ŞEHRİVAN HABER: Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaklaşık 3 milyon hastaya hizmet veren Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, sigara bırakmak isteyen bireylere daha iyi bir destek sunmak amacıyla Sigara Bırakma Polikliniği’ni yeniden düzenledi. Yenilenen polikliniğe başvuran her 100 kişiden 40’ının sigarayı bırakmak için ilk adımı attığı belirlendi.
“FELÇ, KALP KRİZİ VE DAMAR TIKANIKLIĞI SAĞLIK SORUNLARI YAŞAYAN HASTALARIMIZA DAHA FAZLA ÖNEM GÖSTERİYORUZ”
Özellikle felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı gibi ciddi sağlık sorunları yaşayan hastalarımıza daha fazla önem gösterdiklerini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Siahmet Atlı, sigarayı bırakmak isteyenlere destek sağladıklarını ve sürecin takibini yapıyoruz. Aile hekimi, kardiyoloji, dahiliye, nöroloji gibi bölümlerden hastalar bize yönlendiriliyor. Özellikle felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı gibi ciddi sağlık sorunları yaşayan hastalarımıza daha fazla önem gösteriyoruz. Bu hastalara muhakkak medikal tedavi desteği sağlıyoruz" dedi.
ATLI: POLİKLİNİKTE ÇOK MERKEZLİ BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ
Son dönemde sigara bırakma sürecine destek sağlayan Nikitabs adlı ilacın kullanımına da değinen Atlı, “Bu ilaçla ilgili Türkiye'de güncel bir veri bulunmuyor çünkü yeni bir ilaç. Ancak biz çok merkezli bir çalışma yürütüyoruz ve gerekli etik onayları aldık. İlacın önemli bir yan etkisi yok. Yüksek damar tıkanıklığı, beyin içi kitle ya da kontrolsüz tansiyonu olmayan hastalarımıza, gebeler hariç, bu ilacı güvenle verebiliyoruz” diye konuştu.
ATLI: SİGARA BIRAKMA SÜRECİ, BİRİNCİ AYIN SONUNDA TAMAMLANMIŞ SAYILMIYOR
Sigara bırakma oranlarının ilk ayda yüzde 40 civarında olduğunu belirten Atlı, sürecin yalnızca birinci ayla sınırlı olmadığını vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı: “Hastalarımızı üçüncü ayda, altıncı ayda ve birinci yılda da takip ediyoruz. Asıl sigara bırakma süreci, birinci ayın sonunda tamamlanmış sayılmıyor. Hastalarımızdan bazen ‘Sigara bırakırsam kalp hastalığım olur mu?’, ‘Akciğer hastalığım başlar mı?’ gibi sorular alıyoruz. Bunlar tamamen yanlış algılar. Sigaranın bırakılması vücuda zarar vermez. Tam aksine her geçen gün sağlığın iyileşmesine katkı sağlar. Bir sigara bile vücuda zarar verebilir”