Bir süre önce Vaniköy’deki inşaat çalışmaları yapılırken objektiflere takılan ve tarihten bu yana Çevre Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında polemik yaratan Vaniköy’deki kaçak yapılarla ilgili dikkat çeken bir detaya ulaştık. İstanbul'un en gözde semtlerinden birine yapılan bu kaçak yapının adını Van'dan aldığı ortaya çıktı.

​​​​​​TÜRKİYE VANİKÖY’Ü KONUŞTU İSMİ MERAK KONUSU OLDU

Ağaçlık alanın ortasında yükselen yapılar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan karar ile yıktırıldı. Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde izinsiz inşa faaliyetlerinin gerçekleştirildiği alanla ilgili yıkım süreci tamamlanırken tartışmaların odağındaki bölgenin ismi bir kez daha tartışma konusu oldu. Peki Vaniköy ismi nereden geliyor? Vaniköy isminin hikayesi nedir? İşte detaylar…

Son haftaların en çok konuşulan ve tartışılan konularından birisi olan İstanbul Vaniköy’deki yapılar sonrası Vaniköy ismi merak konusu oldu.

İSMİNDE DE HİKAYESİNDE DE VAN VAR!

Üsküdar’daki semtlerden biri olan Vaniköy isminin hikayesinde Van var. Vaniköy adı semtte 17.yüzyılda yaşamış bir alimden geliyor. O yıllarda civarda yaşayan bir alimin olan Vani Efendi civarda bilinen ve saygı duyulan sofulardan biri olarak biliniyor. Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmet Paşa, din âlimi Mehmet Efendi’yi Van’dan getirip buraya yerleştirdi. Vakit kaybetmeden semte cami yaptıran Mehmet Efendi Van’dan gelen, Vanlı anlamında Vani Mehmet Efendi olarak tanındı; böylece buraya Vaniköy denildi. O zamanlardan beri Vanî Mehmed Efendi Camii hala sahilde bulunmaktadır. Semtin sırtlarında Kandilli Rasathanesi olarak bilinen rasathane vardır. Semtte birçok güzel yalı bulunur. Bunlardan bazıları Kadınefendi Yalısı, Fazıl Bey Yalısı, Nazif Paşa Yalısı ve Mahmut Nedim Paşa Yalısı’dır.

Van’da Jandarma suçlulara geçit vermiyor! Van’da Jandarma suçlulara geçit vermiyor!

Muhabir: NECMETTİN DURSUN-ŞABAN BEYAZSAÇ