1 milyondan fazla nüfusa sahip olan Van’da trafik en büyük problemlerden biri olmaya sürdürürken vatandaş adeta tıkanan kentin rahatlaması için atılacak adımlar bekliyor. Alternatif yolların olmaması, mevcut yolların trafiğin akışını kaldırmaması, trafik ışıklarının ve yaya geçitlerinin yetersizliği, bisiklet yollarının olmaması, araç sahiplerinin duyarsız tavırları ve toplum taşıma araçlarının trafikteki keyfi davranışları kentteki trafiği adeta allak bullak ediyor. Bazı saat ve durumlarda kent merkezi başta olmak üzere belli başlı yollarda trafik adeta durma noktasına gelirken, sık sık gündeme gelen trafik sorununu daha önce kapsamlı bir şekilde ele alan ve bir yol haritası paylaşan HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Sayğın, bu projeyi yeniden Şehrivan aracılığıyla gündeme getirdi. Sayğın, sorunun gün geçtikçe büyüdüğünü ve sorunun çözümü noktasında projelerini büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile paylaşmaya hazır olduğunu söyledi.

Narin Güran cinayetinde şüpheli olmayan tek akrabasından kritik karar! Narin Güran cinayetinde şüpheli olmayan tek akrabasından kritik karar!

SAYĞIN: TRAFİK SORUNU VAN’A BÜYÜK ZARAR VERİYOR!

Başkan Sayğın, trafik sorununun neden olduğu sorunları dile getirerek, “Trafik sorunu Van’ın en büyük sorunlarından bir tanesi. Trafik sorunu sağlık sorununa neden oluyor. İnsanlar evden işe işten eve giderken trafikten dolayı büyük bir stres yaşıyor. Ciddi bir israf söz konusu. Trafikte beklemekten kaynaklanıyor bu durum. İnsanlar maddi kayıp yaşıyor. İnsanlar zamandan kaybediyor. İnsanların evinden veya başka bir şekilde değerlendireceği bir saat trafikte geçiyor. Araçların uzunca bir süre trafikte kalmasından dolayı hava kirliliği oluşuyor. Bunların hepsi trafiğin Van’a verdiği zararlardır” dedi.

SAYĞIN, BEŞYOL MEYDANI İÇİN HAZIRLANAN PROJEYİ HATIRLATTI

Taksim Projesini açıklayan Sayğın, “Beşyol Meydanı’nda trafik kitleniyor. Bütün şehir Beşyol’dan giriş ve çıkış yapıyor. Van’ın trafiğine kalıcı bir çözüm yapılacaksa Beşyol Meydanı’nın yayalaştırılması lazım. Bunun için bir projemiz vardı. Seçim döneminde Beşyol için Taksim Projesini hayata geçireceğimizi açıklamıştık. Neden Taksim Projesi? Çünkü İstanbul’da Taksim trafiği nasıl ki bir keşmekeşse Van’ın Beşyol Meydanı da öyledir. Orada trafiği yer altına aldılar, üst tarafı da tamamen yayalaştırdılar. Böylece trafik sorununu kökten çözdüler. Van’ın Beşyol Meydanı’nın trafiğinin de yer altına alınması ve buradan trafiğin akıcı bir şekilde akması için Cumhuriyet Caddesi’nin yayalaştırılması, İskele Caddesi’nden aşağıya doğru eski hastaneye doğru yukarı çıkan yolun tamamen yer altına alınması lazım. Bu projeyle araçların Beşyol’da hiç durmaksızın ilerlemesini amaçladık. Bu şekilde Beşyol’daki ana sorun çözülmüş olacak” diye konuştu.

