Türkiye’de önemli turizm destinasyonları arasında yer alan Van, her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Turizmin parlayan yıldızı olan Van’da bu anlamda önemli çalışmalar yürütülürken, bunlardan biri olan 3’üncü büyük turizm fuarı olma unvanına sahip Van Doğu Anadolu Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı 13’üncü kez kapılarını ziyaretçilerine açtı. Fuara yurt içi ve yurt dışından çok sayıda isim katılırken, turizm sektörünün dünyaca tanınmış en önemli isimlerinden biri olan Dr. Cem Kınay da büyük fuarın açılışında yer aldı. Fuarın açılışında konuşan Kınay, Van’ın turizmde daha iyi noktalara gelmesi için neler yapılabileceğini dile getirirken, Kınay bu hususta ‘bölgesel pazarlama’ya dikkat çekti.

TURİZMİN DUAYEN İSMİ VAN’IN YAPILMASI GEREKENLERİ ANLATTI

Doğası ve tarihi yapılarıyla cezbeden bir kent haline gelen Van, turizmiyle de dikkat çekmeye devam ediyor. Her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Van, turizm destinasyonu ile önem kazanmayı sürdürüyor. Medeniyetin başkenti olan Van, ulaştığı turist sayısıyla da ülke genelinde turizmin parlayan yıldızı olarak göze çarpıyor. Turizmde önemli bir yol kat eden Van’da turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması için de çeşitli çalışmalar yapılıyor. Bu önemli çalışmalardan biri olan ‘Van Doğu Anadolu Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’ kapılarını ziyaretçilerine açarken, turizm sektörünün dünyaca tanınmış en önemli isimlerinden biri olan Dr. Cem Kınay da fuarın açılışına katılım sağladı. Fuar açılışında konuşan Kınay, Van’ın turizmde daha iyi noktalara gelmesi için neler yapılması gerektiğini dile getirdi.

KINAY: DÜNYADA İKİNCİ BİR URARTI YOK!

Dünya'nın ikinci ayı yörüngeden çıkıyor Dünya'nın ikinci ayı yörüngeden çıkıyor

Kınay, Anadolu topraklarının turizmdeki önemine değinerek, “Akıllı telefon aldığımızdan beri dünyadaki her vatandaşın ne yaptığı, ne istediği, ne zevkleri olduğu herkes tarafından biliniyor. Buna veri deniliyor. Bu gelişme içerisinde Türkiye çok önemli bir rolü taşıyor. Çünkü Anadolu dediğimiz topraklar dünyanın bilinen en eski yerleşim yerlerindendir. 12 bin yıllık Göbeklitepe’nin bulunması ve kazılmasıyla birlikte dünyanın bilinen en eski yeri oldu. Van Urartu Krallığı’nın başkenti. Dünyada 2’nci bir Urartu yok ve burası bütün bir medeniyetin, sosyal ve siyasi yaşamın başladığı önemli bir merkez. Yakın zamanda Bizanslar, Persler geçmiş” ifadelerini kullandı.

“DÜNYADA TRENDLER VAR AMA…”

Ülkenin turizm açısından önemini dile getiren Kınay, “Türkiye’de turizm yapmak çok zor görünürken aslında çok kolay. Biz bütün medeniyetlerin, tarihin, kültürün üzerine yatırım yapmışız ve yatırım yaptıklarımız da oteller. Yere göğe sığdıramadığımız taştan binalar. Tabii bunlar da önemli ama asıl zenginliğimiz Ahlat, Akdamar Kilisesi, Tatvan, Bitlis, Diyarbakır, Şanlıurfa, İstanbul… Ve bunların içindeki beş duyu organı. Gör, duy, kokla, dokun ve tat. Biz turizm için bahşedilmiş bir ülkeyiz. Fakat biz buna 12 bin yıl sonunda son 30 senede farkında vardık. Büyük oyuncu olduk fakat büyük oyuncu olurken Türkiye’ye gelen yabancı misafirlerimizin ve ülkede gezen misafirlerimizin yüzde 80’i Antalya ve İstanbul’da. Diğer bölgeler bu pastadan hiç pay alamıyorlar. Türkiye’de turizmi sürdürebilmek, 1’inci sektör yapabilmek için turizm çok önemli. Dünyada trendler var. Biz bunlara ne kadar uyuyoruz” diye aktardı.

“VAN, BÖLGESEL PAZARLAMA İLE DAHA ÇOK TANINABİLİR”

Van’ın tanınırlığının artması için neler yapılması gerektiğini aktaran Kınay, “Türkiye turizmde bu kadar gelişmişken Van ne yapıyor? Van, Doğu’nun en büyük şehri. 1 milyon nüfusu var. Sadece İran sınırı 300 kilometre, şu anda ana yabancı misafirlerimiz İranlılar. Ancak Van hem Türkiye’de hem dünyada ses getirebilecek ve insanların isteklerine hitap edebilecek bir şehir. Ama bir tık daha akıllı olmak lazım. Van’ın tek başında dünyada getirdiği ses çok ancak Bitlis ile bir araya geldiği zaman, beraber pazarlama yaptığı zaman ses daha çok büyüyor. Artık bütün dünyada bölgesel pazarlama denilen bir konu var. Dolayısıyla Ahlat da önemli, Akdamar da önemli, Urartu da önemli bizim için. Çünkü gezgin dolaşacak ve bu rota içerisinde bu deneyimleri yapacak” dedi.

KINAY: ROTALAŞMA VE BÖLGESEL İŞBİRLİKLERİ ÇOK ÖNEMLİ

Kınay, rotalaşma ve bölgesel işbirliğine değinerek, “Rotalaşma ve bölgesel işbirlikleri çok önemli. Her şehir aynı şeyleri söylüyor. Ben diyor gastronomide çok iyiyim, her şeyim iyi fakat ses duyulmuyor. Çünkü herkes aynı şeyi söylüyor. Şimdi Van, markalaşırken en önemli konusu Van’ı diğerinden ayıran ne? Örneğin, Van Denizi 1 tane. İkincisi var mı yok. Demek ki biz Van Denizi’ne odaklanacağız. Urartu Krallığı burada varmış, peki Antalya’da, İstanbul’da veya New York’ta var mı, yok. Urartu bir tane dolayısıyla ona odaklanacağız. Van Kahvaltısı, stratejik değil ancak spontane olarak markalaşmada çok ileri gitmiş bir konu. Van Kahvaltısı önemliyse o zaman ona odaklanalım” diye konuştu.

VAN TURİZMDE İLERLEMEK İSTİYORSA…

Van’ın turizmde ilerlemesi için ulaşım sorunlarının çözülmesi gerektiğine dikkat çeken Kınay, “Markalaşırken 3 şeyi aşmamak lazım. Kafaları çok fazla dağıtmamak ve bir şeye odaklanmak lazım. Liderlik ve strateji olmadan markalaşma olmaz. Yoksa her kafadan bir ses çıkıyor. Bence Van bütün bunları aşarak Türkiye’nin çok önemli bir turizm destinasyonu olma konusunda büyük bir potansiyele sahip olabilir. Ancak bölgenin çekim merkezi olmak hikâyeyle olmuyor. Türkiye mesela hava ulaşımında büyük atılım yaptı ancak Van’da hala uçak sorunu var. 10 yıldır geliyorum ha bire uçak sorunu konuşuluyor. Karayolu konuşuluyor, örneğin Van-Şırnak arasındaki yol biterse biz rahatlayacağız. Daha kısa mesafeden Irak’tan da misafirlerimiz gelecek. Demek ki Van bu konuda ilerlemek istiyorsa sorunlarını çözüme döndürmek durumunda. Fuarın Van’ın tanıtılması için önemli bir ayak olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ORHAN SAĞLAM