Bir kış kenti olan ve kış mevsimi ile öne çıkma potansiyeli yüksek olması gereken Van, kış turizminden yeteri kadar faydalanmıyor. Bölge illerden Hakkâri, Bitlis, Kars, Erzurum gibi kentler, kış turizmine yönelik önemli yatırımlar ve girişimlerle öne çıkarken Van bu fırsatları kaçırmayı sürdürüyor. Erzurum, Kars ve Bitlis’ten sonra Hakkâri de Mergabütan Kayak Merkezi ve kış etkinlikleri ile öne çıkarken Van ise, bu kış sezonunu adeta kapalı geçirdi. Abalı Kayak Merkezi mevsim boyunca hiç açılmazken kayak ile ilgili tüm yoğunluk bölge illerine kaydı. Diğer kentlerden sonra geçtiğimiz günlerde Bitlis’teki El Aman Kayak Merkezi de düzenlenen “Kar Festivali ve Meşaleli Kayak Gösterisi” büyük ilgi görürken kış turizminde oyun dışı kalan kentin durumu endişe yaratıyor. Yerli ve yabancı turist sayısı azalan ve bu yılı aşırı durgun geçiren Van’ın bu durgunluğu tartışılırken Şehrivan’a konuşan Gagik Tour Yönetim Kurulu Başkanı Engin Pişkin, kış turizminin darbe aldığını dile getirdi.

BAŞKAN PİŞKİN: VAN’IN KIŞ TURİZMİ BÜYÜK BİR DARBE ALDI!

Pişkin, Van’ın kış turizmine darbe vurulduğunu dile getirerek, “Doğu Anadolu Bölgesi’nin gözde kentlerinden biri olan Van gerek tarihi dokusu gerekse doğal güzellikleriyle dört mevsim turizm açısından büyük bir avantaja sahiptir. Fakat Van maalesef son yıllarda bu avantajı kullanamıyor. Yaz turizminin yanı sıra kış turizminde de çok fazla avantajı olan Van bu anlamda geride kalmış durumda. Özellikle bu yıl Van’ın kış turizmine darbe vuruldu. Kış turizmi denildiğinde akla gelen birçok şehir var. Bu şehirlerden biri de Van ama bu noktada asla hak ettiği değeri görmedi” dedi. 

ABALI KAYAK MERKEZİ BU YIL KAPALI KALDI: İHALE KURBANI OLDU!

Abalı Kayak Merkezi’nin ihale kurbanı olduğunu belirten Pişkin, “Van’ın kış turizmi konusunda yeterli gelişme gösterememesinin birkaç temel sebebi var. Öncelikle tanıtım eksikliği çok büyük bir sorun. Van’ı tanıtamadılar. Birkaç sosyal medya paylaşımı ile tanıtım olmaz. Tanıtım, emek sarf ederek olur. Van’ın kış kenti olduğunu biliyoruz fakat Türkiye’de ve dünyada kış turizmiyle ilgili yeterince bilinmediğini söyleyebiliriz. Palandöken, Uludağ gibi destinasyonlar çok daha güçlü bir tanıtım ağına sahipken, Van’daki kayak merkezleri geri planda kalıyor. Abalı Kayak Merkezi karın olduğu dönemde bile kapalı kaldı. Geçtiğimiz kış aylarında açıktı ve insanlar yoğun ilgi gösteriyordu ama bu sene maalesef ihale krizine kurban gitti. Abalı’nın yanı sıra Çaldıran’daki kayak merkezi de kar olmasına rağmen yeterince tanıtılmadığı için hak ettiği değeri görmedi” ifadelerini kullandı. 

HAKKARİ’DE GECE KAYAK YAPILIRKEN VAN’DA GÜNDÜZ BİLE BU HİZMET YOK! 

