ŞEHRİVAN HABER - Van’da uzun yıllardır eksikliği tartışılan kent ve kentlilik konusunda önemli bir çalışma başlatıldı. Öncülüğünü Doğu Kültür Sanat Merkezi Derneği ve Vangölü Aktivistleri Derneği’nin yaptığı ve onlarca ismin de dahil edildiği proje ile Van’da alt ay boyunca kentler konuşulacak, kent ile ilgili kitaplar okunacak, belgeseller izlenecek ve Van özelinde birbirinden önemli buluşmalar gerçekleşecek.
ŞEHİR OKUMALARI, VAN BAŞLIYOR!
Bir süredir hazırlığı yapılan projede sona gelinirken 1 Ocak itibariyle çalışması başlatılacak olan proje için projenin öncüleri tarafından bir açıklama yapıldı. “Şehir Okumaları, Van” başlığı ile başlayacak projenin detaylarının açıklandığı bültende o proje ile ilgili detaylar şu şekilde paylaşıldı; “Cennetin Şehri, Van için haydi Şehir Okumalarına! Van Şehir Okumaları uzun bir hazırlık sürecinden sonra nihayet başlıyor. Türkiye’de birçok kurum ve akademisyenle görüşülerek oluşturulan bu proje başta Yerel Medya Kuruluşları ve Sivil Toplum Örgütleri yöneticileri olmak üzere birçok kişiyle tartışıldı. Uluslararası kentleri ve Türkiye’nin kentsel dönüşüm sürecini inceleyerek temelde Van kentini araştırmayı amaçlayan şehir okumaları projesinde her ay farklı bir başlık altında farklı kentsel konular derinlemesine işlenecek.”
KİTAP BULUŞMALARI, BELGESEL ANALİZLERİ VE ONLINE EĞİTİMLER OLACAK…
“1 Ocak 2025 itibariyle başlayacak Şehir Okumaları Projesinde sırasıyla Kentlerin Tarihsel Süreci ve Tarihte Van, Kent ve Toplum, Kent ve Çevre, Kent ve Planlama, Kent Mimari ve Sanat ile Kent Ekonomisi ve Yönetimi başlığıyla devam edecek. Şehir Okumalarında her başlık altında önemli kitaplar okunacak, belgeseller izlenecek ve alanında önemli akademisyenlerden online eğitimler alınacak. Bununla birlikte ayda bir kez ilimizde bulunan salon ve toplantı mekanlarında tecrübe paylaşımları ve seminerler yapılacak. Program kapsamında her başlıkla ilgili saha ziyaretleri, doğa yürüyüşleri ve bilgilendirme etkinlikleri yapılacak.”
ÖNEMLİ İSİMLER SÜRECE DAHİL OLACAK
“Şehir Okumaları Projesi, Van gölünün korunmasına ve şehrin önemli alanlarının tanıtılmasına yönelik son on yılda önemli farkındalık eğitimleri ve etkinlikler yapan Vangölü Aktivistleri Derneği ile özellikle kadınlara yönelik sanatsal eğitimler ve farkındalık etkinlikleri yapan Doğu Kültür Sanat Merkezi Derneği tarafından yönetilmekte olup ilimizdeki birçok kurum ve kuruluş da projenin paydaşı olarak Şehir Okumaları Projesini dâhil olmaktadır. Proje süresince kent bağlamında dünyaca bilinen önemli eserler okunarak kentlerle ilgili toplum, çevre, planlama, mimari, mekan, estetik, çevre gibi kavramlar tartışılarak Van kent özelindeki konular derinlemesine işlenecek. Bu amaçla, mekan ve birey arasındaki dinamik ilişkiyi anlamlandırabilmek için dünya kentleri hakkında araştırmalar yapan önemli düşünürler okunacak ve kente dair küresel ve ulusal bir vizyona sahip olmak, özelde de nasıl bir şehirde yaşadığımızı öğrenmek için her ay düzenli olarak online seminerler ile şehir dışındaki kıymetli akademisyenlerden online ortamda dersler alınacak. Bununla birlikte her ay her başlıkla ilgili kente dair farkındalığımızın gelişmesi için belgeseller ve filmler izlenecek. Bu etkinliklerin hepsi ücretsiz olarak ve gönüllü bir şekilde yapılacak.”
