ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ŞABAN BEYAZSAÇ

Van’ın yıllardır çözüme kavuşmayan trafik sorunu büyümeye devam ediyor. Son dönemlerde trafik yoğunluğunun azaltılmasına yönelik yeni yollar açılsa da kentteki nüfus artışının yaşanması ve araç sayısının da giderek artması nedeniyle sorun olduğu gibi sürüyor. Kentin iki cadde arasında sıkışıp kalması bu sorunu iki kat büyük hale getirirken, neredeyse her kavşakta ve her mevsimde trafik yoğunluğu yaşanmaya devam ediyor. Kent genelinde problem her geçen gün daha büyük boyutlara ulaşırken, yapılan tüm çağrılar da karşılıksız kalıyor. Gündemin sıcak konularından biri olan ve tam anlamıyla arap saçına dönen trafik konusunda tartışmalar sürerken İnşaat Mühendisleri Odası Van Şubesi de Düzensiz Kentleşme ve İmar Sorunları’na dair yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, “Kent yaşamını oldukça zora sokan trafik ve ulaşım sorununa artık ‘Yeter!’ diyoruz.” İfadelerine yer verildi.

VAN İMO TRAFİK SORUNUNU BİR KEZ DAHA GÜNDEMDE

Düzensiz Kentleşme ve İmar Sorunları’na dair yazılı açıklama yayımlayan İnşaat Mühendisleri Odası Van Şubesi, “Van, hızla gelişen bir kent olmasına rağmen, bu gelişmeye paralel büyüme plansız ve düzensiz bir şekilde gerçekleşti. Bu düzensiz/plansız kentleşme, sadece günlük yaşamı etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda kentin geleceğini ve çevresini tehdit ediyor. Trafiğin akışının düzensizliği, yetersiz yolların ve kavşakların oluşturulmaması, toplu taşıma ağının yetersizliği gibi sorunlar her geçen gün daha fazla belirginleşiyor.” Denildi.  

İMO: TRAFİK KAOSU DAHA DA ARTACAK

Yayımlanan açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “Kent içi trafiğin tıkanması, uzun saatler boyunca süren trafik sıkışıklıkları, hava kirliliği, gürültü kirliliği ve artan trafik kazaları gibi sorunlar, sadece kent sakinlerinin yaşam kalitesini düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliği de tehdit ediyor. Bu noktada, özellikle büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyelerinin ivedi bir şekilde sorumluluk üstlenmesi gerekmektedir. Sorunlara çözüm ele alınmadığı takdirde, trafik kaosu daha da artacak ve kentin yaşanabilirliği ciddi şekilde tehlikeye girecektir.”

İMO, GEREKLİ GÖRDÜKLERİ ADIMLARI SIRALADI

İMO Van Şubesi gerekli gördükleri adımların atılması için çağrıda bulunarak şunları sıraladı: “ Sorunların Çözümü İçin İşbirliği: Büyükşehir belediyesi, ilçe belediyeleri ve ilgili paydaşlar arasında koordineli bir işbirliği sağlanmalıdır. Düzensiz kentleşme kaynaklı trafik sorunları ancak birlikte çalışarak çözülebilir. Ulaşım Master Planı Oluşturulması: Büyükşehir belediyesi, ilçe belediyeleri, karayolları ve ilgili paydaşlarla birlikte kapsamlı bir ulaşım master planı oluşturulmalıdır. Bu plan, kentin gelecekteki ulaşım ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmalıdır. Toplu Taşıma Ağı ve Entegrasyonunun Güçlendirilmesi: Etkili bir toplu taşıma ağı oluşturulmalı ve iş-konut bölgeleri arasında etkili bir entegrasyon sağlanmalıdır.”

“ALTYAPI DÜZENLEMELERİ ACİLEN ELE ALINMALIDIR”

“Altyapı ve Yol Düzenlemeleri: Yetersiz yolların genişletilmesi, trafik akışını iyileştirecek kavşakların oluşturulması ve trafik işaretlemelerinin güçlendirilmesi gibi altyapı düzenlemeleri acilen ele alınmalıdır. Sürdürülebilir Ulaşım Alternatiflerine Yatırım: Bisiklet yolları, yaya yolları ve çevre dostu ulaşım alternatifleri için yatırımlar yapılmalıdır. Bu, bireysel araç kullanımını azaltarak trafik sorununu hafifletecektir. Aynı zamanda, kent içinde daha fazla yaya alanı oluşturulması ve bisiklet yollarının yaygınlaştırılması, çevre dostu ulaşımı teşvik edilmelidir. Trafik Düzenlemeleri ve Kavşak İyileştirmeleri: Mevcut yolların ve kavşakların trafik akışını düzenleyecek şekilde iyileştirilmesi gerekmektedir. Trafik işaretlemeleri ve yönlendirmeleri de güncellenmelidir.”  

Narin'i bulan timden çarpıcı ifade: Taş detayı kafa karıştırdı Narin'i bulan timden çarpıcı ifade: Taş detayı kafa karıştırdı

İMO’DAN YETKİLİLERE ÇAĞRI: ARTIK YETER!

“Düzenli İmar Planları: Van’ın kentleşme sürecinde, düzenli imar planları oluşturulmalıdır. Planlar, yeni alanların belirlenmesi, ulaşım yollarının ve altyapının tasarlanması gibi önemli konuları ele almalıdır. Kent yaşamını oldukça zora sokan trafik ve ulaşım sorununa artık ‘Yeter!’ diyoruz. Düzensiz kentleşmeden kaynaklı trafik sıkışıklığı ve ulaşım sorunlarının kalıcı çözümü için adımlar atılması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Bu sorunlar sadece günlük yaşamı etkilemekte kalmayıp, aynı zamanda kentin sürdürebilirliği ve yaşanabilirliği üzerinde de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Bizler, büyükşehir belediyesini, ilçe belediyelerini, kamu kurum ve kuruluşlarını, Van halkının taleplerini dikkate alarak, trafik ve ulaşım sorununa karşı etkili çözümler üretmeye ve hayata geçirmeye çağıyoruz.”