On binlerce ağır hasarlı binanın bulunduğu Van’da 2011’deki depremde büyük bir yıkım yaşamıştı. Sık sık da artçı depremler meydana gelirken İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şubesinden önemli uyarılar yapıldı. Bu kapsamda binlerce hasarlı binanın bulunduğu Van’da İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şubesi, Van'ın yapı stokunun risk durumunun tespit edilmesi ve afete dirençli kentler oluşturulması için çağrıda bulundu. Yapılan açıklamada kurumlar arasında çok acil işbirliği sağlanarak hasarlı binaların tespiti için çalışmalara başlanmalıdır denildi.

Erciş’te kaçak sigara operasyonu Erciş’te kaçak sigara operasyonu

“VAN İKİNCİ DEPREM RİSKİ TAŞIYAN İLLER ARASINDA”

Türkiye’yi derinden etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremler konuşulurken, acısı da hissedilmeye devam ediyor. Büyük depremler 10 ilde yıkım ve can kaybına neden olurken, diğer birçok bölgenin deprem risk haritası da araştırma konusu oldu. İkinci derece deprem riski taşıyan iller içerisinde bulunan Van’ın depremselliği sık sık gündeme gelirken, Vanlılar da fay hattının geçtiği yerleri merak etmeye başladı.

“TEDBİR ALMALIYIZ”

Merkez üssü Tuşba ilçesine bağlı Tabanlı Mahallesi olan 23 Ekim 2011'deki depremin büyük yaralar açtığı Van'da vatandaşlar, afette kaybettikleri yakınlarını hüzünle anıyor. 604 kişinin yaşamını yitirdiği 7,2 büyüklüğündeki depremin acıları halen devam ediyor. Hasarlı binaların bulunduğu Van’da İnşaat Mühendisleri Odası Van Şubesi yapı stokunun risk durumunun tespiti için çalışmaların başlaması için çağırıda bulundu.

İMO: VAN, DEPREM RİSKİ YÜKSEK İLLER ARASINDA

İnşaat Mühendisler Odası (İMO) Van şubesi tarafından yapılan açıklamada, “ Van’ın Geleceği İçin Yapı Stoku Envanteri ve Afete Dirençli Kentler Oluşturma Çalışmalarına başlanmalıdır. Türkiye, özellikle deprem riski yüksek olan coğrafyalardan biri olup, Van ilimiz de bu riskin en yüksek olduğu bölgelerden biridir. 2011 Van depreminde yaşanan acı tecrübeler, güvenli yapılaşmanın ve risklerin önceden tespit edilerek gerekli önlemlerin alınmasının ne denli önemli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Van halkının güvenliğini sağlamak ve gelecekte olası afetlerin yıkıcı etkilerini en aza indirmek için yapı stoğu envanter çalışmasının bir an önce başlatılması hayati önem taşımaktadır. Bu kapsamda aşağıdaki hususları kamuoyuyla paylaşarak ilgili kurumları göreve çağırıyoruz” dedi.

“TÜM BİNALARIN DURUMU TESPİT EDİLMELİDİR”

Binaların tespiti için çalışmaların başlamasının altını çizen İMO, “Mevcut yapı stoğunun depreme dayanıklılığı incelenmeli, riskli binalar tespit edilmelidir. Her binanın yapım yılı, kat sayısı, yapı malzemesi ve ruhsat durumu detaylı bir şekilde kaydedilmelidir. Mevcut yapıların, kayıtlarını güncelleyerek ruhsat, imar planı ve yapı kullanımıyla ilgili verileri güncellenmelidir. Deprem risk haritalarını güncelleyerek;yapı güvenliği çalışmalarına rehberlik etmelidir”

“KURUMLAR ARASI İŞBİRLİĞİ SAĞLANMALIDIR”

Kurumlar arası işbirliğinin dikkat çeken İMO, “Van’da yapı stoğu envanteri çalışmasının sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için aşağıdaki kurumların koordinasyon içinde çalışması gerekmektedir. Van Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sivil toplum kuruluşları ve diğer akademik kurumlar iş birliği içinde olmalılar.”

“RİSKLİ ALANLAR İÇİN KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİ BAŞLATILMALIDIR”

Acil eylem planın hazırlanmasın için gerekli adımlar atılmasını vurgulayan İMO, “Deprem riskinin yüksek olduğu bölgelerde güvenli ve yaşanabilir alanlar oluşturmak için kentsel dönüşüm projeleri ivedilikle hayata geçirilmelidir. Bu süreçte halkın hakları korunmalı, dönüşüm projeleri adil, şeffaf ve katılımcı bir şekilde yürütülmelidir. Yapı güvenliği ve deprem riski konusunda vatandaşlara yönelik eğitim programları düzenlenmelidir. Halkın, binalarının güvenliği konusunda bilinçlenmesi sağlanmalı ve yapı envanter çalışmalarına aktif katılımı teşvik edilmelidir. Van için kapsamlı bir afet yönetim planı oluşturulmalı, tatbikatlar düzenlenmeli ve acil durumlara hazırlık yapılmalıdır.”

“İMO OLARAK DESTEĞE HAZIRIZ”

Van’ın daha güvenli, yaşanabilir ve afete dirençli bir kent haline gelmesi için desteğe hazır olduklarını belirten İMO, “ İnşaat Mühendisleri Odası Van Şubesi olarak bu süreçte, teknik destek sağlamak, yapıların dayanıklılığı ile ilgili uzman raporları hazırlamak, mevzuata uygunluğun sağlanması ve denetim süreçlerine katkıda bulunmak, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için bilinçlendirme kampanyaları düzenlemek, Meslek etiği ve uzmanlığımız çerçevesinde, riskli yapıların tespiti ve dönüşüm süreçlerinde aktif rol almak için elimizden geleni yapacağız. Van’ın daha güvenli, yaşanabilir ve afete dirençli bir kent haline gelmesi için tüm kurumları ve yetkilileri sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz. Bu süreçte bilimsel çalışmalar, uzman görüşleri ve halkın talepleri temel alınarak hareket edilmelidir. Unutulmamalıdır ki, güvenli kentler inşa etmek yalnızca bir zorunluluk değil, gelecek nesillere olan borcumuzdur. Van halkının can ve mal güvenliği için yapı stoğu envanter çalışmalarının vakit kaybetmeden başlatılması elzemdir.”

Muhabir: HABER MERKEZİ