ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamındaki yatırımlar Van’da hız kesmeden devam ediyor. DAKA öncülüğünde hayata geçirilen projeler hem Van’a değer katıyor hem de il ekonomisine katkı sağlıyor. DAKA, kente ait değerleri desteklemeye devam ederken, Van’da bir proje daha Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Gevaş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün başvuru sahibi, Gevaş Artos Kadın Kooperatifi ve Van Büyükşehir Belediyesi’nin ortağı olduğu, arıcılık ürünlerinin katma değer kazanması ve bölge balının markalaşması için hayata geçirilen ‘Organik Arı Ürünleri Paketlenmesi İşlenmesi’ projesi destek almaya hak kazandı. DAKA Sekreteri Halil İbrahim Güray ve Artos Kadın Kooperatifi Başkanı Songül Güleç, projeyle ilgili Şehrivan’a görüş vererek projenin hedefinden söz etti.
DAKA, VAN’DAKİ PROJELERE DEĞER KATMAYA DEVAM EDİYOR…
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajanslar Genel Müdürlüğü tarafından, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı koordinasyonunda 2023 Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında ‘Organik Arı Ürünleri Paketlenmesi İşlenmesi’ projesi destek almaya hak kazandı. Proje kapsamında bölge balının markalaşma çalışmaları yapılarak arıcılık ürünlerinin katma değer kazanması ve organik arıcılıkla uğraşan üreticilerin üretim kapasitelerinin artırılması hedefleniyor. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Gevaş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında imzalanan projenin toplam bütçesi 3 milyon 953 bin 110 TL olup bunun 3 milyon 557 bin 799 TL'si hibe desteği iken, 395 bin 311 TL'si ise Van Büyükşehir Belediyesi tarafından eş finansman olarak karşılanacak. Gevaş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ait Eski Hükümet Konağı binasında kurulacak tesiste Gevaş ilçesinde üretilen organik bal, an sütü, polen, propolis ve an ekmeği gibi anı ürünleri işlenip paketlenecek ve organik arıcılık ile ilgili eğitimler düzenlenecek.
VAN’DA ‘ORGANİK ARI ÜRÜNLERİ PAKETLENMESİ İŞLENMESİ’ PROJESİ DESTEK ALMAYA HAK KAZANDI!
DAKA Sekreteri Halil İbrahim Güray, SOGEP kapsamında hayata geçirilen projelere değinerek sözlerine şöyle başladı: “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nün Kalkınma Ajansları koordinasyonunda yürüttüğü Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi düşük olan il ve ilçelerde olmak üzere; toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif şekilde katılmasının sağlanması, istihdam edilebilirliğin artırılması, sosyal içerme sosyal girişimcilik ve yenilikçiliğin desteklenmesi ve sosyal sorumluluk uygulamalarının yaygınlaştırılması amacına yönelik projelere destek verilmektedir. 2019 yılından beri yürütülen program çerçevesinde her yıl kamu, kar amacı gütmeyen kurum kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve özel kesimin sosyal içerikli proje tekliflerinin alınması amacıyla Ajans web sitesinden çağrı yapılmaktadır.”
VAN BALI MARKALAŞIYOR…
Güray, proje sürecini anlatarak, “2023 yılı için 11 Ocak 2023-31 Mart 2023 tarihleri arasında başvuru sahiplerinden proje teklifleri alınmıştır. SOGEP uygulama usul ve esasları çerçevesinde DAKA’ya sunulan proje fikirlerinin değerlendirmesi DAKA bünyesinde kurulan komisyon tarafından gerçekleştirilmiştir. Komisyon kararı ile seçilen projeler Genel Sekreter onayıyla Bakanlığa iletilmiştir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, DAKA tarafından sunulan projeleri programın hedef ve öncelikleri çerçevesinde değerlendirmiştir. Değerlendirme sonucunda revize edilmesi gereken hususlar Ajanslara bildirilmiş ve gerekli revizyonlar yapılarak proje bilgi formları, bütçeler ve iş planları resmi yazıyla Bakanlığa iletilmiş ve başvuru sahibi tarafından Kalkınma Ajansları Yönetim Sitemine (KAYS) yüklenmiştir. Bakanlık tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda desteklenmesi uygun bulunan projeler resmi yazıyla Ajansa bildirilerek KAYS üzerinden onaylanmıştır. Bu süreçten sonra sözleşme imzalanması için başvuru sahiplerine gerekli bilgilendirmeler yapılmış, talep edilen bilgi ve belgeler tamamlandıktan sonra sözleşme imzalanmıştır” diye aktardı.
