ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-AYDAN KAYHAN

Türkiye’de kişi başına gelirde sondan 3. sırada yer alan Van’ın dertleri bitmezken, bu defa ki sorunu da kredi kartı borçları oldu. Her geçen gün artan enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında ne yapacağını bilmeyen dar gelirli Vanlı, çareyi bankalara koşmakta buluyor. Van’da nakit ihtiyacı için bankalardan borçlanan vatandaş borcunu ödemekte zorluk çekerken, bu durum Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun verilerine de yansıdı. BDDK’nın verilerine göre, Vanlının bankalara borcu 29 milyar 377 milyon 284 TL oldu. Yaşanan problemle ilgili Şehrivan’a konuşan isimler bu durumun bir an önce iyileştirilmesi için gereken çalışmaların yapılması gerektiğini dile getirdi.

VANLININ BORCU AÇIKLANDI!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu bankalara en çok borçlanan illerini belirledi. BDDK'nın verilerine göre, Türkiye'nin en büyük nüfusa sahip şehri olan İstanbul 3,7 trilyon lira ile en borçlu iller listesinde birinci sırada yer alıyor. İstanbul'u 1,4 trilyon lira kredi borcuyla Ankara takip ediyor. Üçüncü sırayı ise 521 milyar lirayla İzmir aldı. BDDK'nın açıkladığı verilerde; en az borcu olan illerin başında 2.8 milyar lira ile Bayburt yer alırken Bayburt'u 4 milyar lirayla Tunceli takip etti. Vanlıların da bankalara olan borçları da 29 milyar 377 milyon 284 bin TL olarak açıklandı.

EN ÇOK TAKİBE GİREN İLLER ARASINDA DA VAN VAR

Öte yandan geçtiğimiz günlerde açıklanan takibe giren krediler ilgili sıralamada da Van kendisine yer buldu. Artan faiz oranlarına rağmen hala kredi kullanımı sürerken Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu, kredi takip oranları ile ilgili çarpıcı veriler açıkladı. Türkiye'de kredi kullanıp takibe düşenlerin illere göre dağılımını yapan Babuşçu, şu sözlerle verileri açıkladı; “Bireysel kredilerde (taşıt, konut, tüketici) takibe düşme oranı açısından tehlike çanları tüketici kredileri için çalıyor. Geçtiğimiz hafta TCMB faiz kararına bağlı olarak çok ciddi seviyede yükselen faizler, gelecek aylarda bu gruptaki krediler için daha da ciddi seviyede tehlikeye işaret ediyor. Kredilerdeki son faiz artışları devreye girmemiş haliyle tüketici kredisinde yılın ikinci yarısı itibariyle takibe düşme oranı %3,5. Tüm iller içinde % 9 ile Diyarbakır ilk sırada. Ortalama oranın üzerinde 19 il var. 3 büyük ilin oranları: İzmir %3,3, İstanbul %3, Ankara %2,7.” Öte yandan Van da en çok takibe giren iller sıralamasında 12'inci sırada yer aldı. Yüzde 4,5 olarak paylaşılan oranlamasıyla Van çoğunluğunu Doğu ve Güneydoğu illerinin oluşturduğu kentlerin arasında yer aldı.

Van’daki o yer adeta tarihe yolculuk ettiriyor! Van’daki o yer adeta tarihe yolculuk ettiriyor!

ŞAHİN: VAN’DA HERKES BORÇLU!

Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan mali müşavir İbrahim Şahin, Vanlının geçinmekte zorluk çektiğini belirterek, “Ülkenin ekonomisinden dolayı insanlar yaşamını borçla idame ettirmeye çalışıyor. Van’da da insanlar geçinmekte zorluk yaşıyor. Van’da da inşaların kredi kartı ile yaşamlarını idame ettirmeye çalıştığını görüyoruz. İnsanlar kartla aydan aya geçimini sağlamaya çalışıyor. Ev kirası Van’da 10 bin TL’yi geçti. Esnafın, tüccarın, çalışanın, işsizin cebinde birden fazla kart var. İnsanlar kredi kartı borcu üzerinden yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. Biz de birden fazla kredi kartı kullanmak zorunda kalıyoruz. Yoksa yaşam dönmüyor. Yoksa çark dönmüyor. Böyle olunca herkes borçlu oluyor. Yaşamımızın çoğu kredi kartı borcunu ödemekle geçiyor. Son dönemde faizlerin artmasıyla birlikte kredi kartı borçları da arttı. Böyle olunca yaşam her geçen gün zorlaşmaya başlıyor” diye konuştu.

VAN’IN YÜZDE 80’İ BORÇLU DİYEN ŞAHİN: VAN İÇİN CİDDİ BİR RAKAM

Şahin, açıklanan rakamlar baz alınırsa Van’ın yüzde 80’inin borçlu olduğunu dile getirerek, “Van, Türkiye’de kişi başı gelir kaybı en düşük illerden biridir. Bir de bu kadar borcunun olduğunu düşünün. Bu rakamlara göre şu an Van’ın yüzde 80’i borçlu. Bu çok ciddi ve büyük bir rakam. Bu rakam Van’ın istihdamından, kişi başına düşen gelirinden çok daha yüksek bir rakam. Van’ın ekonomik politikası Türkiye’nin ekonomik politikasından ayrı düşünülemez. Bu cari ortalama ile bu düzeni kurtarmak çok zor. Üretim ve istihdamla alakalıdır. Ülkeye giren parayla çözülür. Van’a giren parayla olur. İhracatla çözülür. Türkiye’nin ekonomisi düzelirse belki Van da bundan nasibini alır.”

“BORÇSUZ DA ÇARK DÖNMÜYOR”

“Van’ın 1 milyon 200 bin nüfusu var. Kişi başına düşünürsek Van’da her bir birey 290 bin TL borçlu oluyor. Düşük gelirli birey Van’da borcunu nasıl ödeyecek? Ülkenin ekonomik olarak kalkınması istihdamla alakalıdır. Kaynaklar doğru kullanılırsa topyekûn bu sorunların üstesinden gelmiş oluruz. Van’da üretim ve istihdam arttırılmış olsaydı durumu çok daha iyi olurdu. O da şu an Van bu duruma çok uzak. Borç da olmasa yaşam dönmüyor. Ama Van için bu rakam çok ciddi bir rakam. Bu durumun iyileştirilmesi lazım bir an önce. Buna yönelik çalışmalar yapılmalı” ifadelerini kullandı.

Editör: Şaban Beyazsaç