Pişkin, bölgedeki kayak merkezlerinde potansiyelin kullanıldığını aktararak, “Her yıl ağırladığı binlerce ziyaretçiyle Hakkari’nin kış turizminin gelişmesine katkı sağlayan 2 bin 800 rakımlı kayak merkezi, yapılan yatırımlarla ziyaretçilerine farklı kayak deneyimi yaşama imkanı sunacak. Hakkari'deki Mergabütan Kayak Merkezi, aydınlatma sisteminin de devreye alınmasıyla gece kayağı yapmak isteyen kayakseverleri bekliyor. Van’dan Hakkari’ye turlar düzenleniyor ve yoğun ilgi var. Onlarda gece kayak yapma imkânı varken insanlar burada gündüz bile kayak yapamıyor. Yine geçtiğimiz günlerde Bitlis ile Tatvan ilçesi arasındaki El Aman Kayak Merkezi’nde “Kar Festivali ve Meşaleli Kayak Gösterisi” yapıldı. Festival Türkiye gündemine düştü. Van’da niye festival yok? Van bu anlamda üvey evlat muamelesi görüyor” diye konuştu. 

“VAN’DAN BÖLGE İLLERDEKİ TURLARA YOĞUN İLGİ VAR”

Van’dan bölge illerine düzenlenen turlara yoğun ilgi olduğunun altını çizen Pişkin, “Van’dan Hakkari, Kars ve Erzurum’a turlar düzenlenirken, Van’ın bu anlamda geri planda kalması da büyük bir eksiklik. Bu sene bu turlara yoğun ilgi var çünkü Van’da yapacak bir şey yok. Kars, Erzurum, Hakkari kış turizminde kendini aştı ve bunun ekmeğini yiyor. Umarım bu kentler çok iyi noktalara gelirler. Van da bu kentlerden biri olabilirdi çünkü Van’ın potansiyeli daha yüksek. Ama maalesef Van bu konuda hep geride kaldı. Biz turizmciler olarak Van’ın turizmde iyi noktalara gelmesi için elimizden gelenin fazlasını yapıyoruz. Van’ın bu durumda olmasına çok üzülüyoruz” şeklinde konuştu. 

VAN’DA KIŞ AYLARINDA ETKİNLİK YOK!

Pişkin, Van’da kış turizmini geliştirmek için neler yapılması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Van’ın kış turizmini geliştirmek için yerel yönetimler, turizm işletmecileri ve sivil toplum kuruluşları bu konuda ortak hareket etmelidir. Van Gölü çevresi, kışın bile mükemmel bir güzellik sunuyor. Fakat kış aylarında Van’da düzenlenen etkinlikler oldukça sınırlı. Kış festivalleri, kar yürüyüşü gibi etkinlikler düzenlenebilir. Ayrıca Abalı Kayak Merkezi’nin kapalı olması Van için ciddi bir sorundur. İnsanlar Hakkari’de gece kayak yapabiliyorken Van’da kayak yapılamıyor. Bunun yanı sıra Çaldıran’daki kayak merkezi de kullanılamadı ve potansiyelini değerlendiremedi. Kayak merkezleriyle ilgili ciddi yatırımlar yapılmalı, yeni konaklama alanları açılmalı ve bu yerlerin daha fazla tanıtımı yapılmalı.”

Van turizmine büyük katkı yapacak! Van-Tahran tren seferleri başladı… Van turizmine büyük katkı yapacak! Van-Tahran tren seferleri başladı…

PİŞKİN: VAN İÇİN TANITIM VE YATIRIM ŞART!

Pişkin, çözüm önerilerinde bulunarak, “Van yerli ve yabancı turistler için çok cazip bir il olmasına rağmen bu potansiyelini kullanamıyor. Van, son beş yıldır konserlerin, etkinliklerin, festivallerin çok az düzenlendiği bir il oldu. Vanlılar, şehirlerinin turizm potansiyelini daha fazla sahiplenmeli ve tanıtımına destek olmalı. Van çok kadim bir kent. Van Urartulara başkentlik yapmış bir kent. Van turizm hareketliliği hak eden bir şehir. Kentin turizm altyapısı var. Sadece bu turizmi güçlendirecek adımlar lazım. Devlet desteğiyle Van’ın kış turizmi projeleri desteklenmelidir” dedi.

Muhabir: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL