

Böyle giderse Van’ı iyi günlerin beklemediğini vurgulayan Dinçer şunları söyledi: “Çağdaş ülkelerde kişi başına düşen yeşil alan miktarı 15 metreyken Van’da bu rakam çok düşük. Bu da yeşil alanların Van’da ne kadar az olduğunu ve yok olduğunu gösteriyor. Küresel ısınmanın ve nüfus artışının çok büyük etkisi var. Van’daki çarpık kentleşmenin de buna çok büyük etkisi var. Yeşil alanların arttırılması lazım. Yoksa Van’ı hiç iyi günler beklemiyor.”

“YEŞİL ALANLARIN ARTTIRILMASI GEREKİYOR”

Dinçer, Van’da ciddi bir betonlaşmanın olduğunun altını çizerek, “Orman Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı verilere göre Van’da orman yüzde 2 oldu. Bu da sürekli dile getirdiğimiz yeşil alanların ne kadar az olduğunun göstergesidir. Bunun yüzde 2 olmasının en büyük etkeni de çarpık kentleşme ve Van’ın her geçen yıl artan nüfusudur. Van’da parkların arttırılması gerekiyor. Yeşil alanların arttırılması gerekiyor. Ağaçlarımıza, yeşilliğimize sahip çıkmamız lazım. Ağaçların olmadığı birçok yer var. Buralarda ağaçlandırma yapılması gerekiyor. Van’da inanılmaz derecede betonlaşma var. Böyle giderse ağaçlandırma yapılacak yer bile olmayacak. Bu alanlar git gide azalmaya başladı” diye konuştu.

Editör: Necmettin Dursun