ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-AYDAN KAYHAN

Özellikle son yıllarda ulaştığı turist sayısıyla ülkenin önde gelen iç turizm destinasyonlarından birisi haline gelen Van, turizmdeki çıkışını sürdürüyor. Özellikle yaz döneminde yerli ve İranlı turistler için önemli duraklardan biri olan Van’da son dönemlerde ‘Eski Van Şehri’ ayağa kaldırılma çalışması ile birlikte, tahrip olmuş tarihi yapıların da restorasyon süreci ile bu gidişata katkı sunulmaya çalışılıyor. Kentte tarihi ve kültürel varlıklarının korunması için çalışmalar devam ederken, Van’ın daha çok turist çekmesi ve turizmdeki payını artırması için yeni için fikir beyanları da yapılmaya devam ediyor. Sık sık bu fikirleri dile getiren ve turizm alanında önemli görevlerden birisinde bulunan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Van için ‘turizm köyü’ önerisinde bulundu. TÜRSAB’ın 2011 yılında Van’da hayata geçirmek istediği proje ile ilgili Şehrivan’a konuşan Özgökçe, ‘turizm köyü’ projesinin kentin tanıtımına katkı sağlayacağını dile getirdi. Başkan Özgökçe, bu köyün tarihi yapıların olduğu bir köy de olabileceğini belirterek, “Van’da turizm köyü projesine ev sahipliği yapacak birçok köy var” dedi.   

ÖZGÖKÇE’DEN VAN İÇİN TURİZM KÖYÜ ÖNERİSİ

Van’ın turizm açısından önemli bir şehir olduğunu dile getiren Özgökçe, “Van, Urartulara başkentlik yapmış, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, Türkiye’nin güzide şehirlerinden birisidir. Bizler Van’ın Türkiye turizminde hak ettiği yere gelmesi için çok büyük çaba sarf ediyoruz. Van’ı ve bölgemizi tanıtmak için İran ve Irak’ta çok büyük çalışmalar yaptık, çok büyük emeklerimiz oldu. Van turizm açısından çok önemli bir kent. Maalesef Türkiye turizminde hak ettiği yerde değil. Biz bunu her yerde dile getiriyoruz. Biz Van olarak Türkiye turizminde hak ettiğimiz yere gelmek istiyoruz. Bundan 30-40 yıl önce Türkiye’ye gelen turistlerin yüzde 25-30’unu çeken bir il iken bugün maalesef bu oran Avrupa turistleri için yok denecek seviyededir” ifadelerini kullandı.

2011 YILINDA HAYATA GEÇİRİLECEKTİ AMA...

Özgökçe, yıllar önce hayata geçirilmesi hedeflenen turizm köyü projesinden söz ederek, “2011 yılında Van’da büyük bir yıkım yaşandı. Çok sayıda canımızı kaybettik. Tabii o zamanlar tüm Türkiye Van için tek yürek oldu. TÜRSAB da Van’ın ayağa kalkması için çabaladı. O yıllarda TÜRSAB, TÜROFED, TURAB ve TYD katkıları ile inşaatı TOKİ tarafından yapılacak bir ‘turizm köyü’ kurulması için Van Valiliği tarafından yer tahsis edilmesi hususunda mutabakat sağlandı ancak yapılan müracaattan bir sonuç alınamadı. Vaktinde bir sonuç alınsaydı çok güzel bir proje olurdu. Biz geçen zamana rağmen bu projeyi gündeme getirmek istedik” diye aktardı.

Doğalgaz abonelik ücretlerine zam: Abonelik ücreti ne kadar oldu? İşte yeni fiyatlar Doğalgaz abonelik ücretlerine zam: Abonelik ücreti ne kadar oldu? İşte yeni fiyatlar

TURİZM KENTİ VAN’DA NEDEN TURİZM KÖYÜ OLMASIN?

Turizm köyü projesinin Van’da hayata geçirilebileceğini aktaran Özgökçe, “Van’ın birçok turizm değeri var. Van’da 101 çeşit turizm ürünü var. Akdamar Adası ve Kilisesi, Van Gölü, kentteki kiliseler, doğal güzellikler… Bir turistin Van’a gelmesi için 101 sebep var. Turizmde bu kadar zengin olan bir kent Türkiye turizminde hak ettiği yerde olmaması bizi çok üzüyor. Van’da Turizm ve Kültür Bakanlığı veya TÜRSAB kentteki yetkili isimler tarafından ‘turizm köyü’ projesi kurulursa çok güzel olur. Van’ın çok büyük zenginlikleri var. Van’daki tarihi yapılar bizim zenginliğimizdir. Başkale İlçesi'ne bağlı Albayrak Köyü'nde St. Bartholomeus Kilisesi var. Orası da tahrip edilmiş durumda. Kilise onarılıp orada bir turizm köyü yapılabilir” şeklinde konuştu.

KENTTE KONAKLAMA GÜN SAYISINI ARTIRACAK ADIMLARDAN BİRİSİ OLABİLİR

Turizm köyü projesinin Van’a katkı sağlayacağını dile getiren Özgökçe, “Van’da yeri fark etmez herhangi bir yerde turizm köyünün oluşturulması kentimiz için faydadır. Van’a gelen turistler orayı da görmek ister. Konaklama gün sayımız artacak. Bize de katkı sağlamış olacak. Böyle bir projenin Van’da hayata geçirilmesini çok isteriz. Turizm köyünde Van’ın ürünlerinin yer alması, satılması, kentin tanıtılmasına katkı sağlar. Van kedisi, kahvaltısı, kilimi, balığı ve daha sayamadığımız birçok şeyle meşhurdur. Turizm bileşenleri bir araya gelip ortak bir noktada buluşup bir yer tahsis edilebilir. Van’da turizm köyü projesine ev sahipliği yapacak birçok köy var. Proje hayata geçilirse harika olur. Van’ın tanıtımı için güzel olur” dedi.

Editör: Şaban Beyazsaç