VAN’IN LEZZETİ BAL İŞLENİP PAKETLENECEK…
Projenin içeriğine değinen Güray, “Gevaş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başvurusu yapılan, Sınırlı Sorumlu Gevaş Artos Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ve Van Büyükşehir Belediyesi’nin ortağı olduğu proje kapsamında; Gevaş ilçesinde üretilen organik bal, arı sütü, polen, propolis ve arı ekmeği gibi arı ürünlerinin işlenip paketleneceği bir üretim tesisi kurulacaktır. Proje uygulama yeri olarak belirlenen Gevaş İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne ait Eski Hükümet Konağı, arı ürünleri işleme ve paketleme işlemleri için tadilatla mevzuat gereklerine uygun hale getirilecek, organik arıcılık ile ilgili eğitimler düzenlenecektir” diye konuştu.
ÜRETİLEN ÜRÜNLER TÜRK AKREDİTASYON KURUMU TARAFINDAN GEREKLİ KONTROLLERDEN GEÇİRİLECEK VE SERTİFİKALANDIRILACAK
Projenin önemini dile getiren Güray, “Proje ile bölge balının markalaşma çalışmaları yapılarak arıcılık ürünlerinin katma değer kazanması ve organik arıcılıkla uğraşan üreticilerin üretim kapasitelerinin artırılması hedeflenmektedir. Üretilen ürünler Türk Akreditasyon Kurumu tarafından gerekli kontrollerden geçirilecek ve uygun olan ürünler akredite edilerek sertifikalandırılacaktır. Tesis faaliyete geçtikten sonra paketlenen ürünlerin doğrudan tüketiciye ulaştırılması için Van Merkezde ve Edremit ilçesinde iki satış noktası oluşturulacaktır. Projenin Toplam Bütçesi 3 milyon 953 bin 110 TL’dir. Proje kapsamında 3 milyon 557 bin 799 TL destek sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.
GÜRAY: GEVAŞ İLÇE MERKEZİ BAŞTA OLMAK ÜZERE 35 MAHALLENİN BU TESİSTEN DOĞRUDAN İSTİFADE ETMESİ AMAÇLANMAKTADIR
Güray, projeyle birlikte arıcılıkta markalaşmaya gidileceğini belirterek, “Proje kapsamında kurulacak organik bal ve diğer arı ürünlerinin işleme ve paketleme tesisi tamamladığında ilçe ve çevre köylerden bu ürünler toplanarak paketlenecektir. Gevaş ilçe merkezi başta olmak üzere 35 mahallenin bu tesisten doğrudan istifade etmesi amaçlanmaktadır. İlçede yıllık ortalama 10 ton organik bal ve 500 kg diğer arı ürünleri üretilmektedir. Üretilen bu ürünler pazarda hak ettiği değeri görmemektedir. Kurulacak tesisle birlikte markalaşma yoluna gidilecek ve kendi markasıyla yurtiçi ve yurtdışı pazarda yerini alacaktır. Üreticilerin ürünleri satılmasıyla birlikte gelir seviyeleri arttırılarak üretim artışı yoluna gidilmeyi amaçlanmaktadır. Tesisin kurulmasıyla birlikte en az 10 kişiye doğrudan istihdam sağlanması, çarpan etkisi ile 150 kişinin faydalanması hedeflenmektedir. Aynı ürünü üreten üreticileri bir araya getirip Gevaş Artos Kadın Kooperatifi adı altında örgütlenmelerini sağlayarak oluşabilecek sorunları birlikte aşma kültürü oluşturma amaçlanmaktadır. Bu durum hem bölgede üretilen organik arı ürünlerinin tanıtılmasına hem de pazarlanmasına kolaylık sağlanmış olacaktır” dedi.
“DAKA KADINLARI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEK”
DAKA’nın projelere desteğinin süreceğini vurgulayan Güray sözlerini şöyle tamamladı: “Ajansımız faaliyete başladığı 2009 yılından bugüne toplumun dezavantajlı gruplarına yönelik birçok projeye destek sağlamış kadınlara, gençlere ve engellilere yönelik pozitif ayrımcılıkta bulunmuştur. Ajansımız bundan sonra da bölgenin öncelikleri doğrultusunda genç ve kadın istihdamının arttırılmasını amaçlayan ve odağında kadın olan projeleri desteklemeye devam edecektir. TRB2 Bölgesi 2024-2028 Bölge Planı’nın vizyonu, “Ekonomik ve Sosyal Gelişiminde Ülke Ortalamasına Yakınsayan, Yaşam Kalitesi Yüksek Bir Bölge Olmak” şeklinde olup “Tarımsal Üretimde Katma Değerin ve Kırsal Alanda Ekonomik Çeşitliliğin Artırılması”, “Turizmin Geliştirilmesi ve Bölge Ekonomisindeki Payının Artırılması”, “İmalat Sanayinin Geliştirilmesi ve Verimliliğin Artırılması”, “Nitelikli İstihdam ve Girişimciliğin Geliştirilmesi” ve “Kentsel Yaşam Kalitesinin Artırılması” şeklinde 5 stratejik öncelikten oluşmaktadır. Ajansımız bu stratejik öncelikler çerçevesinde geliştirilecek projelere ve faaliyetlere destek sağlamaya devam edecektir.”
