Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve 10 Ocak'ta açılışı yapılacak olan Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) binasının açılışına sayılı günler kala Eşbaşkanlar Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan'ın başkanlığında bir toplantı düzenlendi. AKOM binasında gerçekleştirilen toplantı öncesinde binayı gezen Eşbaşkan Şedal ve Zeydan, yapılan çalışmaları yerinde inceledi, Genel Sekreter ve ilgile daire başkanlarından bina hakkında bilgi aldı.
Daha sonra toplantı salonuna geçen Eşbaşkanlar, Büyükşehir Meclis Başkanvekili Tuncer Sağnıç, DEM Parti Meclis Grubu Eşsözcüleri Dilgeş Aslan ve Berivan Polat Çağlayan’ın yanı sıra Büyükşehir Genel Sekreteri Cavit Tatar, Genel Sekreter yardımcıları, VASKİ Genel Müdürü Şeref Demir ve yönetim kadrosu ile daire başkanlarının tamamının katılımıyla toplantı gerçekleştirdi.
‘AFET TOPLUMSAL BİR SORUNDUR’
Toplantının açılış konuşmasını yapan Eşbaşkan Neslihan Şedal, AKOM binasının kent için önemli olduğunu ifade ederek, tüm hazırlıkların büyük bir titizlikle yapıldığını söyledi. Afetin Van’ın ve bölgenin temel sorunlarından biri olduğunu söyleyen Şedal, “Afet sorunu kentimiz başta olmak üzere ciddi bir sorundur. Kentimizde yaşanacak herhangi bir afet durumu bölgeyi de etkilemiş oluyor. Afet bilimsel olarak da sıklıkla karşılaştığımız bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Ancak buna ilişkin herhangi bir çözümün üretilmediğini de her defasında tekrarlıyoruz. Bizler de seçildiğimizden bu yana afet meselesi nasıl ki toplumsal bir sorun haline gelmişse, bu sorunun birlikte, politik bir hukukla, politik bir akılla nasıl çözebileceğimiz konusunda temel gündemimizi oluşturmakta” dedi.
‘AFET İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZI ÖNCELEDİK’
Yönetime seçildikleri tarihten itibaren afet sorununu temel gündemleri haline getirdiklerini vurgulayan Şedal, “Yönetime seçilir seçilmez Afet İşleri Daire Başkanlığı’nı kurduk. Her zaman AKOM’un kurulması ve kurumsallaşmasının sağlanmasına dönük çalışmalarımızı önceleyen bir yerden yaklaştık. AKOM binasının açılışı için son hazırlıklarımız da sürüyor. Bir araya gelmemizin temel sebebi bu soruna daha kapsamlı bir şekilde ele almak ve buna dönük çözümlerimizin de daha kapsamlı bir şekilde ortaya konulmasıdır” diye konuştu.
‘DAHA YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR!’
Daha sonra konuşan Eşbaşkan Abdullah Zeydan, kentin deprem kuşağında yer almasına rağmen bugüne kadar bir Afet Koordinasyon Merkezi yapılmadığını dikkat çekerek, göreve gelir gelmez Afet İşleri Dairesi Başkanlığını kurduklarını ve AKOM için çalışmalara başladıklarını ifade etti. Buradaki yapı kadar yapılan açılışın da önemli olduğunu belirten Eşbaşkan Zeydan, “8 aylık süreçte kentin potansiyelinin hak ettiği noktaya çıkarmak adına, halkımızın 31 Mart ve ardından yaşanan mazbata krizine karşı ortaya koyduğu fedakarlıklara karşılık verecek şekilde büyük bir fedakarlıkla çalışmalarımız sürüyor. Ortaya koyduğunuz emekten dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ancak daha yapacak çok işimiz var. Halkımız için ne yaparsak yapalım ne kadar emek verirsek verelim eksik kalacağımızı hep söylüyoruz” dedi.
‘MERKEZİMİZ ÇOK ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATACAK’
Kentin bir afet kenti olduğunu kaydeden Zeydan, şöyle devam etti: “Burada bir afet koordinasyonu bile yoktu. Bizler bu anlamada Afet İşleri Daire Başkanlığı’nı hemen güçlendirmeye çalıştık. Sevgili Bekir Kaya ve Hatice Çoban döneminde yapılan Fidanlık Park’ına bulunan binamızı Afet Koordinasyon Merkezi’ne dönüştürme çalışmalarına başladık. 10 Ocak tarihinde açılışını yapacağımız AKOM binasının adını 2011 tarihinde kentte yaşanan deprem nedeniyle buradaki halkla dayanışmak amacıyla gelen yardım gönüllüsü Miyazaki’nin ismini verdik. Burada da Van halkının Miyazaki’nin yardımları karşısında ne kadar minnettar olduğunu göstermek istedik. Burada uluslararası dayanışmanın önemini de öne çıkarmaya çalıştık. Deprem ve doğal felaketlerin etkisini en aza indirmek için koordinasyon merkezimizle birlikte çok önemli çalışmalara imza atacağız.”
MERKEZ BÜNYESİNDE NELER OLACAK?
Yerinde dönüştürülen merkezde son dokunuşlar yapılırken, binada; AKOM koordinasyon salonu, akıllı sistem odası, güvenlik personel odası, 2 adet dinlenme odası, 7 adet personel odası, eşbaşkanlık odası, 2 adet müdür odası, toplantı odası, mekanik oda, yer alacak. Teknolojik cihazların da kullanılacağı merkezde; 3 adet büyük ekran kurulurken, LED video wall ekranlar, iç ortam video wall gibi cihazlar yer alıyor.
GENİŞ KATILIMLI AÇILIŞ
10 Ocak’ta yapılacak açılışa başta DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Japonya Büyükelçiliği temsilcileri, bölgeden çok sayıda belediye eşbaşkanı ve Van’da bulunan demokratik kitle örgütleri, siyasi parti temsilcileri, çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri katılması bekleniyor.