VAN

Van Gölü’ne yeni koruma önlemi: Kirlik bu yöntemle önlenecek!

Geçtiğimiz yıllarda kuraklık ve buharlaşmadan dolayı metrelerce alan kaybeden Van Gölü’nü koruma çalışmaları devam ediyor. Kuraklığın yanı sıra Van Gölü’nü etkileyen en büyük sorunlardan biri de çevre kirliliği geliyor. Van Gölü’nü koruma çalışmaları kapsamında; Van Gölü’ne inen dere ve kanallara mazgal ve bariyer sistemleri kuruldu.

Abone Ol

Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü son yıllarda başta kuraklık kirlilik ve daha birçok tehlike ile karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Van Gölü’nü koruma çalışmaları kapsamında; evsel atıkların önüne geçmek için 3 farklı noktada kurulan mazgallar sayesinde evsel atıklar Van Gölü’ne ulaşmadan bertaraf edilecek.

VAN GÖLÜ’NE ULAŞMADAN TEMİZLENEBİLECEK

Van Gölü ekosistemini korumak ve derelerde meydana gelen kirlenmenin önüne geçmek için çalışma yürüten Van Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, mazgal ve bariyer sistemini hayata geçirdi. Uygulama ile derelere atılan evsel atıklar, suyun debisine göre yükseltilip alçaltılabilen mazgal ve bariyerler sayesinde Van Gölü’ne ulaşmadan temizlenebilecek.

EVSEL ATIKLARIN VAN GÖLÜ’NE ULAŞMASI ÖNLENECEK

Ekolojik Belediyecilik politikalarıyla kentte örnek çalışmalara imza atan Büyükşehir Belediyesi, kentin en önemli değeri olan Van Gölü’ne yönelik çalışmalarını da aralıksız bir şekilde sürdürüyor. Bir yandan dip çamur temizliği ile hayat bulan Van Gölü, bir yandan alınan önlemler sayesinde daha temiz bir şekilde geleceğe taşınacak. Bu kapsamda kent merkezinden geçerek göle ulaşan Akköprü Deresi’nde 2 noktaya kurulan mazgal sistemi, Kirman Deresi’nde de 1 noktaya kuruldu. Özellikle ilkbahar aylarında derelerin debilerinin de yükselmesi sonucu ciddi anlamda evsel atık dereler vasıtasıyla göle taşınıyor. Uygulanmaya başlanan mazgal ve bariyer sistemleri sayesinde bu atıkların Van Gölü’ne ulaşması önlenecek.

MAZGALLAR SAYESİNDE İNCİ KEFALİ GÖÇÜ KOLAYLAŞACAK

Ayrıca düzenli olarak temizlenecek olan mazgallar, Van Gölü’nde yaşayan tek balık türü olan inci kefalinin tatlı su kaynaklarına olan göçünü de kolaylaştırması hedeflenirken, yapılan çalışma ile hem derelerin hem de Van Gölü’nün kirlenmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

VATANDAŞLARIN DUYARLI DAVRANMALARI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı yetkilileri, derelerde meydana gelen kirliliğin büyük oranda insan kaynaklı olduğunu belirterek, bu nedenle vatandaşların bu noktada duyarlı davranmalarının önem taşıdığını vurguladı.