ŞEHRİVAN HABER: Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Mahmut Dindar, Van için büyük öneme sahip olan ve her ay on binlerce kişinin geçiş yaptığı Kapıköy Sınır Kapısı’ndaki sorunları TBMM’ye taşıdı. Dindar, verdiği önergede sınır kapısı ile ilgili gündeme gelen sorunların çözüm beklediğine dikkat çekti.
KAPIKÖY’DE YAŞANAN SORUNLAR MECLİS GÜNDEMİNDE!
Dindar, Kapıköy Sınır Kapısı’ndaki işleyişin tıkandığını dile getirerek, “Van’da yaşayan halkın ve ekonomisinin yaşanan derin ekonomik krize, işsizliğe, yoksullaşmaya karşı korunması amacıyla alınabilecek bazı tedbirler mevcuttur. Ancak basit olan ve yüksek maliyet gerektirmeyen bu tedbirler bile zamanında alınmadığından Van’da genç işsizliğinin, göçün ve yoksullaşmanın önü alınamamaktadır. Van ekonomisinin önemli can damarlarından biri olan Kapıköy Sınır Kapısı ve etrafındaki işleyişin neredeyse kasıtlı bir şekilde tıkandığı, en temel hizmetlerin bile aksadığı bir yapı söz konudur. Sınır kapısı ile ilgili yıllardır kamuoyunun gündemine taşınan sorunlar maalesef çözüm beklemektedir” dedi.
YEŞİL SOL PARTİ VAN MİLLETVEKİLİ DİNDAR KAPIKÖY’DE YAŞANAN SORUNLARI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
Sınır kapısında alınması gereken tedbirleri belirten Dindar, “Korona döneminden sonra uzun bir müddet kapalı kalan ve kamuoyu baskısı ile açılan Kapıköy Sınır Kapısı’nın işletilmesi süreçlerinde acil alınması gereken tedbirler bulunmaktadır. Sınırlı sayıda yolcu geçişine imkân sunan sınır kapısından işletmelerin ve tüccarların ticari işlemleri için özel bir birim kurulup bu geçişlerin hızlı yapılması amacıyla bir çalışma yürütülmelidir. Sınırın askeri bölge olarak belirlenmiş olması nedeniyle çevre-civar alanda özel işletme açma sorunu yaşandığı ifade edilmektedir. Sınır ticareti kotası miktarının çok önceki yıllarda belirlendiği ve güncel nüfusa göre uyarlanması ve arttırılması gerektiği ifade edilmektedir. Özellikle turizm seferi yapan işletme ve araçların hizmet standartlarının belirlenmesi ve iyileştirilmesi amacıyla bir çalışmanın yürütülmesi gerekmektedir. Turistlere yönelik alışverişlerde dolandırıcılığın önüne geçmek, bu kapsamda vergi muafiyeti ve istisnalarının sağlandığı işletmelerin kurulmasını sağlamak amacıyla da bir çalışmanın yürütülmesi gerekmektedir” diye aktardı.
“KAPIKÖY SINIR KAPISI’NIN İŞLETİLMESİ SÜREÇLERİNDE ACİL ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER BULUNMAKTADIR”
Dindar, sınır kapısında mutlaka olması gereken hususlara değinerek, “Bu çalışmalar dışında Kapıköy Sınır Kapısı’nın çevresinde tuvalet, mescit, kantin ve benzeri gibi alanların yetersiz kaldığı, özellikle gümrüğün dışında bekleyenler için bu mekan ihtiyaçlarının daha fazla olduğu var olan konteynır yapıların aşırı kirli olduğu ve kullanılmaz halde olduğu ifade edilmektedir. Özelikle WC-Abdesthane-hijyen sorununun çözümsüz kalması yurttaşları “geleneksel yöntemlere” itmekte bu durum ise insan ve çevre sağlığı için riskli durumlara yol açmaktadır. Her gün yoğun bir nüfus için geçiş ve bekleme alanı olan bu yerin kampüs tarzında yapılanması ve gümrük dışındaki alanlarda bekleyen vatandaş ve turistler için bekleme-oturma yerlerinin de yapılması gerekmektedir. Bu yönüyle burada yapılması gerekenlerin listesini tam olarak, ihtiyaca uygun oluşturmak ve yerine getirmek amacıyla tüm tarafların görüş ve önerileri alınarak kapsamlı bir çalışma yürütülebilir” ifadelerini kullandı.
“KAPIKÖY SINIR KAPISI’NIN İŞLETİLMESİ SÜREÇLERİNDE ACİL ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER BULUNMAKTADIR”
Milletvekili Dindar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın cevaplaması istemiyle şu soruları sordu: “Van ekonomisine Kapıköy Sınır Kapısı’nın etkisine dair bakanlığınızın yaptığı bir araştırma mevcut mudur? Kapıköy Sınır Kapısında yaşanan aksaklık ve eksikliklerin Van ekonomisine verdiği yıllık zarar ne kadardır? Kapıköy Sınır Kapısı’nda çalışan personel sayısı ve günlük geçen kişi sayısı kaçtır? Bu kişilerin temel insani ihtiyaçlarını karşılayabilecek mescit, tuvalet, engelli tuvaleti, kantin, bebek emzirme/değiştirme, bekleme yeri, otopark, vb. yer sayısı ve kapasiteleri nedir?”
“KAPIKÖY SINIR KAPISI’NIN KOTASI VE POTANSİYELİNİN YÜKSELTİLMESİ AMACIYLA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR NELERDİR?”
“Kapıköy Sınır Kapısı gümrük bölümü dışında bekleyen yurttaşların ortalama bekleme süresi nedir? Bu bekleyiş boyunca temel insani ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri mekanlar mevcut mudur? Bu mekanların yetersizliğine dair bakanlığınıza yapılan bir başvuru mevcut mudur?
Van’a gelen turizmi teşvik amacıyla sunulan teşvik, muafiyet ve istisnalar nelerdir? Sınır kapısı ve çevresinin askeri bölge olmasından kaynaklı getirilen kısıtlar nelerdir? Söz konusu kısıtlar diğer sınır kapılarında da geçerli midir? Kapıköy Sınır Kapısı’nın kotası ve potansiyelinin yükseltilmesi amacıyla yürütülen çalışmalar nelerdir?”