Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında üretimine ara verilen Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı tekrar faaliyete geçiyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı'nın bugün itibarıyla operasyona hazır hale geldiğini ve bu hafta içinde faaliyete geçeceğini bildirdi.

Türkiye'nin petrol ve doğalgaz konusunda öteden beri güvenilir bir güzergah olduğunu belirten Bayraktar, bugün itibarıyla günlük 2 milyon varil petrolün Türkiye'nin boğazlarından geçtiğini ve yaklaşık 45 yıldır aktif olan Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı'nın da günlük 500 bin varil petrol kapasitesine sahip olduğunu kaydetti.

Bora hattı deprem ve selde hasar gördü

İstanbul'da aile katliamı: Ölü sayısı 8'e yükseldi! İstanbul'da aile katliamı: Ölü sayısı 8'e yükseldi!

Abu Dabi Uluslararası Petrol Fuarı ve Konferansı’nda konuşan Bayraktar, hattın Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ve ardından yaşanan sel felaketlerinden hasar gördüğünü anımsattı.

Günde yarım milyon varil üretim bekleniyor

Irak Türkiye Petrol Boru Hattı hakkında bilgi vererek, hattın bugün itibarıyla çalışmaya hazır hale getirildiğini belirten Bayraktar, şu değerlendirmede bulundu:

Şubat ayında yaşanan yıkıcı depremde ve sonrasında yaşanan selde zarar gören petrol boru hattı faaliyete hazır.

Bu hafta içerisinde Irak-Türkiye boru hattını faaliyete geçireceğiz ve faaliyetin başlamasıyla birlikte küresel petrol piyasasına 500 bin varil vermeye başlayacağız.

"TANAP ile Avrupa'ya önemli miktarda gaz sevk ediyoruz"

Türkiye'nin Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile Avrupa'ya önemli miktarda gaz sevk ettiğini dile getiren Bayraktar, şöyle konuştu:

Bugün itibarıyla Batı Balkan Boru Hattıyla Macaristan, Bulgaristan, Romanya ve Moldova'ya gaz gönderiyoruz. Doğalgazda giderek daha fazla merkez haline geliyoruz.

"Türkiye enerjide dışa bağımlılığını azaltmayı hedefledi"

Bayraktar, ayrıca enerjide dışa bağımlılığını azaltmayı hedefleyen Türkiye'nin petrol, gaz ve yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarına ağırlık verdiğini ve karbon emisyonları azaltmak için nükleer enerji yatırımlarını da önemli bir araç olarak gördüğünü anlattı.

"Tüm paydaşların iş birliği içinde çalışması önemli"

Bakan Bayraktar, toplantı sonrasında sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak, ADIPEC 2023 kapsamında düzenlenen açılış seremonisinde bakanlar oturumuna katıldıklarını belirtti ve şu açıklamayı gerçekleştirdi:

Enerji ve iklim krizi yaşadığımız şu günlerde ülkelerin sıfır emisyon hedeflerine ulaşmak için yenilikçi ve kapsayıcı politikalar geliştirmesi zorunluluktur.

Enerji arz güvenliğini sağlamak, daha adil ve eşit bir sistem kuracak şekilde enerji dönüşümünü hızlandırmak için tüm paydaşların iş birliği içinde çalışması önem arz etmektedir.

Görüşmeler devam edecek

Bakan Bayraktar'ın forum kapsamında BAE hükümet yetkilileri ve dünyanın önde gelen enerji şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle görüşmesi bekleniyor.

Kaynak: ensonhaber