Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Kültür Yolu Festivali Van’da başladı. 9 gün sürecek festivalin açılış programına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katılım sağladı.

Akdamar Adası'ndaki ‘Lale Kız’ Ters Lale Heykel Sergisi ziyaretçilerin ilgi odağı oldu! Akdamar Adası'ndaki ‘Lale Kız’ Ters Lale Heykel Sergisi ziyaretçilerin ilgi odağı oldu!

Turizm bilim uzmanı Avşin Ayhan kentin ekonomisine ve sosyal hayatına katkı sağlayacak ‘Van Kültür Yolu Festivali’ ile ilgili sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Ayhan, paylaşımında festivalin içeriğine değinerek Van’ın festival düzenlenen 16 il arasında olmasının kültürel rüştüsünü ispatlar nitelikle olduğunu ve bununla gurur duyulması gerektiğini dile getirdi.

TURİZM BİLİM UZMANI AVŞİN AYHAN’DAN ‘VAN KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ’ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Ayhan, festivalin içeriğini bildiğini belirterek, “Festival hakkında toplu bir flood olsun. “Festival yapılmasın diyen yok” pek tabi var! Siz karşılaşmamış olabilirsiniz. Van muhafazakar bir il o yüzden yapılmaz diyen de var. Yapılsın ama kültürümüzde tanıtılsın diyen de var. O nedenle yapmayın diyen yok demek ucu açık bir şey. Ben yıllarını kültürel ve çevresel araştırmalara vermiş biri olarak festivalin içeriğini çok iyi biliyorum. Kültürel temsiliyet yok ama bu festivalin başarısız olduğu anlamına gelmez. Burada eleştirim hiç yapılmasın diyenlereydi “kültür” konusu ayrı” dedi.

“VAN’IN TURİSTİK ANLAMDA KALKINMASI İÇİN BU TARZ ORGANİZASYONLAR DESTEKLENMELİ”

Van’ın turistik anlamda kalkınması için bu tarz büyük organizasyonları desteklenmesi gerektiğini dile getiren Ayhan, “Kültür çok geniş bir kavram. Van birçok kültüre ev sahipliği yapmış ve yapmakta olan bir il. Bu tarz kültürel vurgular için her biri ayrı ayrı temalanan festivaller organizasyonlar gerekir. Emre Koç’un vurguladığı “ot biçme” misal sadece bir örnek. Binlerce örnek var. Şehrimizin turistik anlamda kalkınması için bu tarz büyük organizasyonları desteklemek gerektiğini düşünüyorum. Başarısı, verimliliği, amacına ulaşıp ulaşmadığı, gelen şarkıcılar vb. elbette tartışılır. Ama “hiç yapılmasın” başka bir boyut. Eleştirim budur” ifadelerini kullandı.

“VAN’IN 16 İL ARASINDA YER ALMASINDAN GURUR DUYMALIYIZ”

Van ile gurur duyulması gerektiğinin altını çizen Ayhan, “Kültür mü arıyoruz? O halde konserlerden çıkıp programa bir bakalım neler var. Hüseyin Ünlü Feqiye Teyran Sergisi. Urartu Kıyafetleri Sergisi. Kaçış Yok Sergisi. Gülsarya’dan Lüleper’e Sergisi. Van Kurtarma Kazıları Paneli. Geleceğe Miras Projesi… Son olarak onca il içerisinden seçilen 16 il arasında olmak bizim zaten kültürel rüştümüzü ispatlar nitelikle ve biz bununla gurur duymalıyız. Konserlere gelince hemen hemen seçili tüm illerde aynı kişilerin konserleri oldu Van’a özel değil yani” diye konuştu.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - FATMANUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