Altının önlenemez yükselişi devam ederken alternatif yatırım arayışında olanların da güvenli limanı haline geldi. Ancak fiyatlar arasında inanılmaz farklar oluşmaya başladı. Kuyumcuda 3 bin 880 lira olan 24 ayar külçe altının gramı, internet sitelerinde 5 bin liraların üzerine çıkıyor. Altına hücum psikolojisiyle mantıksız ve panik alımlardan uzak durmak gerekiyor. İşte al-sat farkını en aza indirmenin yani alırken kazanmanın püf noktaları...
HER GELİŞME ONA YARIYOR
Altın son dönemde tarihinin en hızlı ve aralıksız rallisini yaşıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın hamleleri, bir türlü bitmeyen jeopolitik gerilimler, gümrük vergilerinin ticaret savaşını giderek tırmandırması, dünya merkez bankalarının dolardan kaçışı yani artan altın talebi, ABD Merkez Bankası Fed’in faiz indirebileceği beklentisi ve yüksek seyreden enflasyon... Özetle son dönemde dünya gündemini meşgul eden her şey altına yarıyor.
3 AYDA YÜZDE 30 KAZANÇ
Altının ons (31.1 gram) fiyatı yılın hemen başında 2 bin 600 dolar seviyelerindeydi. Bu hafta 3 bin 167 dolarla rekor tazeledi. Yani son 3 ayda yüzde 21 değer kazandı. Aynı dönemde 2 bin 960 liradan 3 bin 870 liraya yükselen gram altın da yüzde 31 değer kazandı. Bu yılın getiri şampiyonu altındaki bu hızlı yükseliş, riskli varlıklardan kaçan tasarruf sahiplerinin odağına yerleşti. Sohbetlerde ‘para’ lafı açılınca mutlaka altın da yer buluyor.
FİYATLAR HAVADA UÇUŞUYOR
Çoğu kişi altının zirve seviyesinde olmasına aldırış etmeden almaya devam ediyor. Altın, tercihe bağlı olarak ‘kuyumcudan’, ‘bankadan’, ‘e-ticaret sitelerinden’, ‘rafineriden’, ‘Borsa İstanbul’dan’ ve ‘yatırım hesabından (fon)’ alınabiliyor. Her mecranın fiyatı ve al-sat farkı da değişiyor. Gram altının fiyatı hesaplanırken ons altının güncel değeri ile o anki dolar/TL çarpılıyor. Bulunan tutar 31.1’e bölününce gram altının fiyatı bulunuyor. Ancak talep çok olduğu için piyasada bu fiyat işlemiyor. Özellikle internet sitelerinde herkes kafasına göre fiyat belirliyor. Örneğin; 995 saflıktaki gram altın 3 bin 800 lirayken aynı dakikalarda internette 5 bin 500 liraya ulaşan fiyatlar görmek mümkün. Aman dikkat!
DARPHANE SERTİFİKASI: ALTIN.S1
Al-sat farkı en az ‘Darphane Altın Sertifikası’nda. Borsa İstanbul’da ‘ALTIN.S1’ koduyla işlem gören bu sertifikayı yatırım hesabı olanlar alabiliyor. ‘ALTIN. S1’de alım satım makası 1 lira. Her bir sertifika (1 lot) 0.995 saflığında 0.01 gram altını temsil ediyor. 100 lot sertifika 24 ayar 1 gram altına denk geliyor. Hesabında 50 gram (5000 lot) ve üzeri altın olan Darphane’den fiziki talepte bulunabiliyor. Al-sat farkı düşük olsa da ALTIN.S1’in serbest piyasadaki fiziki altın fiyatından yaklaşık ‘yüzde 10’ yukarıda işlem gördüğünü de belirtmek gerekiyor. Bu farkın oluşmasında talep etkili. Borsada hisse satan yatırımcılar fırsatları beklemek için ALTIN.S1’e park ediyor. Dolayısıyla talep artınca fiyat yükseliyor. Sertifika alacakların buradaki farkın azalıp azalmadığını izlemesinde fayda var.
TERCİHEN FİZİKİ
Altıncıların çoğu fiziki alımı tercih ediyor. Bu kapsamda bilindik kuyumcular ilk adres. Kuyumcuların bulunduğu il ve ilçeye göre fiyat farkları oluşabiliyor. En düşük fiyat farkı İstanbul Kapalıçarşı’da. Burada paketli gram altının al-sat farkı 30-40 lira seviyelerinde. Esnaflar arasında da 5-10 liralık farklar oluşabiliyor. Bu nedenle 2-3 yerden fiyat almakta fayda var. Al-sat arasındaki 40 liralık fark 10 gramlık bir alımda 400 lira anlamına gelir. Bu farkın kapanması için altının yüzde 1 değer kazanması gerekir.
HAFTA SONU İŞLEM YAPMAKTAN KAÇININ! BANKADA FARK AÇILIYOR
Çoğu kişi pratik olduğu için yani para çekip taşıma riskini almak istemediğinden bankadan altın hesabı açarak alım yapmayı tercih ediyor. Ancak bu hesaplardaki al-sat farkının Kapalıçarşı kuyumcularının 2 katını aştığını belirtmek gerekiyor. Yani gram başına 100 liraya ulaşan farklar var. Bir başka deyişle örneğin; 3 bin 836 liraya 1 gram altın alan satmak istediğinde 3 bin 739 liraya satabiliyor. 38 gram altın alan 1 gram (yaklaşık 3 bin 800 lira) eksiye düşüyor. Hafta sonu ya da bayram tatillerinde bankalardaki al-sat farkı 250-300 liraya (yüzde 7’ye) çıkabiliyor. Bu oran 2 aylık vadeli mevduatın getirisine yakın. Özetle gerekmedikçe hafta sonu işlem yapmayın veya alternatifleri inceleyin. Bir de 17 Mart itibarıyla banka üzerinden altın alım satımında binde 2 vergi alındığını unutmayın.
EN PAHALISI İNTERNETTE
Özellikle çalışan kesimin kuyumculara gidecek kadar zamanı olmayabiliyor. Bu nedenle internetten alışveriş öne çıkıyor. E-ticaret sitelerinde birçok satıcı farklı ayar ve gramlarda altını satışa sunuyor. Bu platformlardaki altınlar kredi kartıyla tek çekimde alınabildiğinden fiyat farkı oldukça yüksek. Özellikle son dönemde makasın bir hayli açıldığını belirtmeliyim. Örneğin; 24 ayar 1 gram altının fiyatı 3 bin 800 lirayken internetteki bir satıcıda 4 bin 330 liraya, diğerlerinde 4 bin 495 liraya ve 5 bin 455 liraya satılabiliyor. Fiyatlara bu yüzden dikkat edilmeli. 1.700 liraya varan fiyat farklarının kapanması için altının en az yüzde 45 değer kazanması gerekiyor. Yani 2.5 gramda 1 gram kayıp oluşuyor. Bu şekilde altın yatırımı yapacağını düşünenler uzun süre beklemek zorunda kalabilir.
FONLARI DA UNUTMAYIN
Kıymetli maden fonları altına küçük tutarlarla yatırım yapmayı sağlıyor. Fonlar fiziki altın saklama derdinden kurtarıyor. Altın fonunda günlük tek fiyat açıklanıyor, alım-satım farkı bulunmuyor. Sadece günlük fiyat farkı oluşuyor. Tüm bankaların mobil uygulaması üzerinden açılacak yatırım hesabı yoluyla altın fonu alımı mümkün. Altın fonlarında yüzde 15 stopaj, yüzde 2-3 fon yönetim ücreti bulunuyor.