GÜNCEL

Van Kültür İl Müdürü Uslu: 11 basamaklı Urartu limanda kaçak kazı yok!

Abone Ol

ŞEHRİVAN HABER :ORHAN SAĞLAM

Son yıllarda Van Gölü su seviyesinin düşmesine bağlı yaşanan çekilme nedeniyle daha önce birçok yapının, teknenin ortaya çıktığı Erçiş’te Urartuların deniz taşımacılığında kullandığı kalenin sahil kesiminde o döneme ait 11 basamaklı liman da görünür hale gelirken, birkaç gün sonra da kaçak kazıların olduğu iddia edildi. Definecilerin kazılarla tarihi alanı harabeye çevirdiğine yönelik haberler gündemdeki yerini korurken, Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu da 11 basamaklı Urartu Limanı’nda tahribin söz konusu olmadığını belirterek, detaylarını ise Şehrivan aracılığıyla paylaştı.

USLU, URARTU LİMANI’NIN MEVCUT DURUMU DEĞERLENDİRDİ

Tahrip edildiği iddia edilen Urartu Limanıyla ilgili açıklamalarda bulunan Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu, “Urartu Limanı olarak tanımladığımız nokta. 2017 yılında Beylerin Güney Kalesi ve Nekropol Alanı olarak Van Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurumundan alınan bir kararla tescilini yapılıyor. Bilinen ve daha önce de keşfedilmiş, müze tarafından ortaya çıkarılmış bir noktadan bahsediyoruz. Van Gölü sularının çekilmesiyle birlikte birçok noktada olduğu gibi Urartu Limanı olarak tanımladığımız yerde 11 basamak olarak ortaya çıktı. Müze ve YYÜ’deki Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu ile birlikte bir alanda inceleme yapıldı. O noktanın ise yeni bir keşif olmadığını 2017 yılında tescili yapılan bir yer olduğu ortaya çıkarıldı.”

“İNCELEME YAPTIK, TAHRİBAT SÖZ KONUSU DEĞİL”

Uslu, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Son dönemlerde basın ve sosyal medyadaki haberlere baktığınız zaman yeniden bir keşfin söz konusu olduğu ve bu keşifle birlikte orada bir tahribin olduğu öne sürüldü. Tescili yapılan yerler için de emniyet güçlerimizden biz zaten destek alıp, oralarda devriyelerin daha sık yapılmasını da istiyoruz. İddialar üzerine biz tekrardan oraya uzman bir ekip gönderdik, her tarafta incelemelerde bulunduk ama öyle bir tahribatın olmadığı bilgisine ulaştık.

Sosyal medyada tahrip edildiği iddiasıyla paylaşılan fotoğrafların, tescili yapıldığı dönemden önce bu tahriplerin ya da kazıların yapıldığını söylemek mümkün. Şuan orada kaçak bir kazının olmamasıyla birlikte dinamit patlatma da söz konusu değildir. Van’da 240 veya üstünde tescillenmiş yapı var. Bu alanların hepsini kurum olarak korumamız mümkün değildir. Buraları da hep beraber korumalıyız.”