“BİZİM BALIMIZIN DEĞERİ O MONİKA BALININ DEĞERİNİN ÜZERİNDE ÇIKIYOR”
Projeyle ilgili Şehrivan’a görüş veren Gevaş Artos Kadın Kooperatifi Başkanı Songül Güleç, “Biz arıcılıkla uğraşıyoruz. Babadan gelen bir meslek. 5 kadın üyeyle Artos Kadın Derneği’ni kurduk. Sayın Valimizin desteğiyle bir kooperatif kurduk. Van’ın Gevaş ilçesinin Artos Dağı’nın eteklerinde üretim yapıyoruz. Kovanlarımız söğüt ağacıyla yapılmış, etrafı çamurla sıvanmış yani karakovan. Hiçbir suni mum kullanmadan arının kendi kendine ördüğü petekten üretim yapıyoruz. Hakiki karakovan üretimi yapıyoruz. Bizim şu an balımızın prolin değeri 1200. Anzer balından daha yüksek bir prolin değerine sahip. Dünyada monika balının prolin değeri fazla. Bizim balımızın değeri o monika balının değerinin üzerinde çıkıyor. Bölgedeki bizim balımızla eş değer olan balları alıp paketlemeye sunacağız” dedi.
GÜLEÇ: BALLARIMIZI MARKAYLA BİRLİKTE DEĞERİNDE SATMAK İSTEDİK
Güleç, projenin işleyişinden söz ederek, “Biz zaten bal üretimi yapıyorduk. Ballarımızı piyasaya çok düşük maliyetle satıyorduk. Biz de bir markamızın olmasını istedik. Ballarımızı markayla birlikte değerinde satmak istedik. Bunu Sayın Valimizle de görüştük. Markalaşmak için bal paketleme tesisine ihtiyacımız olduğunu söyledik. Sayın Valimiz de bize destek çıktı. 2022’nin Ekim ayında kooperatifi kurduk. Sonra projeyi DAKA’ya sunduk. Sayın Valimiz ve İbrahim Bey’in desteğiyle projemiz geçti” ifadelerini kullandı.
“MARKAMIZIN İSMİNİ ‘PEMBE MASKELİLER’ KOYMAK İSTİYORUZ”
Marka ismini ‘Pembe Maskeliler’ yapmak istediklerini aktaran Güleç şunları söyledi: “Gevaş’ta arıcılıkta bölgenin en büyük paketleme tesisini kuracağız. Proje kapsamında şu an 7 kadın kooperatifte var. Bu 7 ortakla beraber çalışacağız. İlerleyen zamanlarda istihdamı daha da arttıracağız. Gevaş Kaymakamlığı’nın desteğiyle bize iki katlı bir bina verildi. Bir katını tesis için hazırlayacağız. Bir katını da kadınlar için büro ve toplantı salonu olacak. Bu yılın bal hasılat dönemine yetiştirmeyi düşünüyoruz. Biz 5 kişi zaten bal üretimi yapıyoruz. Yapmayanlar da arıcılığa başlayacaklar. Markamızın ismini de ‘Pembe Maskeliler’ olarak düşündük. Gelecek günlerde bunun da başvurusunu yapacağız. Kendi ballarımızı satışa sunacağız. Ballarımız bittikten sonra TRB2 Bölgesi’nde bizim bitki çeşitlerimize yakın bölgelerde arıcılık yapanların ballarını tahlile göndereceğiz. Bizim bal değerimizde olan balları alıp tesisimizde satışa sunacağız.”
GİRİŞKEN KADINLAR EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI ALACAK…
Güleç, “Kadın hepsi çok girişken. Bölgemiz de arıcılığa çok müsait. Kadını ekonomik özgürlüğe kazandırmak istiyoruz. Kadınlar arıcılıkta çalışıyorlar ama çalıştıklarını kendileri alamıyor. Girişken kadınların emeklerinin karşılığını alması için bu projenin önemli olduğunu düşünüyorum. Bize destek olan Sayın Valimiz Ozan Balcı’ya, DAKA Sekreteri Halil İbrahim Güray’a, Gevaş Kaymakamı Bayram Yıldız’a teşekkürlerimizi sunuyoruz. İnşallah bundan sonra maskeleri beyazdan pembeye dönüştürüp daha güzel işler yapacağız” diye sözlerini tamamladı.