PROJE NEYİ HEDEFLİYOR?
Öte yandan projenin hedefleri ile ilgili olarak ise şu sözler paylaşıldı; “Ayda bir kez yapılacak toplantıda programda belirtilen kitaplar, filmler ve belgeseller tartışılarak ortaya çıkan veriler ve öneriler raporlanacak ve ulusal ve yerel medya ile sosyal medya hesaplarından kamuoyuna sunulacak. Van kentini uzun yıllardır dertlenen önemli yerel medya kuruluşları tarafından da desteklenen bu proje kentimizle ilgili olumlu çıktılarının hemşehriler ile kamu kurum ve kuruluşlara ulaştırılmasında destek sağlanılacak.”
TEDX VAN İÇİN DE GİRİŞİMLER BAŞLATILDI
“Şehir Okumaları, akademik çalışmalar yapan gençler için yeni çalışma alanları, özgün makale ve tez konuları ile geniş bir literatür oluşturulacak. Program süresince Van’da ilk kez bir TEDXVAN programı yapılarak şehrin önemli simaları dinlenecek. Proje kapsamında yeterli irade ve gayretin oluşması halinde Van’ın sözlü tarihi bağlamında şehrin belleğini taşıyan kişilerle görüşmeler yapılarak Van’ın kentleşme sürecini anlatacak dijital ve yazılı bir hafızanın oluşturulması hedeflenmektedir. Önümüzdeki yıllarda da devam etmesi planlanan Şehir Okumaları her yıl farklı başlıklar altında, aynı formatta devam edecektir.”
AMAÇ: VAN’I ÖĞRENMEK VE YENİ KENT AKTİVİSTLERİNE SAHİP OLMAK
“Vangölü Aktivistlerinin Van gölünün korunması için vermiş olduğu mücadele ile gölün korunmasına yönelik hazırlanan yönetmelik, eylem ve koruma planları sivil toplum örgütlerinin politika üreticileri üzerinde etkisini göstermektedir. Şehir Okumaları projesi ile nasıl bir mekanda yaşadığının farkında olan, Van’ın tarihi, kültürü ve toplumsal yapısını bilen, son yüzyıllık değişimleri tartışabilen, politize olmadan kente dair bağımsız ve yapıcı öneriler sunabilen bireyleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Yaşadığımız şehirde kent bilinci, estetik algı, yaşadığımız mekânları sanatsal kaygı güderek inşa çabası maalesef eksik. Van Dünyadaki en önemli göç güzergâhlarından ve İran sınırında kurulan doğa harikası bir şehir olmasına rağmen GSMH indeksine göre Türkiye’nin en fakir şehri. Eğitim düzeyinin en düşük olduğu şehirlerden biri. Fakat her şeye rağmen Van kentinin Cennetin Şehrine dönüşebileceğine inanan bir ekip olarak, kentin geleceğine inanan bireylerin sayısının artması amaçlanmaktadır.”
ŞİMDİDEN YÜZLERCE KİŞİ DAHİL OLDU
“Proje ilan edildiği ilk günden itibaren farklı meslek sahiplerinden birçok kişi tarafından dikkatle takip edilmektedir. Nitelikli bir kitleye ulaşmayı hedefleyen Şehir Okumaları Projesi an itibariyle 150’ye yakın başvuru almış bulunuyor. 1 Ocak 2025 günü başlayacak bu projeyle önümüzdeki günlerde daha yaşanabilir, daha estetik ve daha planlı bir kent için birçok fikir ve tavsiyenin kamuoyunca tartışılacak. Şehir Okumaları, daha geniş bir vizyon, daha duyarlı bir vicdan, daha entelektüel bir zihin, daha estetik bir bakış ve daha güzel bir Van için kenti dertlenen bireylere önemli bir platform olarak sizi bekliyor.”
İŞTE PROJE İLE İLGİLİ ADRESLER
Başvurular ise derneklerin kurumsal sosyal medya hesaplarına mesajla başvurmak gerekiyor.
Kayıtlar;
X(Twitter), Facebook ve Instagram: @vangolakt
Instagram: @dksm_van
X (Twitter): @dksmerkezi