Türkiye’nin en yüksek deprem riskine sahip illerinden biri olan Van’ın depremselliği konuşulmaya devam ediyor. 2011’de meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki yıkıcı depremlerin ardından geçen onca yıla rağmen, kentteki yapı güvenliği hâlâ tartışma konusu. Uzmanlar sık sık Van’ın deprem kuşağında yer aldığını ve olası büyük bir sarsıntıya hazırlıklı olunması gerektiğini belirtirken, 10 binden fazla riskli yapının bulunduğu bölgede her an büyük bir depremin yaşanabileceği konusunda uyarılar da sürüyor. Van’ın yapı stokuyla ilgili Şehrivan’a konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanı Baran Bulut Balkan, kentin yapı stoku ve olası afetlerdeki dayanıklılığı ile ilgili çalışmalar yapması gerektiğini ifade ederek “Van için Afet Yönetim Planı’nın oluşturulması gerekiyor” dedi. 

Van turizmini ayağa kaldıracak festivalin tarihi belli oldu! Van turizmini ayağa kaldıracak festivalin tarihi belli oldu!

BAŞKAN BALKAN: VAN DEPREM RİSKİNİN EN YÜKSEK OLDUĞU İLLERDEN BİRİ

Başkan Balkan, Van’ın depremselliği üzerine konuşarak, “Türkiye, deprem riski yüksek olan coğrafyalardan birisidir. Van ilimiz de bu riskin en yüksek olduğu bölgelerden biridir. 2011 Van depreminde yaşanan acı tecrübeler, güvenli yapılaşmanın ve risklerin önceden tespit edilerek gerekli önlemlerin alınmasının ne denli önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Van halkının güvenliğini sağlamak ve gelecekte olası afetlerin yıkıcı etkilerini en aza indirmek için yapı stoku envanter çalışmasının bir an önce başlatılması hayati önem taşımaktadır” dedi. 

10 BİNDEN FAZLA RİSKLİ YAPININ BULUNDUĞU VAN’DA YAPI STOKU DEPREME DAYANIKLI MI? 

Van’daki tüm binaların durumunun tespit edilmesi gerektiğine dikkat çeken Balkan, “Bu kapsamda aşağıdaki hususları kamuoyuyla paylaşarak ilgili kurumları göreve çağırıyoruz. Tüm binaların durumu tespit edilmelidir. Mevcut yapı stokunun depreme dayanıklılığı incelenmeli, riskli binalar tespit edilmelidir. Her binanın yapım yılı, kat sayısı, yapı malzemesi ve ruhsat durumu detaylı bir şekilde kaydedilmelidir. Mevcut yapıların, kayıtlarını güncelleyerek ruhsat, imar planı ve yapı kullanımıyla ilgili verileri güncellenmelidir. Deprem risk haritalarını güncelleyerek yapı güvenliği çalışmalarına rehberlik etmelidir” ifadelerini kullandı. 

KURUMLARDAN KOORDİNELİ ÇALIŞMA ÇAĞRISI

Kurumların koordinasyon içinde çalışması gerektiğini ifade eden Balkan, “Van’da yapı stoku envanteri çalışmasının sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için kurumların koordinasyon içinde çalışması gerekmektedir. Van Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve diğer akademik kurumlar, sivil toplum kuruluşları arasında iş birliği sağlanmalıdır” diye aktardı. 

BAŞKAN BALKAN’DAN AFET YÖNETİM PLANI’NIN OLUŞTURULMASI TALEBİ

Van için Afet Yönetim Planı’nın oluşturulması talebinde bulunan Balkan şunları söyledi: “Deprem riskinin yüksek olduğu bölgelerde güvenli ve yaşanabilir alanlar oluşturmak için kentsel dönüşüm projeleri ivedilikle hayata geçirilmelidir. Bu süreçte halkın hakları korunmalı, dönüşüm projeleri adil, şeffaf ve katılımcı bir şekilde yürütülmelidir. Vatandaşlar bilgilendirilmeli ve farkındalık artırılmalıdır. Yapı güvenliği ve deprem riski konusunda vatandaşlara yönelik eğitim programları düzenlenmelidir. Halkın, binalarının güvenliği konusunda bilinçlenmesi sağlanmalı ve yapı envanter çalışmalarına aktif katılımı teşvik edilmelidir. Acil Eylem Planları hazırlanmalıdır. Van için kapsamlı bir afet yönetim planı oluşturulmalı, tatbikatlar düzenlenmeli ve acil durumlara hazırlık yapılmalıdır.”

“İMO VAN ŞUBESİ OLARAK BU SÜRECE AKTİF DESTEK VERECEĞİZ”

Balkan, İnşaat Mühendisleri Odası Van Şubesi olarak riskli yapıların tespiti ve dönüşüm süreçlerinde aktif rol alacaklarının altını çizerek, “İnşaat Mühendisleri Odası Van Şubesi olarak bu süreçte; teknik destek sağlamak, yapıların dayanıklılığı ile ilgili uzman raporları hazırlamak, mevzuata uygunluğun sağlanması ve denetim süreçlerine katkıda bulunmak, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için bilinçlendirme kampanyaları düzenlemek, meslek etiği ve uzmanlığımız çerçevesinde, riskli yapıların tespiti ve dönüşüm süreçlerinde aktif rol almak için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.

“VAN İÇİN HAREKETE GEÇMELİYİZ”

Balkan, kentteki tüm kurum ve yetkilileri sorumluluk almaya davet ederek sözlerini şöyle tamamladı: “Van’ın daha güvenli, yaşanabilir ve afete dirençli bir kent haline gelmesi için tüm kurumları ve yetkilileri sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz. Bu süreçte bilimsel çalışmalar, uzman görüşleri ve halkın talepleri temel alınarak hareket edilmelidir.
Unutulmamalıdır ki, güvenli kentler inşa etmek yalnızca bir zorunluluk değil, gelecek nesillere olan borcumuzdur. Van halkının can ve mal güvenliği için yapı stoku envanter çalışmalarının vakit kaybetmeden başlatılması elzemdir.”

Muhabir: FATMA NUR POLATCAN - ŞABAN BEYAZSAÇ