VAN EN AZ 6-7 ALT GEÇİT LAZIM

Sayğın, köprülü alt geçitlerle sorunun ortadan kalkacağını belirterek, “Van’ın İskele Caddesi üzerinde 2 tane alt geçit yapılması zorunludur. Trafiğin takıldığı iki temel nokta var. Sıhke Caddesi’nde Altaylı Parkı’nın bulunduğu yerde bir tıkanma var. Buraya bir köprülü alt geçit yapılabilir. Bunun İskele, Maraş Caddesi’ndeki kesişme noktasına birer alt geçit yapılabilir. Van AVM’nin ön tarafında ciddi anlamda trafik sıkışıklığı söz konusu. Van AVM’nin olduğu ışıklarda yine bir köprülü alt geçit yapılabilir. Maraş Caddesi’nde Turkuaz İş Merkezi’nin olduğu yere yine köprülü bir alt geçit yapılmalı. Bunun İskele Caddesi’ne çıkan noktasında da köprülü alt geçit yapılmalı. 2 İskele Caddesi, 2 Maraş Caddesi, 2 Sıhke Caddesi ve Van AVM’nin olduğu yer olmak üzere 6-7 alt geçitle Van’ın trafiğine nefes aldırılır” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN SAYĞIN’DAN ESNAFLAR İÇİN DE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ…

Esnaflar için de çözüm önerilerinin olduğunu aktaran Sayğın, “Beşyol’da hali hazırda esnaflar da var. Peki, esnaflar ne yapacak? Şu anda yıkılan belediye binası var. Oraya çok katlı bir otopark yapılabilir. Alt katlar dükkân olabilir. Yayalaştırma projesi adı altında Beşyol’un farklı yerlerinde yapılacak olan birtakım kafe, sosyal donatıla yapılabilir. Van MALL AVM’de insanlarımıza yer tahsis edilebilir. Ne dükkân sahipleri ne de hiçbir kesim mağdur olmayacak” dedi.

“PROJEMİZİ BELEDİYELERLE PAYLAŞMAYA HAZIRIZ”

Başkan Sayğın, bu projelerini belediye başkanlarıyla paylaşmaya hazır olduklarının altını çizerek şunları söyledi: “Daha önce trafik konusunda defalarca kez beyanda bulunduk. Trafik sorununun çözümü noktasında yapılması gerekenler bellidir. Bizler daha önce bu konuyu gündeme getirdik. Seçim döneminde de Van’ın trafiğiyle ilgili yapılması gerekenlerle ilgili bir proje hazırladık. Bu projemizi şu an ki mevcut belediyelerle paylaşmaya, Van’da trafikle ilgili neler yapılabileceği ile ilgili konuşmaya hazırız. Elimizde projeler var, bilgiler var. Bu konuda yaptığımız araştırmalar var. Yeter ki bununla ilgili bir irade ortaya konulsun. Yeter ki Van ile ilgili bir şeyler yapılsın. Yapanın kim olduğunun bir önemi yok. Biz elimizden gelen desteği de sağlarız. Van bizim ortak değerimizdir. Siyasete kurban edilecek bir il değildir. Zaten yıllardır sahipsiz kalmış. Süre açısından bir belediye için 5 yıl gibi bir süre önemlidir. Biz bunu kıymetli buluyoruz. Bu sürede Van için çok büyük şeyler yapılır.”

“BELLİ BİR PROGRAM DAHİLİNDE VAN’IN TRAFİĞİ BİR YIL İÇERİSİNDE ÇÖZÜLÜR”

Sorunun bir an çözüme kavuşması ve bunun için bir irade ortaya konması gerektiğini dile getiren Sayğın sözlerini şöyle tamamladı: “Trafik sorunu Van için çok önemli bir sorundur. Öncelik olarak ele alınması ve çözülmesi gerekmektedir. Bu konuda hemen kararlar alınmalı. Bu konuda bir irade ortaya konulmalı. Trafiğin kitlendiği noktalarla ilgili çalışmalara başlanmalıdır. Bu projeler maliyeti çok yüksek olan işler değil. Sadece Van’ın bu sorunlarına para harcanırsa bu sorunlar çok rahat bir şekilde çözülür. Van’ın şu an acilen çözülmesi gereken sorunu sosyal çalışmalar değildir. Bir an çözülmesi gereken sorunlar bellidir. Trafik sorunu ciddi bir sorundur. Kaynak aktarımının ilk olarak buna yapılması gerekiyor. Trafik sorununun bir an önce çözüme kavuşması gerekiyor. Bunlar hemen yapılacak işler değil. Uzun veya kısa vadede yapılacak işler var. Bunlar belli bir program dahilinde yapılırsa Van’ın trafiği bir yıl içerisinde çözülür. Yeter ki irade olsun, yeter ki Van ile dertlenen belediye başkanları ve yönetim olsun. Bunlar çözülür.”

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ZENUN YEŞİL