Van kedileri, Doğu Anadolu'nun Van bölgesine özgü olan kedi ırkı kar beyazı tüyleri, tilki kuyruğuna benzeyen uzun ve kabarık kuyruğu, sakin mizacı ve suyla oynama merakıyla tanınan bu özel ırk, en çok da gözlerinin farklı renkleriyle dikkat çeker. Van kedilerinde, yeni doğan yavruların gözleri grimsi renktedir. Yavru kedinin doğumundan 25 gün sonra göz renkleri farklılaşmaya başlar ve 40 gün sonra da göz renkleri netleşir. Netleşen göz renkleri sonrası bir gözü mavi diğer gözü kehribar renge dönüşerek sıra dışı bir görünüm kazanıyor.

Peki, bu sıra dışı göz renklerinin nedeni ne? İşte bilimsel nedeni…

VAN KEDİLERİNİN GÖZLERİ NEDEN 2 RENK?

Van kedilerinin gözlerinin iki farklı renkte olmasının sebebi genetik bir özellik olan heterokromidir. Bu durum, gözlerdeki iris pigmentinin eşit dağılmaması sonucu meydana gelmektedir. Van kedilerinde genetik bir mutasyon, bir göze melanin gitmesini engellerken diğerine izin verir. Böylece bir göz mavi, diğeri kehribar olur.

NEDEN ÖZELLİKLE VAN KEDİLERİNDE GÖRÜLÜYOR?

Bu ırk, tarihsel olarak izole kaldığı için genetik özellikleri (beyaz tüy, yüzme sevgisi, iki farklı göz rengi gibi) nesiller boyu korunmuştur. Heterokromi de bu özelliklerden biridir ve bu kedilerde yaygın olarak görülür.

ANKARA KEDİSİYLE FARKLARI NEDİR?

Van’da büyülü doğa harikasına ziyaretçi akını Van’da büyülü doğa harikasına ziyaretçi akını

Öte yandan Van kedisi diğer türler içinde en çok Ankara kedisi ile karıştırılır. Halbuki çok belirgin farklıları vardır iki türün. Bunlardan bazıları:

Van kedisinin gözleri badem şeklinde ve kehribar rengindeyken Ankara kedisinin gözleri yuvarlak yapıda ve mavi-sarı renktedir.

Van kedisinin yüzü daha yuvarlak, Ankara kedisinin sivridir.

Van kedisinin baş ve kuyruk kısmında sarı lekeler bulunur, Ankara kedisi ise genellikle bembeyazdır.

Ve Van kedisinin tüyleri Ankara kedisine göre daha kısadır.

Muhabir: ZENÜN YEŞİL